Luode

Paula Havaste: Luode

Paula Havaste aloitti vuonna 2022 nuijasodasta kertovan kirjasarjan. Ensimmäinen osa Laahus kuvasi 1590-luvulla tapahtunutta talonpoikaiskapinaa kapinallisten puolella olevan nuoren naisen näkökulmasta, toinen osa Lieka taas tarkasteli kapinan tukahduttamista nuoren huovimiehen kannalta. Tässä sarjan kolmannessa osassa nuijasota on jätetty taakse j... Lue koko vinkki »
Viimeiset sanat

Benjamin Ferencz ja Nadia Khomami: Viimeiset sanat : miten elää elämä josta olla ylpeä

Pahin tyytyväisen olotilan este on vertailu. Hevosilla on silmälaput, jotta ne eivät näe mitä ympärillä tapahtuu; tämä pitää ne tyyninä. Toisinaan meidänkin on käytettävä silmälappuja. Meidän ei pidä antaa muiden ihmisten saavutusten estää meitä tuntemasta mielihyvää omista saavutuksistamme, ja aina on myös hyvä muistaa, ettei jonkun toisen ilo rii... Lue koko vinkki »
Valon aseet

Ken Follett: Valon aseet

Ken Follettin Valon aseet jatkaa Follettin fiktiiviseen Kingsbridgen kaupunkiin sijoittuvaa historiallisten romaanien sarjaa. Valon aseet on sarjan viides, itsenäinen osa.  Valon aseet sijoittuu teollisen vallankumoukseen Englantiin. Sal on kehrääjä, joka menettää aviomiehensä onnettomuudessa. Kit on Salin älykäs poika, jolla on insinöörin mieli... Lue koko vinkki »
Unia sodasta

Arvi Perttu: Unia sodasta

Unia sodasta on romaani inkeriläisistä, inkeriläiskulakkiperheen ja suvun vaiheista Stalinin vainon ajoilta näihin Putinin päiviin. Aikajana on pitkä, sata vuotta, muutama sukupolvi. Arvi Perttu ottaa kansiinsa tarinan Mummon, pikku-Helmin kautta. Teos on Petroskoissa syntyneen ja Lieksassa asuvan Pertun kahdestoista. Perttu palkittiin Pohjois-Kar... Lue koko vinkki »
Saattaja

Sari Elfving: Saattaja

Olenko pulassa tämän kirjan kanssa? Mitä sanoa, miten vetää yhteen, jotta säilyisi kokonaisuus, ettei pelkästään seksuaalisuuden puolelle luiskahtaisi? On perhostyttö, Laina, biologian ylioppilas. On sota-aika, mutta myös vuosikymmen sodan jälkeen. Ja sitten se, joka tärvelee, kai, ihmisen: seksuaalisuus, himon voima ja outous. Laina on apus... Lue koko vinkki »
Lieka

Paula Havaste: Lieka

Viime vuonna Paula Havasteelta tuli Laahus, 1500-luvulle nuijasodan vuosiin sijoittuva romaani, jossa kuvattiin Jaakko Ilkan johtamia talonpoikaiskapinoita köyhästä tuvasta kotoisin olevan nuoren naisen näkökulmasta. Havaste kertoi silloin haastattelussa, että tarinan edetessä kävi selväksi, ettei sitä voinut kertoa vain yhdestä näkökulmasta. Ni... Lue koko vinkki »
Sinkkipojat

Svetlana Aleksijevitš: Sinkkipojat

Nobelisti Svetlana Aleksijevitš tunnetaan dokumentaristista romaaneistaan. Afganistanin sotaa käsitellyt Sinkkipojat ilmestyi alunperin vuonna 1991, pian sodan päättymisen jälkeen. Tämä Pauli Tapion suomennos perustuu vuonna 2013 ilmestyneeseen kirjan toiseen painokseen, joka lisää loppuun kuvauksen Aleksijevitšiä vastaan 1990-luvulla Valko-Venäjäl... Lue koko vinkki »
Sovitus

Ian McEwan: Sovitus

Alku on kuin mistä tahansa pukudraamasta: englantilainen maalaiskartano kuumana kesänä 1935, jonka 13-vuotias tytär Briony Tallis haaveilee kirjailijanurasta ja valmistelee kirjoittamaansa näytelmää serkkuvoimin esitettäväksi, kun aikuinen isoveli Leon on saapumassa kotiin rikkaan ystävänsä kanssa. Kotona ovat myös aikuinen isosisko Cecilia sekä Ta... Lue koko vinkki »
Kuormarengin sota

Martti Issakainen: Kuormarengin sota

Leppoisaa luettavaa sodasta. Niin voi sanoa heinäveteläisen Martti Issakaisen (s. 1943) romaanista, ja jopa sen, että sen seurassa viihtyi. Lukijana istun ikään kuin Urmas-nuorukaisen kanssa vanhan, kiltin Liinukka-hevosen kyytiläisenä: ei meillä tässä mitään hoppua, vaikka sotatantereilla kopsuttelemme. Välillä rahtaamme hiekkaa ajourille, välillä... Lue koko vinkki »
Varjokuningas

Maaza Mengiste: Varjokuningas

Poikkeuksellinen aihe ja uusi maa kirjalliselle kartalle ovat aina hyviä syitä tarttua kirjaan. Niin oli Varjokuninkaan kohdalla: tämän kirjan luettuani saan rastittaa Etiopian listalta. Etiopialaisen Maaza Mengisten kirjoittama teos sijoittuu 1930-luvulle, toiseen Italian ja Etiopian väliseen sotaan. Tämä vuosina 1935–1937 käyty sota oli yksi tois... Lue koko vinkki »
Elämänmerkki

Mirja Turunen: Elämänmerkki : Irma ja Urho Hälikän kenttäpostikirjeet

Toisten kirjeitä ei saisi lukea, mutta kun niistä kootaan kirja, niin onhan se sallittavaa. Tiiviin kirjeenvaihdon myötä avautuu Hälikän perheen elämä melko lailla hyvin ajalta 1941–1944. Isä Urho on rintamalla ja äiti Irma on kotirintamalla. Kirjeet kulkevat ja välittävät tilanteita puolin ja toisin. Välillä suorastaan kipinoi, kun ero tekee te... Lue koko vinkki »
Romanssin sankari

Niina Mero: Romanssin sankari

Niina Mero debytoi oivallisella Englantilaisella romanssilla. Seuraava kirja Romanssin sankari jatkaa osin samojen henkilöiden parissa. Suorasta jatko-osasta ei kuitenkaan ole kyse, sillä nyt edellisen kirjan päähenkilö Nora on aivan sivuosassa, päärooliin nousee Dorianin veli Ben. Ben on toipumislomalla oleva erikoisjoukkojen sotilas, joka tule... Lue koko vinkki »
Rottakuningas

Pascal Engman: Rottakuningas

En sattunut lukemaan Pascal Engmanin kahta ensimmäistä kirjaa; niistä jälkimmäinen, Polttava maa (2020), aloitti poliisi Vanessa Frankista kertovan sarjan. Mutta vallan hyvin hänen elämäänsä ja toimiinsa pääsi kiinni näinkin, sen verran kirjailija osasi pohjustaa niitä tässä toisessa osassa. Rottakuninkaassa on runsaasti henkilöitä, runsaasti ta... Lue koko vinkki »
Taavi

Terhi Törmälehto: Taavi

”Menehän jo, ei historia voi tapahtumattakaan jäädä.” (kertoja Taaville) Taavi on romaani, jonka henkilöt pohjautuvat todellisiin samannimisiin henkilöihin. Taavin yksi kertojista on Taavi Törmälehto (1922-2007), hänet nimitettiin 19-vuotiaana Mannerheim-ristin ritariksi numero 41. Kaksi muuta kertojaa ovat Taavin äiti Ruusa ja pikkuveli Veikko.... Lue koko vinkki »

Maria Pettersson: Historian jännät naiset : Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja

Ajattelin alun perin, että en lukisi tätä kirjaa lainkaan. Onhan tällaisia naisten minielämäkertoja kokoavia kirjoja ilmestynyt viime aikoina paljonkin, ja ajattelin, että tuskinpa kirjassa mitään erityisen uutta on. Jouduin kuitenkin pyörtämään päätökseni, kun pääsin selaamaan itse kirjaa. Oli nimittäin heti selvää, että Maria Pettersson ei ole ty... Lue koko vinkki »
Varjo ja riipus

Leigh Bardugo: Varjo ja riipus

Nappasin tämän uuden fantasiasarjan luettavaksi ensisijaisesti perheen teinille, mutta sen verran tätä on kehuttu, että piti sitten itsekin lukea. Asiaa vielä auttoi GoodReadsista bongattu huomio siitä, että kakkososa on kuulemma vielä huimasti tätä ensimmäistä parempi. Varjon ja riipuksen maailma on epämääräisen venäläinen fantasiamaailma, joss... Lue koko vinkki »

Kai Häggman, Teemu Keskisarja, Markku Kuisma ja muut: 1939

Nootit eivät tökkineet Neuvostoliiton telaketjuissa, mutta kouriintuntuvia esteitä oli edessä yllättävän paljon. Päämäärä oli järkeenkäypä, tulokset järjettömiä. Paraatimarssi kangerteli viimeistään joulukuun puolivälissä. Riemuitsevia työläisjoukkoja ei näkynyt missään. Tulikin tuliset ja jäätävät paikat. Ja sitten kaikki meni metsään ja päin jääh... Lue koko vinkki »

Alastair Reynolds: Hitaat luodit

Vuoden 2009 Finnconissa kunniavieraana ollut Alastair Reynolds lienee tieteiskirjailija, jonka teoksia on tiheimmin käännetty suomeksi. Hitaat luodit on pienoisromaani, joka voitti Locus-palkinnon parhaasta pienoisromaanista ja oli ehdolla myös vuoden Hugo-palkintoon. Hitaat luodit lähtee räjähtävästi liikkeelle. Ihmiskunta on massiivisessa sisä... Lue koko vinkki »
Neidonkenkä

Sirpa Kähkönen: Neidonkenkä

Kuopio-sarjan viides osa on edeltäjänsä tavoin yhdenpäivänromaani. Nyt ollaan kesäkuun yhdeksännessä vuonna 1942. Jatkosota on yhä käynnissä, kaupunki ja kaupunkilaiset sinnittelevät eteenpäin nälkätalven jälkeen. Kesä alkaa vihdoin koittaa ja elämä kenties sittenkin myös siinä sivussa. Ravintola Tatrassa järjestetään illaksi suurta juhlaa kaupu... Lue koko vinkki »

Jacques Tardi: I, Rene Tardi, Prisoner Of War In Stalag IIB

Jacques Tardin isä Rene Tardi virui toisen maailmansodan aikaan neljä vuotta ja kahdeksan kuukautta saksalaisessa sotavankileirissä nimeltään Stalag IIB. Katkerat muistot ja menetetty nuoruus eivät selkeästi jättäneet Reneä koskaan rauhaan, ja niinpä 1980-luvulla Jacques pyysi isäänsä kirjoittamaan muistonsa noista ajoista mahdollisimman tarkkaan y... Lue koko vinkki »