Sotaan väsyneet -kirjan kannessa on sotilaspukuisen miehen varjokuva.

Tuija Saarinen-Härkönen: Sotaan väsyneet : sotilaskarkurit jatkosodassa

Sanomalehtien uutisoinnilla sotilaskarkuruus saatiin näyttämään pelottavalta, kaoottiselta ja mahdollisimman vastenmieliseltä kertomalla karkuruuden tekemistä rikoksista ja harjoittamasta väkivallasta, jopa tapoista ja murhista. Sotilaskarkurin julkinen kuva rakennettiin tarkoituksella julmaksi ja häikäilemättömäksi, jotta yleinen mielipide saatais... Lue koko vinkki »
Viimeiset sanat

Benjamin Ferencz ja Nadia Khomami: Viimeiset sanat : miten elää elämä josta olla ylpeä

Pahin tyytyväisen olotilan este on vertailu. Hevosilla on silmälaput, jotta ne eivät näe mitä ympärillä tapahtuu; tämä pitää ne tyyninä. Toisinaan meidänkin on käytettävä silmälappuja. Meidän ei pidä antaa muiden ihmisten saavutusten estää meitä tuntemasta mielihyvää omista saavutuksistamme, ja aina on myös hyvä muistaa, ettei jonkun toisen ilo rii... Lue koko vinkki »

Maria Pettersson: Historian jännät naiset : Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja

Ajattelin alun perin, että en lukisi tätä kirjaa lainkaan. Onhan tällaisia naisten minielämäkertoja kokoavia kirjoja ilmestynyt viime aikoina paljonkin, ja ajattelin, että tuskinpa kirjassa mitään erityisen uutta on. Jouduin kuitenkin pyörtämään päätökseni, kun pääsin selaamaan itse kirjaa. Oli nimittäin heti selvää, että Maria Pettersson ei ole ty... Lue koko vinkki »

Kai Häggman, Teemu Keskisarja, Markku Kuisma ja muut: 1939

Nootit eivät tökkineet Neuvostoliiton telaketjuissa, mutta kouriintuntuvia esteitä oli edessä yllättävän paljon. Päämäärä oli järkeenkäypä, tulokset järjettömiä. Paraatimarssi kangerteli viimeistään joulukuun puolivälissä. Riemuitsevia työläisjoukkoja ei näkynyt missään. Tulikin tuliset ja jäätävät paikat. Ja sitten kaikki meni metsään ja päin jääh... Lue koko vinkki »
Sodan särkemä arki

Ville Kivimäki ja Anssi Männistö: Sodan särkemä arki

Talvi- ja jatkosodasta on kirjoitettu paljon, mutta aivan tällaista kirjaa en ole vielä nähnyt. Sodan särkemä arki kertoo millaista sodan arki oli, toisaalta sotilaille niin etulinjoissa kuin kauempana toiminnasta, toisaalta kotirintamalla. Kirjassa ei siis kerrata sotatoimia, vaan kerrotaan, millaista elämä sotavuosina oli. Tekstistä vastaa his... Lue koko vinkki »

Max Hastings: Maailma tulessa : rivisotilaiden ja siviilien toinen maailmansota

Järkäle kirjaksi; 733 sivua tekstiä sekä lisäksi hakemisto ja karttoja. Tekijä kuljettaa kuitenkin sotahistoriaa hieman toisella tavalla kuin moni edeltäjänsä. Hän ei kumartele kuuluisuuksien (ei edes brittien) sanoja tai välttämättä saavutuksia; moni johtaja on epäröinyt päätöksissään, tehnyt virheellisiä arvioita eikä ole ottanut huomioon muun mu... Lue koko vinkki »
Pitkä taistelu

Irja Wendisch: Pitkä taistelu : sotilaiden lasten selviytymistarinoita

Pitkä taistelu, sitä se oli. Vaikka sota loppui, taistelu jatkui arjessa. Sota oli jättänyt jälkensä niihin, jotka sen joutuivat kokemaan. Jälki oli niin painava, että se siirtyi vielä seuraavallekin sukupolvelle. Tässä kirjassa muistelevat omaa lapsuuttaan ne, joiden isät olivat olleet sotatantereella. Millaisia olivat ne isät, jotka joutuivat ... Lue koko vinkki »
Toinen maailmansota

Antony Beevor: Toinen maailmansota

Toinen maailmansota on, ainakin toistaiseksi, kaikkine maailmanlaajuisine seurauksineen tuhoisin ihmisen aiheuttama katastrofi. Aiheesta on kirjoitettu varmasti tuhansia kirjoja, faktaa ja fiktiota, kirjasarjoja, kuvateoksia, tutkimuksia ja analyyseja. Antony Beevorin näkökulma sotaan on kuitenkin hieman erilainen: hän oikeastaan liittää yhteen ... Lue koko vinkki »