Päivät

Michael Cunningham: Päivät

Oivaltava. Tarkkanäköinen. Herkkä. Eläytyvä. Koskettava. Hienovarainen. Kaikilla näillä sanoilla voisi kuvata Michael Cunninghamin uuden kirjan tunnelmaa. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään feelgood-lukemisto, vaan suurien asioiden parissa kulkeva romaani elämästä vuosi ennen koronapandemiaa, sen aikana ja sen jälkeen, kolmesta huhtikuusta, jolloin ... Lue koko vinkki »
Asioita joista en tiennyt pitäväni

Annukka Salama: Asioita joista en tiennyt pitäväni

Annukka Salaman edellinen nuortenkirja Ripley : Nopea yhteys oli sen verran maukas tapaus, että kun uudesta kirjasta alkoi tihkua tietoa, seurasin kehitystä suurella mielenkiinnolla. Eikä syytä pettymykseen: lopputulos on jälleen kerran herkullinen. Salama ottaa jutun pohjaksi ”enemies to lovers”-troopin ja rakentelee sen pohjalle tarinan, joka on ... Lue koko vinkki »
Mikä internetiä vaivaa?

Veikka Lahtinen ja Pontus Purokuru: Mikä internetiä vaivaa?

Pontus Purokuru ja Veikka Lahtinen ovat mainion Mikä meitä vaivaa? -podcastin vetäjäpari, joka on aikaisemmin kirjoittanut kirjan Mikä liberalismia vaivaa?. Nyt vaivaannutaan internetin äärellä. Miksi internet on sellainen kuin on, ja millainen se itse asiassa on? Teknologia itsessään ei ole hyvää eikä huonoa, mutta ei myöskään neutraalia. Tällä... Lue koko vinkki »
Kaksi oikein yhteen

Kaisa Ikola: Kaksi oikein yhteen

Neuleromaani, mikä ihana ajatus tällaiselle himoneulojalle!Tiedän, että meitä on muitakin, sillä neulontaharrastus, joka lisääntyi ilmiömäisesti koronapandemian aikana, on jatkanut suurta suosiotaan. Mikä siis mukavampaa kuin tarttua kirjaan, jossa tämä ylevä harrastus yhdistetään päähenkilön ihmissuhteisiin monella eri rintamalla. Kaksi oikein ... Lue koko vinkki »
Piparkakkutalo

Jennifer Egan: Piparkakkutalo

Toimittajataustainen Jennifer Egan (s. 1962) on harvakseltaan julkaiseva kirjailija, joka on julkaissut jo 1990-luvun puolivälistä asti. Läpimurto tapahtui vasta vuonna 2010 romaanilla A Visit from the Goon Squad, jonka Tammi julkaisi Keltaisessa kirjastossa vuonna 2012 nimellä Aika suuri hämäys. Tämä monisäikeinen, episodiromaanimainen teos sijoit... Lue koko vinkki »
Muhammad Najem, War Reporter

Muhammad Najem, Nora Neus ja Julie Robine: Muhammad Najem, War Reporter : How one boy put the spotlight on Syria

Kun Syyrian sota alkoi 2011 Muhammad Najem oli vain 8-vuotias. Hän oli 13 kun hänen isänsä kuoli pommituksessa, ja 15-vuotiaana hän oli saanut tarpeekseen avuttomuudesta – olisi aika toimia ja kertoa maailmalle, mitä Syyriassa tapahtuu. Sosiaalisen median kautta Najem kertoi, miltä sota näyttää hänen kaltaistensa lasten ja nuorten silmin, ja ennen ... Lue koko vinkki »
Datakapitalismi kriisien maailmassa

Timo Harakka: Datakapitalismi kriisien maailmassa

Aloittaessani kirjaa aviomieheni vilkaisi kirjan kantta ja kysyi, luenko koskaan kirjoja joiden tulevaisuudennäkymät ovat positiiviset? Hymyilytti kun hetken mietittyäni jouduin toteamaan, että enpä juuri. Onneksi tyhjälle naureskelua ei tarvinnut jatkaa liian kauan, sillä Liikenne- ja viestintäministerinä työskentelevän Timo Harakan maalaama kuva ... Lue koko vinkki »
Öyhökratia

Johannes Koponen, Minea Koskinen ja Jussi Pullinen: Öyhökratia : Ketä kuunnellaan, kun kaikki puhuvat

Perinteisesti tiedonvälityksestä ovat olleet vastuussa pääasiassa toimittajat ja päätöksistä vaaleilla valitut poliitikot. Nyt nämä perinteiset vallan keskittymät ovat kuitenkin saaneet rinnalleen hajautetun vallankäytön järjestelmän, jota Johannes Koponen, Minea Koskinen ja Jussi Pullinen kutsuvat kirjassaan öyhökratiaksi. Se on järjestelmä, jossa... Lue koko vinkki »
Cyberman : An on-screen Documentary

Veronika Muchitsch: Cyberman : An on-screen Documentary

Eletään maaliskuun loppua 2016 ja jossain Suomessa keski-ikäinen Ari Kivikangas, alias Cyberman, kömpii sängystään esiin, hieroo silmiään ja kenties siirtyy keittiöön tekemään kahvia. Isossa-Britanniassa Veronika Muchitsch seuraa Kivikankaan livestriimiä ja lumoutuu näkemästään siinä määrin, että alkaa seuraamaan syrjäytyneen suomalaisen miehen 24/... Lue koko vinkki »
Pimeän jäljillä

Femi Kayode: Pimeän jäljillä

Nigerialainen Femi Kayode on opiskellut kliinistä psykologiaa, mutta on teh­nyt työuransa mainosalalla. Mainostyön lisäksi hän on kirjoittanut paljon käsi­kirjoituksia näyttämölle ja ruudulle. Pimeän jäljillä on Kayoden esikoisromaani, hänen lopputyönsä yliopiston luovan kirjoittamisen rikoskirjallisuuden maiste­ritutkintoon. Teos voitti Little, Br... Lue koko vinkki »
Kukaan ei puhu tästä

Patricia Lockwood: Kukaan ei puhu tästä

Kirjailija, runoilija ja esseisti Patricia Lockwood (s. 1982) nousi maineeseen vuonna 2013 Rape Joke -proosarunollaan. Olen jopa lukenut sen, Anni Sumari suomensi sen yhdysvaltalaista nykyrunoutta esittelevään Meren­vaahdon palatsi -kokoelmaansa. Sittemmin Lockwood on kirjoittanut paljon kehutun Priestdaddy-muistelmateoksen ja nyt sitten tämän esik... Lue koko vinkki »
Syyllinen

Hanna-Riikka Kuisma: Syyllinen

On pakko myöntää vähän syyllisenä, että olen lukenut Hanna-Riikka Kuisman kirjoista vain hyvin erikoisella tavalla jännittävän romaanin Viides vuodenaika, mutta esimerkiksi Kerrostalo-teos (2019), joka oli Finlandia-ehdokkaanakin, jäi minulta valitettavasti väliin. Miksi, sitä en muista, mutta minulla on hieman sellainen tunne, että Kuisma on kirja... Lue koko vinkki »
Totuudenjälkeinen

Lee McIntyre: Totuudenjälkeinen

Paljon puhuttu "totuudenjälkeinen aika" on kirvoittanut jo monia erinomaisia kirjoja, mainittakoon vaikka loistava Totuuden jälkeen: Miten media selviää algoritmien ja paskapuheen aikana. Lee McIntyren lyhyehkö opas aiheeseen on silti tervetullut lisä, sillä sen näkökulma keskittyy erityisesti syihin, joista saamme kiittää nykyistä tilannetta. McIn... Lue koko vinkki »
Me olemme Bellingcat

Elliot Higgins: Me olemme Bellingcat : Tiedustelupalvelu verkossa

Elliot Higgins on kansalaisjournalismia harjoittavan Bellingcat-ryhmän perustaja. Higginsin kirjassa Me olemme Bellingcat kerrotaan ryhmän toimintatavoista sekä sen suorittamista tutkimuksista.  Me olemme Bellingcat -kirjassa puhutaan Syyriasta, Venäjästä, Jemenistä, Yhdysvalloista, Ukrainasta ja Iso-Britanniasta. Bellingcat on suorittanut ... Lue koko vinkki »
Sahkomies

Mikko-Pekka Heikkinen: Sähkömies

Marraskuussa Helsinkiä koettelee ennennäkemätön monen päivän jäämyrsky. Kun sateen lakattua kovat pakkaset jatkuvat, jäiset kadut täyttyvät nuorisosta, joka ottaa ilon irti yllättävästä mahdollisuudesta luistella ja pelata jääkiekkoa pitkin poikin Kalliota ja Alppilaa. Vakavampiakin seurauksia on: terrori-iskun lamautettua toisen kaupungin voimalai... Lue koko vinkki »

Merete Mazzarella: Emmekö voisi elää sovussa? : Esseitä ajastamme

Onko utopistista ajatella, että myös me erilaisissa kuplissa elävät suomalaiset voisimme oppia ajattelemaan asioita enemmän "yhtäläisyyksien, yhteisten päämäärien ja keskinäisen riippuvuuden" kannalta? Tämä vaatisi toisenlaista keskustelua kuin nykyinen - median suosima - keskustelu, jossa vastakkaiset mielipiteet törmäävät yhteen, mutta ennen muut... Lue koko vinkki »
Katsokaa miten onnellinen olen

Holly Bourne: Katsokaa miten onnellinen olen

Holly Bourne kirjoittaa nuorille aikuisille, mutta Katsokaa miten onnellinen olen on kirjoitettu aikuisyleisölle, tarkemmin ottaen sen kohderyhmää lienevät noin kolmikymppiset. Kirjan päähenkilö on menestynyt kirjailija Tori Bailey, jonka miljoonia myynyt kirja on parikymppisiä naisia voimaannutta teos, joka neuvoo naisia elämään juuri sellaista... Lue koko vinkki »

Ian McEwan: Torakka

Ian McEwanin Torakka yllättää heti, kun kirjan saa käteensä. Se muistuttaa enemmän pientä muistikirjaa kuin tiiliskiveä ja onkin vain 126 sivun pienoisromaani. Myös tyylissä on jotain uutta, sillä Torakka on ennen kaikkea poliittinen satiiri. Kirja on kuitenkin pieni vain kooltaan ja sivumäärältään – siinä käsitellyt asiat ovat mittasuhteiltaan val... Lue koko vinkki »