Aavekaupunki

Kevin Chen: Aavekaupunki

Maaliskuun lukulistalle mahtui sattumalta kaksikin Rauno Sainion suomentamaa taiwanilaista kirjaa, Chi Ta-wein Kalvot ja tämä Kevin Chenin Aavekaupunki. Molemmat kirjat ovat taiwanilaisia ja niitä yhdistää myös queer-tematiikka. Siinä missä Kalvot on selkeämmin scifiä, Aavekaupunki aaveineen kallistuu kenties hieman maagisen realismin puolelle. Sak... Lue koko vinkki »
Loistavat vuodet

Pierre Lemaitre: Loistavat vuodet

Vuonna 1948 beirutilaisen saippuatehtailija Louis Pelletierin perhe hajaantuu vähin erin ympäri maailman. Esikoinen Jean ei onnistunut jatkamaan isänsä liiketoimia ja lähtee suoraan sanottuna kamalan vaimonsa Genevièven kanssa kohti uutta alkua Pariisissa. Pariisiin suuntaa myös pojista toinen, François, kirjautuakseen huippuyliopistoon, vaikka hän... Lue koko vinkki »
Ædnan : Maa meissä

Linnea Axelsson: Ædnan : Maa meissä

Tämä teos herätti heti mielenkiintoni, kun siitä kuulin. Ruotsalaisen saamelaiskirjailijan runomuotoinen eepos Ruotsin saamelaisten vaiheista, kirjoitettu August-palkinnon tasoisesti? Kyllä kiitos! Kun kirjan kirjastosta sain, ensimmäinen reaktio oli sitten säikähdys; tämähän on hurja tiiliskivi! Vaan ei syytä huoleen. Teos on paljon pelottavaa ... Lue koko vinkki »
Koski

Heidi Jaatinen: Koski

Melkoinen kirja, tämä Koski. Sen tapahtumat alkavat vuodesta 2015, kun kirjailijan isä saa syöpädiagnoosin. Siitä syöksytään vuoteen 1912, kiuruveteläiseen Kosken taloon, jossa niin ikään on kuolemaa käsillä: talon emäntä Hilma on kuolemassa lapsivuoteeseen. Yhdestoista lapsi koitui kohtaloksi. Isäntä Tuure on aikoinaan tullut taloon isäntärengi... Lue koko vinkki »
Paluu Junkkarille

Tarja Jussila: Paluu Junkkarille

Kun pari vuotta sitten luin Tarja Jussilan ensimmäisen kirjan Torpparin tytär Anjalan Junkkarilta, niin oli hienoa saada nyt jatko-osa käsiin ja lukea, mitä siellä tapahtui sen jälkeen, kun päähenkilö Liisa oli tavannut Karl Oskarin. Paluu Junkkarille alkaa siitä, kun Liisa Antintytär ja Karl Oskar Örling vihitään Anjalan kirkossa. Jotenkin oli ... Lue koko vinkki »
Suvanto

Heidi Jaatinen: Suvanto

"Mutta supusta auennut suu kävi, rukinpyörä suihki, langan saattoi jo erottaa lepereestä ja tarina kiehnäytyi korviin minkään estämättä." On siinä Kilpeä, on siinä sen verran sananhehkua, ettei sitä saata sen nopeammin lukea kun mitä luin: kuukaudenpäivät. Jos lukee nopeammin, löytää ainoastaan tapahtumat ja juonet, ja silloin kadottaa taiteen, ... Lue koko vinkki »
Maa kuin veri

Katriina Ranne: Maa kuin veri

1900-luvulla suomalaisia lähti sankoin joukoin maailmalle, monista eri syistä. Osa paremman elämän perään, osa pakoon jotain. Yhdysvaltoihin lähti runsaasti väkeä, mutta myös Etelä-Amerikka houkutteli. Sinne matkustettiin usein ideologisista syistä, erilaisiin onnelasiirtokuntiin. Todellisuus oli sitten usein vähemmän onnellista, eivätkä nämä yhtei... Lue koko vinkki »
Hyvä tarjous

Suvi Ratinen: Hyvä tarjous

Suvi Ratinen kirjoitti itsensä jo lukijoiden suosioon edellisellä romaanillaan Matkaystävä, joten osasin odottaa, että lisää ja hyvää on tulossa. Olin kuullut hänestä ja kirjastaan jo Jyväskylän kirjamessuilla ja aivan ihastunut, joten kun tartuin Hyvään tarjoukseen, olin jälleen ihan tarjouksen uhri. Kirjassa Kati on syntynyt elämään, jossa on ... Lue koko vinkki »
Celestial Bodies

Jokha Alharthi: Celestial Bodies

En enää muista, mistä tähän kirjaan törmäsin, mutta maahaasteosumasta oli kuitenkin kyse. Oman ei ole ihan tavanomaisin maa kirjallisuuden kartalla: suomenkielinen Wikipedia tuntee vain yhden omanilaisen kirjailijan, englanninkielinen jopa parikymmentä. Suomeksi ei taida olla mitään. Tämä Jokha Alharthin teos on kuitenkin hyvin noteerattu, sillä se... Lue koko vinkki »
Perintö

Nina Wähä: Perintö

Perintö on alunperin kirjoitettu Ruotsissa ja ruotsiksi, huolimatta siitä, että se koskee Tornionjokilaaksoa. Kirjailija Nina Wähä asuu Ruotsissa, mutta juuret ulottuvat juuri Tornionjokilaaksoon, joten miten onkin hienoa sijoittaa sinne koko suuri perhe, jonka sukunimi on Toimi. Perinnön tarina alkaa siitä, että Anni asuu Tukholmassa ja Anni on... Lue koko vinkki »
Mitä männyt näkevät

Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät

"Hän (Georgiev) halusi näyttää meille yhden alueen, Sandarmohin männikön. Kun saavuimme paikalle, tiesimme heti, että olimme löytäneet etsimämme laajassa männikössä ... maa oli painautunut suorakaiteen muotoisiksi kuopiksi. Ensimmäisestä kuopasta löysimme viitisenkymmentä luurankoa. Jokaisessa kallossa pyöreä reikä. ...arkistojen perusteella voimme... Lue koko vinkki »
Muistin muistolle

Maria Stepanova: Muistin muistolle : romanssi

Maria Stepanovan esikoisteos on vaikuttava kirja: vähän raskas, mutta hyvin kiinnostava katsaus Stepanovan suvun vaiheisiin ja siitä sitten laajemminkin muistiin, muistelemiseen, juutalaisten vaiheisiin, 1900-luvun katastrofeihin, elämään Venäjällä ja niin edelleen. Miten koettiin juutalaisten vainot, miten Leningradin piiritys? Stepanova käsitt... Lue koko vinkki »

Alex Schulman: Polta nämä kirjeet

Alex Schulman vakuutti minut jo kirjassaan Unohda minut ja niin ollen minun oli lähes pakko saada lukea myös tämä kirja, Polta nämä kirjeet. Hän vain aina pureutuu niin ihmiseen, siihen mieleen... Niin, tässä kirjassa Alex miettii, miksi kantaa sisällään jotain selittämätöntä vihaa ja alkaa tutkia omaa sukuaan, menee isovanhempiensa elämään. Tässä... Lue koko vinkki »

Tarja Jussila: Torpparin tytär Anjalan Junkkarilta

Liisa Antintytär on lähes lapsi, kun tarina alkaa kinkereillä. Kinkereillä saa nuhteita Liisan sisar Anna Maria, joka on saanut isättömän lapsen. Eletään aikaa, 1880-lukua, jolloin moni asia on toisin kuin nykypäivänä. Liisa vaikuttaa onnelliselta, itselliseltä tytöltä, joka tulee pärjäämään. Hän auttelee kotona ja tapailee naapurin Mattia. Pääs... Lue koko vinkki »
Unohtamisen taito

Alice Zeniter: Unohtamisen taito

Ranskan ja Algerian välinen historia on värikästä ja monimutkaista, eikä siitä suomalainen välttämättä paljonkaan tiedä. Nyt on oiva tilaisuus saada näkökulmaa. Unohtamisen taito lähtee ranskalaisesta Naïmasta, joka jää pohtimaan setänsä kauan sitten tokaisemaa lausahdusta siitä, miten Naïman siskot ovat unohtaneet, mistä tulevat. Mutta mitä se ... Lue koko vinkki »
Punainen morsian

Anilda Ibrahimi: Punainen morsian

Anilda Ibrahimi vie lukijat Albaniaan kahdelle eri aikatasolle ja kertoo neljästä naissukupolvesta. Ensimmäisen, 1900-luvun alkupuolelle sijoittuvan osan päähenkilö on Saba, 15-vuotiaana edesmenneen sisarensa miehelle naitettu tyttö, perheensä pahnanpohjimmainen. Saba elää Kaltran kylässä Albanian vuoristoissa. Arki on erilaisten perinteiden ... Lue koko vinkki »
Missä musiikki alkoi

Lars Sund: Missä musiikki alkoi

Pietarsaarelainen säveltäjä Alf Holm teki kansainvälisen läpimurtonsa Tom of Finland -oopperalla. Nimeämättömäksi jäävä kertoja haluaa nyt tehdä kirjan Holmin elämästä. No, Lars Sundin kertojat nyt tunnetaan, eikä varsinaisesti luotettavuutensa tai johdonmukaisuutensa vuoksi. Niinpä täytyy lähteä ainakin yhtä sukupolvea kauempaa liikkeelle, mielell... Lue koko vinkki »

Anne B. Ragde: Elämänrakentajat

Norjalaisen Anne B. Ragden Berliininpoppelit-trilogia on saanut jatkoa jo kahden kirjan verran. Perintötila ilmestyi suomeksi viime vuonna ja nyt uusimman osan, Elämänrakentajat, takakannessa puhutaankin jo Berliininpoppelit-sarjasta. Ragden luomat Neshovin suvun henkilöhahmot ovat alkaneet elää omaa elämäänsä niin, että jokainen heistä vuorollaan ... Lue koko vinkki »
Valas nimeltä Goliat

Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat

Romanian ja Suomen välimaastoon sijoittuvan tarinan päähenkilönä on kolmikymppinen Alba, suomalaisen äidin ja romanialaisen isän tytär. Alba muistelee Romaniassa vietettyjä lapsuuden kesiä, mutta muistoja varjostaa Romanian synkkä lähihistoria. Isoisän hautajaiset vievät Alban takaisin kylän menneisyyteen. Isoisän tausta entisenä Securitate-mieh... Lue koko vinkki »
Museon kulisseissa

Kate Atkinson: Museon kulisseissa

Kate Atkinson on tuttu Jackson Brodie -dekkareistaan ja palkitusta Elämä elämältä -romaanistaan. Museon kulisseissa on Atkinsonin esikoisteos vuodelta 1995, eikä ollenkaan häpeä vertailussa myöhempien teosten kanssa. Päinvastoin: nyt kun olen lukenut kaikki Atkinsonin teokset, nostaisin tämän aivan parhaiden joukkoon. Museon kulisseissa kertoo R... Lue koko vinkki »