Ninon, rakkauden mestari

Riikka-Maria Rosenberg: Ninon : Rakkauden mestari

Ninon de Lenclos oli ranskalainen älykäs ja sivistynyt kurtisaani, joka piti 1600-luvulla Pariisissa salonkia ja rakasti sekä henkisiä että ruumiillisia nautintoja. Riikka-Maria Rosenberg kertoo Ninonin elämästä kaunokirjallisessa romaanissaan Ninon.  Ninon de Lenclos kasvaa äitinsä kanssa Pariisissa. Perheen isä, köyhä aatelinen, on lähten... Lue koko vinkki »
Suurenmoinen huviretki

Markku Paasonen: Suurenmoinen huviretki

Nyt jysähti. Kirja vanhasta miehestä kuopassa jalkapuolen koiran kanssa! Kun parempaakaan tekemistä kuolemaa odottaessa ei ole, alkaa mies puhua. Ja kun jutun juureen on kerran päästy, ei siitä sitten loppua enää tulekaan. …niin kuin huomaat, turnipsini, minä puhun hypoteettisesti ja varsin sekavasti, toisinaan minun kirkkaat ajatukseni eivät lö... Lue koko vinkki »
Selvät sävelet, Jeeves

P. G. Wodehouse: Selvät sävelet, Jeeves

Herrasmies Bertie Wooster ja hänen herrasmiehen henkilökohtainen herrasmiespalvelijansa Jeeves ovat taas täällä! Pelottavien ja vaativien tätien, sähläävien kavereiden, itsestään riippumattomista syistä hänen kanssaan kihlautuneiden tyttöjen ja Jeevesin patavanhoillisen golfhousumaun ristipaineessa tasapainotteleva Bertie Wooster hauskuuttaa lukija... Lue koko vinkki »
SuomiFinland

Jörn Donner: Suomi Finland

Kirjalla on hieno kansi. Siinä on musta tausta. Keskivaiheilla lukee melko pienellä Suomi Finland ja sen yläpuolella isolla keltaisella fontilla Jörn. Aloin miettiä, kuinka monen suomalaisen ei tarvitse edes mainita sukunimeään. Keksin Donnerin lisäksi lähinnä Hjalliksen. Mutta asiaan. Kyse on siis Jörn Donnerin pamfletista SuomiFinland, joka on... Lue koko vinkki »
Niemi

Juha Hurme: Niemi

Jos aikoo kertoa kulttuurihistoriaa alueesta, jonka me tunnemme Suomena, kannattaa aloittaa ihan alusta. Juha Hurme vie lukijat mukaansa miljardien vuosien taakse alkuräjähdykseen asti, josta tarinalankoja aletaan vähitelllen keriä lähemmäs nykypäivää. Niemi on kaunokirjallisuuden keinoin kerrottu yleisesitys kulttuurihistoriasta niin kuin Juha Hur... Lue koko vinkki »
Sivistyksen turha painolasti

Minna Lindgren: Sivistyksen turha painolasti

Väinö Hämeen-Anttila oli monipuolinen kirjallisuuden ja kulttuurin hahmo 1900-luvun alkupuolella. Toimiessaan 1920-luvulla Kariston kirjallisuusjohtajana hän sai päähänsä laatia yksinään uuden kaksiosaisen tietosanakirjan. Muut työt kärsivät, mutta Uuden tietosanakirjan ensimmäinen osa näki päivänvalon vuonna 1928 ja jälkimmäinen neljä vuotta myöhe... Lue koko vinkki »

Juha Drufva: Köyhät ansassa

Juha Drufvan lyhyet puheenvuorot ilmestyivät vuosina 2011–2012 Kansan Uutisten verkkolehdessä neljänä nimettynä sarjana: Kapitalismin perustekijät, Jäähyväiset sivistykselle, Köyhät ansassa sekä Taivastelun valtakunnailla. Puheenvuoroja nimitetään myös ilmiannoiksi ja syy tähänkin löytyy viimeistään lukijan korvien välistä. Drufva ilmiantaa tosi... Lue koko vinkki »

Anna-Lena Laurén: Sitten saavuin Moskovaan

Uudessa kirjassaan tekijä kuvaa elämäänsä Moskovassa, mutta ei pelkästään enää kirjeenvaihtajana. Hän kertoo, millaista on olla nuori sinkkunainen, jolla on hyvä työpaikka ja paljon ystäviä. Myös miehiä ja suhteita, mutta jonka elämä tuntuu silti joskus yksinäiseltä, vaikka hän nauttiikin siitä täysillä. Työ on hektistä ja vie aikaa. Ystävät ova... Lue koko vinkki »

Eero Ojanen: Sivistyksen filosofia

Jo sivistyksen määritteleminen osoittautuu kiinnostavan monitahoiseksi, koska sivistys voidaan ymmärtää kovin erilaisista näkökulmista. Ojanen lähestyy sivistyksen käsitettä aluksi tutkimalla sanan käyttöä sen eri merkityksissä. Suomi on aivan erityisesti sivistysvaltio, Ojanen huomauttaa, sillä se ei syntynyt sodan eikä politiikan tuotteena, va... Lue koko vinkki »