Jaalan pyöveli

Aleksi Mainio: Jaalan pyöveli : Vänrikki Sulo Nykäsen rikos ja rangaistus

En halua lukea kirjoja sodista, niiden seurauksista ja aikaansaannoksista, mutta tämä oli pakko käydä läpi, koska lapseni ovat puoliksi jaalalaisia. Tämän kirjan kaikki tapahtumat tulevat niin lähelle. En muuten ole ainoa, joka näin ajattelee, sillä Jaalan pyöveli niitti ihan liikaa huonoa mainetta ja jäi monien muistoihin. Aleksi Mainio ryhtyi ... Lue koko vinkki »
Loiset

Kari Valto: Loiset

Olin odottanut tätä kirjaa ja kun sen sain, aloin heti lukea. Ensin tuli kuitenkin fiilis, että ei, en jaksa taas vuoden 1918 juttuja... Vaan mitä kävi? Loiset tempaisi minut mukaansa sellaiselle matkalle, että ei paremmasta väliä. Teksti on niin kertakaikkisen vetävää, että oli nautinto lukea sitä. Jos on lukenut Kari Valton edelliset Pajarit-s... Lue koko vinkki »
Erään kissan tutkimuksia

Katja Kettu: Erään kissan tutkimuksia

Kirjailija Katja Ketun viimeiseksi työksi edelliselle kustantajalleen jäi monin paikoin parjattu Ismo Alangon elämäkertakirja. Eräänlainen kirjallinen pesänselvitys tulee Erään kissan tutkimuksien muodossa, jossa Kettu kirjoittaa Kirjailijasta, joka ajautuu jälleen yhden keskenmenon myötä kriisiin, jossa koko elämän peruspalikat heittävät kuperkeik... Lue koko vinkki »
Kalevankankaan verilöylystä talvisodan taisteluihin

Sakari Viinikainen: Kalevankankaan verilöylystä talvisodan taisteluihin : Keski-Suomen Rykmentti ja Suomen sotaväen synty

Tämä kirja on kiinnostava historiikki rykmentistä, joka perustettiin 1919 Hämeenlinnassa, josta se siirtyi kesäkuussa 1921 Kouvolaan. Sinänsä kiva juttu, että Keski-Suomen rykmentti toimi Kouvolassa, joka ei ole Keski-Suomea, vaan eipä ollut Hämeenlinnakaan. Kouvolassa taas tykättiin, että KS tarkoittaisi Kouvolan Sotilaat. En ala arvioimaan mit... Lue koko vinkki »
Sörnäisten tyttö

Aino Sutinen ja Leena Virtanen: Sörnäisten tyttö : Sylvi-Kyllikki Kilven päiväkirja 1915–18 sarjakuvana

Sylvi-Kyllikki Kilpi (1899–1987) jäi historiankirjoihin kansanedustajana, toimittajana ja järjestöaktiivina. Leena Virtasen käsikirjoittama ja Aino Sutisen piirtämä Sörnäisten tyttö ei kuitenkaan keskity Sylvin pitkään poliittiseen uraan, vaan hänen nuoruudenvuosiin Helsingissä. Päiväkirja alkaa 25. huhtikuuta 1915 ja aika nopeasti ilmenee kaksi Sy... Lue koko vinkki »
Koski

Heidi Jaatinen: Koski

Melkoinen kirja, tämä Koski. Sen tapahtumat alkavat vuodesta 2015, kun kirjailijan isä saa syöpädiagnoosin. Siitä syöksytään vuoteen 1912, kiuruveteläiseen Kosken taloon, jossa niin ikään on kuolemaa käsillä: talon emäntä Hilma on kuolemassa lapsivuoteeseen. Yhdestoista lapsi koitui kohtaloksi. Isäntä Tuure on aikoinaan tullut taloon isäntärengi... Lue koko vinkki »
Suvanto

Heidi Jaatinen: Suvanto

"Mutta supusta auennut suu kävi, rukinpyörä suihki, langan saattoi jo erottaa lepereestä ja tarina kiehnäytyi korviin minkään estämättä." On siinä Kilpeä, on siinä sen verran sananhehkua, ettei sitä saata sen nopeammin lukea kun mitä luin: kuukaudenpäivät. Jos lukee nopeammin, löytää ainoastaan tapahtumat ja juonet, ja silloin kadottaa taiteen, ... Lue koko vinkki »
Pure mua

Terhi Tarkiainen: Pure mua

Romanttinen vampyyriaihe tökkii jo ajatuksen tasolla sen verran, että Terhi Tarkiaisen esikoisteos olisi varmaan jäänyt lukematta. Luin kuitenkin aiheeltaan vetävämmän Kittyn ensin ja sen jälkeen oli ilmeistä, että tämä esikoinenkin on syytä lukea. Kannatti tosiaan, sillä Pure mua on aivan ratkiriemukas. Kirja kertoo Annasta, 30 vuotta täyttänee... Lue koko vinkki »
Kulmatalon perhe

Eila Pennanen: Kulmatalon perhe

Kulmatalon perhe jatkaa Eila Pennasen Himmu-sarjaa. Pätösten perhe on muuttanut Santalahdesta Amurin laidalle. Lapset ovat kasvaneet, esikoinen Heikki on jo murrosikäinen. Huugo jatkaa töitään Akkunaverho- ja paitatehtaassa; aivan kelpo asemassa, vaikka tehdas ei Tampereen suurimpiin kuulukaan. Jo edellisessä Santalahden ajassa seurattiin huole... Lue koko vinkki »

Virva Liski: Vankileirin selviytyjät : Tuhat naista Santahaminassa 1918

Miksi lähes kaikki naiset selviytyivät hengissä kesällä vuonna 1918 kolmisen kuukautta kestäneeltä Santahaminan vankileiriltä? Kirja kartoittaa punavankien selviytymisen syitä. Aika monta keskitysleirikuvausta on tullut luetuksi, mukana myös suomalaisleiriltä, kuten Heinäveden seudulta Joni Joutjärven Valvojana naisten erityistyöleirillä -kirjad... Lue koko vinkki »

Seppo Aalto: Kapina tehtailla : Kuusankoski 1918

Kapina tehtailla oli odotettu teos, ainakin täällä Kymenlaaksossa. Heti sen ilmestyttyä siitä puhuttiin ja kohistiin ja tuntui, että kaikki haluavat sen lukea. Törmäsin usein ihmisiin, jotka puhuivat kirjasta ja nimenomaan siitä, mitä siinä kerrotaan. En yhtään ihmettele. Kirjan tapahtumista on yli sata vuotta, mutta vielä ne kaikki vuoden 1918 jul... Lue koko vinkki »

Leo Laurila: Jannen ja Elisan kapina

Janne ja Elisa ovat tämän kirjan nuoripari, aikana jolloin on vaikeaa, sisällisota ja kaikesta on pula. Heti heistä ei paria tule, sillä paljon ehtii ennen sitä tapahtua. Elisa raiskataan sekä punaisten että valkoisten toimesta. Tapahtumat sijoittuvat pääosin Kuusankoskelle, missä Elisan isä on Kymi-yhtiössä viilarina. Isälle käy kalpaten ja Eli... Lue koko vinkki »
Missä kuljimme kerran

Kjell Westö: Missä kuljimme kerran

Vuoden 2006 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto meni Kjell Westölle. Missä kuljimme kerran maalaa lavealla pensselillä nuoren Suomen kohtalonhetkiä vuoden 1905 suurlakosta sisällissodan kautta toisen maailmansodan kynnykselle asti. Lähes 600-sivuinen tiiliskivi tutkii kansakunnan kehitystä nuoren suomenruotsalaisen porvarisseurapiirin ja heidän ... Lue koko vinkki »
1917

Kai Häggman, Teemu Keskisarja ja Markku Kuisma: 1917

Eräässä Facebook-keskustelussa puhuimme radikalisoitumisesta ja joku suositteli minulle tätä vuonna 2017 julkaistua kuvakirjaa. 1917 kertoo Suomen itsenäisyyteen ja sen jälkeen syttyneeseen sisällissotaan johtaneista oloista. Jokainen kirjailija ottaa erilaisen näkökulman kummankin tapahtuman taustatekijöihin. Tässä kirjassa käsitellään esimerki... Lue koko vinkki »

Jari Järvelä: Kosken kahta puolta

Jari Järvelän mummit olivat lapsia vuonna 1918. He joutuivat kokemaan Suomen sisällissodan läheltä, silminnäkijöinä. Toinen oli valkoiselta puolelta, toinen punaiselta. Kosken kahta puolta palaa näihin dramaattisiin ja traumaattisiin kokemuksiin lapsen näkökulmasta – lapsen joka oppii vähitellen ymmärtämään tapahtumien merkitystä vieraillessaan mum... Lue koko vinkki »

Reetta Laitinen (toim.): Sisaret 1918

Sisaret 1918 sarjakuva-antologian lähtokohta on poikkeuksellisen herkullinen; kymmenelle naissarjakuvantekijälle on annettu tulkittavaksi kymmenen naisen tositarinat kansalaissodan ajalta. Naisten kokemukset ovat historiankirjoituksessa usein tupanneet jäämään taka-alalle ja vähän niin on käynyt kansalaissodankin kohdalla, siitä huolimatta että ... Lue koko vinkki »
Sinä vuonna 1918

Mike Pohjola: Sinä vuonna 1918

Mike Pohjola lähestyy vuotta 1918 raikkaasta näkökulmasta. Suoran romaanikerronnan sijasta Sinä vuonna 1918 on "Valitse oma seikkailusi"-kirja, eli oikeastaan peli. Lähtökohta on aina sama: olet köyhä huutolaislapsi 1900-luvun alussa. Sinut kaupataan parhaan tarjouksen tehneelle (eli sille, jolle riittää pienin määrä rahaa, jotta tarjoaja suostu... Lue koko vinkki »
Kuilu

Kim Leine: Kuilu

Ei ole ihme, että Kim Leinen viides romaani Kuilu päätyi seuraavaksi suomennettavaksi vuonna 2014 suomennetun Ikuisuusvuonon profeetan jälkeen. Toki se on seuraava järjestyksessä, mutta sen tapahtumat sijoittuvat pitkälti Suomen sisällissotaan. Kirja kertoo tanskalaisista kaksosista Kaj ja Ib Gottliebistä, jotka osallistuvat vapaaehtoisina vuode... Lue koko vinkki »
Kovaa aikaa

Paavo Järvinen: Kovaa aikaa

Paavo Järvisen Kovaa aikaa on taas uusi sisällissotakuvaus, mutta teoksella on keskimääräistä mielenkiintoisempi tausta. Vaikka se ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 2017, se on paljon vanhempaa perua. Kirja on kirjoitettu jo 1950-luvun loppupuolella. Vuonna 1958 menehtynyt Järvinen kertoo teoksessa oman tarinansa. Vuonna 1900 syntynyt Järvinen ... Lue koko vinkki »