Kosmos

Laura Kolbe: Kosmos : ravintola ja perhe 1924–2024

Tämä kirja on aiheuttanut elämääni kaikenlaista. Tiesin, että tällainen ravintola on olemassa, koska se on mainittu useissa yhteyksissä, tunnettuna taiteilijaravintolana. Kyllä, kiinnosti heti ja jo senkin takia, että minulla on ravintola-alan tausta. No, kirjahan imaisi minut heti mukaansa niin, että oli pakko seuraavalla Helsingin-reissullani ... Lue koko vinkki »
Älä jätä hyvästejä

Han Kang: Älä jätä hyvästejä

Vuoden 2024 Nobelin kirjallisuuspalkinto meni oivalliseen osoitteeseen. Korealainen Han Kang voitti palkinnon ensimmäisenä aasialaisena naisena (ja ylipäänsä vasta 18. naisena) ja ensimmäisenä eteläkorealaisena. Valinta oli hieman yllättävä, mutta tuntui kuitenkin ilmeiseltä: Han kirjoittaa kirjallisesti korkealaatuista proosaa merkittävistä aiheis... Lue koko vinkki »
Sydänmaalaiset

Minna Mikkanen: Sydänmaalaiset

Käsissä on savolaisen kirjailijan uuden kirjasarjan aloitusosa nykymaalaiselämästä: Minna Mikkasen Sydänmaalaiset. Ei! Älkää paetko! Ei mennä nostalgiaan. Ihan on nohevaa tekstiä tässä ja nyt. Ei yhtään heinäseivästä: kauramaidot, härkäpavut, tinderit, homot, ilmastonmuutokset, tuorerehupaalit, veget ja karjankasvatukset kuvassa mukana. Enne... Lue koko vinkki »
Suuren metsän reunassa

Leo Vardiashvili: Suuren metsän reunassa

Tähän kirjaan tartuin täysin ulkokirjallisista syistä. Teen kirjallista maahaastetta, jossa pyrin lukemaan eri maista kotoisin olevien kirjailijoiden kirjoja. Listalleni kelpaavat myös kirjat, jotka sijoittuvat eri maihin, koska on monia maita, joita on muuten vaikea suorittaa. Georgia puuttui listaltani täysin, joten Leo Vardiashvilin kansainvälin... Lue koko vinkki »
Vuorenhaltijat

Tarja Jussila: Vuorenhaltijat

Tarja Jussila on valottanut lukijoilleen aivan valloittavaa sukutarinaa Anjalan Junkkarilta. Tämä Vuorenhaltijat-teos päättää sukusaagan, jonka mukana on ollut kiva kulkea, oppia tuntemaan kaikki heidät, jotka näissä kirjoissa mukana ovat olleet. Vuorenhaltijat jatkaa siitä, mihin edellisessä osassa Paluu Junkkarille jäätiin ja mistä kaikki alko... Lue koko vinkki »
Vainajaiset

Marja Kyllönen: Vainajaiset

Marja Kyllösen romaani Vainajaiset puhutti paljon ilmestyessään vuonna 2022. Osansa huomiossa oli Kyllösen epätavallisella kirjailijanpolulla. Ensimmäiset romaanit ilmestyivät 1997 ja 2001. Niiden perään aloitettu kolmas romaani ei sitten onnistunutkaan; se vaati lopulta parikymmentä vuotta hauduttelua. Mutta tulipa sitten hyvä! Jonnekin koillis... Lue koko vinkki »
36 uurnaa

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa : väärässä olemisen historia

Tämä kirja on pieni aarre, jota olen vaalinut yöpöydälläni. Kun katse on kohdistunut siihen, ihaillut sen kantta ja tullut ajatus siitä, miten mukavaa on mennä nukkumaan ja toivoa, ettei uni tulisi, koska haluaisi vaan viettää aikaa tämän kirjan parissa. Olen aina ollut kiinnostunut sukupolvia käsittelevistä romaaneista, sillä miten pieni aika ... Lue koko vinkki »
Sillalla käy tuuli

Päivi Taussi: Sillalla käy tuuli

Viime vuonna luin Päivi Taussin kirjan Katrin kahdet kengät, joka kertoi veljensä kanssa Inkeristä Suomeen paenneesta Katrista. Katri perusti perheen ja eli Kotkan seudulla 1900-luvun alussa. Sillalla käy tuuli on löyhästi jatkoa tälle kirjalle, sillä henkilöt ovat Katrin jälkeläisiä, pikkuserkkuja, ja ollaan nykypäivässä. Ilona ja Kaarina halua... Lue koko vinkki »
Tyyni valtameri

Kai Aareleid: Tyyni valtameri

Tyyni valtameri oli merkillisellä, lähes mystisellä tavalla erikoinen lukukokemus. Aareleidin edellinen suomeksi julkaistu teos Korttitalo ei valitettavasti tullut käsiini, mutta siinä on jälleen kerran yksi surullinen puute lukuhistoriassani. Tyynen valtameren keskiössä ovat äiti ja tytär, Emma ja Stella, ja heidän tarinoitaan reunustavat vielä... Lue koko vinkki »
Muamo

Karoliina Niskanen: Muamo

Muamo on kirjailija, näyttelijä, rap-artisti Karoliina Niskasen toinen romaani. Ensimmäinen, vuonna 2020 ilmestynyt Tilhi oli Tiiliskivi-palkintoehdokas. Vaikka Muamo sijoittuu historiaan, toisen maailmansodan aikoihin, se tuntuu juuri nyt hyvin ajankohtaiselta. Muamossa oman kotinsa ja kotiseutunsa joutuivat jättämään sadattuhannet karjalaiset, ny... Lue koko vinkki »
Karjala Comeback

Marja-Leena Tiainen: Karjala comeback

Voiko enää tyhmempää, saati luotaantyöntävämpää ja sopimattomampaa nimeä olla kirjalla, jossa puhutaan monilla kielillä ja murteilla, muttei englannilla! Matkustetaan rajantakaiseen Karjalaan. Kaunis karjalankieli kilkkaa korvissa kauniisti, omaa karjalan murretta siihen sekaan, savoa jos turkkustakin hyppysellinen ja suomivenäjää murtaen kuulu... Lue koko vinkki »
Pidä puolesi, Swiv

Miriam Toews: Pidä puolesi, Swiv

Kanadalainen Miriam Toews (s. 1964) on 1990-luvulla uransa aloittanut kirjailija, jolta on ilmestynyt yhdeksän kirjaa. Suomeksi niistä on saatu kaksi tuoreinta: vuonna 2021 suomeksi julkaistu, hiljattain elokuvaksikin tehty Naiset puhuvat ja Pidä puolesi, Swiv. Molemmat teokset on suomentanut Kaisa Kattelus. Pidä puolesi, Swiv, alkuperäiseltä ni... Lue koko vinkki »
Malman asema

Alex Schulman: Malman asema

Tämä kirja kertoo junamatkoista ja ihmisistä. Matka on Malmaan, jonka aseman lähellä on talo, joka liittyy vahvasti tässä kirjassa esiteltäviin ihmisiin. Schulman on edellisissä kirjoissaan käynyt läpi omaa elämäänsä ja sen kipukohtia, ja sama matka jatkuu. Nyt ollaan fiktiivisessä tarinassa, mutta aiheet ovat jokseenkin samoja. Kirjan henki... Lue koko vinkki »
Suomaa

Maria Turtschaninoff: Suomaa

Tähän mennessä Maria Turtschaninoff on minulle ollut pääasiassa oivallinen fantasiakirjailija. Arra, Anaché ja Maresi ovat olleet erinomaisia. Turtschaninoffin uusin teos Suomaa sisältää sekin pieniä fantastisia elementtejä, mutta sijoittuu kuitenkin meidän maailmaamme. Lisäksi Suomaa on suunnattu aikuislukijoille, eikä ole nuortenkirja. Suomentaja... Lue koko vinkki »
Sivistynyt ja miellyttävä ihminen

Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen : romaani, mikäs muu

Eeva Turunen (s. 1983) on monen alan lahjakkuus, arkkitehti ja kirjailija, jonka esikoisteos Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2018. Palkittu esikoinen on vielä lukematta, vaikka nimensä ansiosta onkin mieleen jäänyt. Nyt kun palaan Siltalan syksyn kuvastoon, on päivänse... Lue koko vinkki »
Varjele varjoani

Anna Soudakova: Varjele varjoani

Kolmihenkinen perhe, Georgi, Vera ja Nina-tytär, elää Neuvostoliitossa suht turvattua elämää, asuu kommunalkassa Leningradissa, mutta Neuvostoliiton romahdettua elämältä putoaa pohja, taikka: elämä putoaa pohjalle. Inkeriläistaustaisia kun ovat, presidentti Mauno Koivisto mahdollistaa muuton Suomeen. Uusi elämänvaihe alkaa Turun Varissuolla. Su... Lue koko vinkki »
Ikävän jälkeen

Ann-Luise Bertell: Ikävän jälkeen

Joskus käsiin osuu melkein yllättäen pieni helmi, jonka hohtoa voi vain ihmetellä. Sanon kuitenkin että melkein, sillä olisihan minun pitänyt tuntea ainakin Ann-Luise Bertellin nimi, hän kun oli sekä Finlandia- että Runeberg-palkintojen ehdokkaana kirjastaan Oma maa vuonna 2020. Mutta niin vain meni sekin ohi. Nyt kuitenkin löysin läheisen lukijays... Lue koko vinkki »
Lontoon tyttö

Susanna Alakoski: Lontoon tyttö

Susanna Alakoski aloitti neliosaiseksi tarkoitetun omista sukujuuristaan kertovan sarjansa Pumpulienkeli-romaanilla (2021); se kuvasi maalta tulleen nuoren Hildan elämänvaiheita hänen jouduttuaan olosuhteiden pakosta lähtemään kotoaan Vaasaan puuvillatehtaan työläiseksi. Nyt keskiössä ovat Hildan lisäksi hänen aikuiset lapsensa Jonni ja Greta, jois... Lue koko vinkki »
Kaikki oli heidän

Juha Itkonen: Kaikki oli heidän

Jälleen käsissäni on kirja, jossa kerrotaan miehen elämästä, isän ja pojan suhteesta, isoisän ja pojanpojan suhteesta. Naisena, lukijana, se vaan on mielenkiintoista, erittäin mielenkiintoista. Ilmari Pohjalainen on teatteriohjaaja, jolle teatteri on aika lailla kaikki kaikessa. Hän on kirjoittanut näytelmän, jonka ohjaa ja joka käsittelee hänen... Lue koko vinkki »
Tokuen resepti

Durian Sukegawa: Tokuen resepti

Olipas mukava lukea parin pidemmän ja työläämmän kirjan perään jotain helppoa ja hyväntuulista. Tokuen resepti oli aivan satunnainen kirjastolöytö. Japanilainen aihe, Raisa Porrasmaan nimi heti kannessa ja sympaattiselta vaikuttava tarina saivat tarttumaan kirjaan. Luin tämän yhdellä istumalla ja kirja teki kyllä tehtävänsä: hyvä mieli jäi. Toku... Lue koko vinkki »