Maailman pahimmat paikat

Jani Kaaro: Maailman pahimmat paikat

Maailmankaikkeus on mielenkiintoinen paikka. Avaruudesta löytyy niin erikoisia ja äärimmäisiä paikkoja, että niiden voisi kuvitella olevan puhdasta mielikuvituksen tuotetta. Vai miltä kuulostaa Uranus, jossa sataa timantteja tai äärimmäisen kuuma eksoplaneetta WASP-76b, jossa taivaalta sataa sulaa metallia? Tiedetoimittaja Jani Kaaron Maailman pahi... Lue koko vinkki »
Maailmojen moninaisuudesta

Bernard le Bovier de Fontenelle: Maailmojen moninaisuudesta

Fontenellen Maailmojen moninaisuudesta on kirja, joka löytyy monenlaisesta lokerosta. Yleisimmin sitä pidetään valistusajan teoksena, joka välitti astronomisia oppeja Ranskan sivistyneistölle. Moderni genrelukija sen sijaan on hyvinkin saattanut törmätä kirjaan mainostaen sen olevan ensimmäisiä fantasiakirjoja ja/tai ensimmäisiä tieteiskirjallisuus... Lue koko vinkki »
Elämää avaruudessa

Avi Loeb: Elämää avaruudessa

Lokakuussa 2017 havaittiin ensimmäinen tähtienvälinen esine, 1I/2017 U1, joka nimettiin 'Oumuamuaksi. Sen tarkemmasta olemuksesta ei ole tietoa, mutta sen käyttäytymisessä oli sen verran omituisia piirteitä, että Harvardin yliopiston astronomian professori Avi Loeb on uskaltautunut esittämään hypoteesina, että 'Oumuamua on rakennettu esine: tällais... Lue koko vinkki »
Kaiken alku

Dan Hooper: Kaiken alku : universumin ensimmäiset sekunnit

Kosmologialla on takanaan uskomaton vuosisata. Sata vuotta sitten emme tienneet universumin menneisyydestä ja varsinkaan sen alkuperästä yhtään mitään. Nykyään tiedämme, että universumi koki ensimmäiset hetkensä noin 13,8 miljardia vuotta sitten ja olemme myös pystyneet hahmottamaan maailmankaikkeuden menneisyyttä uusilla tavoilla ja ennen näkemätt... Lue koko vinkki »
Eksoplaneetat

Heikki Oja: Eksoplaneetat

Eksoplaneettatutkimus on edennyt viime aikoina hurjaa tahtia. Ensimmäinen vierasta tähteä kiertävä planeetta havaittiin vasta 1990-luvulla, mutta nykyään niitä tunnetaan jo yli 4000. Itse asiassa näyttää siltä, että eksoplaneetat ovat niin yleisiä, että niitä on galaksissamme enemmän kuin itse tähtiä. Heikki Oja kartoittaa kirjassaan miten eksop... Lue koko vinkki »

Pekka Valtonen: Hullun keisarin hovissa

En varmaankaan ole ainoa ihminen, joka ei osaa heittämällä sanoa, miksi Pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan keisari Rudolf II:n (1552-1612) valtakausi oli aikanaan merkittävä. Itse asiassa mietin kirjaa aloitellessani olenko edes kuullut aikaisemmin koko hallitsijasta, kenties muutamaa hajamainintaa lukuunottamatta. Pekka Valtosen Hullun keisa... Lue koko vinkki »

Carlo Rovelli: Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta

On tiedon raja-alueita, joilla opitaan lisää, ja tiedonjanomme on polttavaa. Niitä ovat kaikkein pienimmät ulottuvuudet avaruuden rakenteessa, kosmoksen synty, mustien aukkojen ilmiöt ja ajatusprosessiemme toiminta. Tällä tietomme reunalla, tuntemattomien asioiden valtameren äärellä, hohtaa maailmankaikkeuden mysteeri ja kauneus. Se on henkeäsalpaa... Lue koko vinkki »

Ben Newman ja Dominic Walliman: Professor Astrokatts stjärnskådning

Olen halunnut saada käsiini Professori Astrokissa -tietokirjoja jo jonkin aikaa. Ensinnäkin sarjan alkuperäinen kustantamo Flying Eye Books, on tunnettu todella laadukkaista lastenkirjoistaan ja sitä paitsi Astrokissan visuaalinen ulkoasu vaikutti aivan herkulliselta. Onneksi minun ei tarvinnut pettyä myöskään itse sisältöön, sillä ainakin tämä osa... Lue koko vinkki »

Tommi Tenkanen: Pimeän aineen arvoitus

Vielä sata vuotta sitten ajateltiin, että kotigalaksimme on koko maailmankaikkeus. Kuluneet vuosikymmenet ovat tehokkaasti poistaneet ihmisen maailmankaikkeuden keskipisteestä. Elämme äärettömässä, laajenevassa universumissa, josta vain murto-osa on edes samanlaista ainetta kuin me. Niin sanottua pimeää ainetta on arvioiden mukaan noin neljä ker... Lue koko vinkki »

Markus Hotakainen: Kosminen pimeys väistyy : Maailmankaikkeuden arvoituksia

Moderni käsitys maailmankaikkeudesta on hiljalleen kehittynyt viimeisen neljänsadan vuoden aikana, siitä hetkestä alkaen, kun Hans Lippershey keksi kaukoputken. Tämä on sopivasti myös Markus Hotakaisen kirjan aloituskohta, käännekohta jonka jälkeen ihmiset eivät joutuneet ihmettelemään avaruutta vain omien aistiensa asettamien rajojen sisällä. S... Lue koko vinkki »

Kirsi Lehto: Astrobiologia : Elämän edellytyksiä etsimässä

Onko muualla maailmankaikkeudessa elämää? Tähän kunninhimoiseen kysymykseen pyrkii vastaamaan astrobiologia, joka tutkii elämän syntyä, evoluutiota ja elinkelpoisten olosuhteiden esiintymistä aurinkokunnassa ja sen ulkopuolella. Aihe ei ole aivan helpoimpia, molekyylibiologian ja astrobiologian tutkija Kirsi Lehto on kuitenkin oivallinen henkilö es... Lue koko vinkki »
Taivaanpallo

Olli Jalonen: Taivaanpallo

Olli Jalonen voitti Taivaanpallolla vuoden 2018 Finlandia-palkinnon. Onneksi ehdin nappaamaan kiinnostavalta vaikuttaneen kirjan varauslistalle jo ehdokaslistalta ja vältyin kovin pitkältä odottelulta. Kirja sijoittuu 1600-luvulle ja lähtee mielenkiintoisista puitteista Saint Helenan saarelta. Saari on suomalaisille tuttu, mutta lähinnä paikkana... Lue koko vinkki »
Tähtitiedettä kiireisille

Neil deGrasse Tyson: Tähtitiedettä kiireisille

Minulle elämässä ei ole koskaan tarpeeksi aikaa kaikelle minua kiinnostavalle. Osaltaan se johtuu siitä että kiinnostun lähes kaikesta, mutta enemmän siitä että nykypäivänä tuntuu vapaa-aika olevan kortilla. Siksi tämä kirja kiinnitti huomioni. Tähtitiedettä kiireisille on 160 sivun tietopaketti, joka esittelee tähtitieteen perusteita kansantaju... Lue koko vinkki »
Siiri ja kadonnut tähti

Tiina Nopola: Siiri ja kadonnut tähti

Siirin isä on innostunut tähtitieteestä ja katselee kaikki yöt taivaalle kaukoputkellaan. Isä kertoo Siirille, että taivaalla on tähti nimeltä Sirius – siis ihan melkein kuin Siiri! Siiri kertoo tiedosta innoissaan iso-Otolle, keski-Otolle ja pikku-Otolle, jotka suhtautuvat tavalliseen tapaan vähätellen. Siiri haluaa todistaa sanansa ja lainaa i... Lue koko vinkki »
What if?

Randall Munroe: What If?

Mitä, jos valtamerten syvimpään kohtaan porattaisiin aukko, josta suurin osa maailman vesistä valuisi jonnekin, esimerkiksi Marsiin? Miltä uusi maailmankartta näyttäisi? Entä kuinka korkealta pihvi pitäisi pudottaa, jotta se ehtisi paistua matkallaan maahan? Mitä, jos vesilasi olisikin puoliksi tyhjä, siis jos siinä olisi puoliksi tyhjiö? Ylä- vai ... Lue koko vinkki »
Valo ja varjo

Kari Enqvist: Valo ja varjo

WSOY on julkaissut uusina pokkaripainoksina Kari Enqvistin kirjoja, joten tartuin oitis tilaisuuteen paikata aukot. Ensimmäisenä vuoron sai Valo ja varjo, alunperin vuonna 2000 ilmestynyt kevyt esseekokoelma. Kirjan aiheet pyörivät tieteen, taiteen ja teologian ympärillä. Enqvist harhailee esseissään ajatuksen poluilla miellyttävän vapaasti – ei... Lue koko vinkki »
Kaiken käsikirja

Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja : mitä jokaisen tulisi tietää

Esko Valtaojaa ei vaatimattomuus vaivaa. Kaiken käsikirja on hieno nimi kirjalle. Kirja on Valtaojan yritys tiivistää "kaikki olennainen maailmasta ja ihmisestä, aineesta ja hengestä, pariinsataan sivuun". Mikä hienointa, Valtaoja onnistuu tässä tehtävässään mainiosti. Valtaoja aloittaa todellisuuden luonteen pohtimisella ja pääsee siitä yksinke... Lue koko vinkki »
Aika

Adam Hart-Davis: Aika : suuren mysteerin jäljillä

Stop! Älä lue pidemmälle vielä! Tiedätkö, mitä on aika? Tietenkin! Määrittele ajan käsite jollekin lähelläsi olevalle. No, ei se ollutkaan niin helppoa. Adam Hart-Davis yrittää viedä meidät (kirjan alaotsikkoa mukaillen) suuren mysteerin jäljille. Hän lähtee liikkeelle antiikin filosofeista, joille aika oli kaikkea muuta kuin triviaali käsite. T... Lue koko vinkki »