Sisunin maailma

Chung Serang: Sisunin maailma

Shim Sisun oli monipuolinen ihminen, joka teki uraa taiteilijana, kirjailijana, mielipidevaikuttajana ja oli myös kolmen oman ja yhden avioliiton kautta saadun lapsen äiti ja viiden lapsen isoäiti. Hän oli monella tapaa omaperäinen ja perinteitä vastaan, joten hänelle ei myöskään pidetty kuolemansa jälkeen perinteistä muistojuhlaa. Nyt, kymmenen vu... Lue koko vinkki »
Sata auringonkiertoa

Maritta Lintunen: Sata auringonkiertoa

Sata auringonkiertoa on Maritta Lintusen seitsemäs romaani, novellikokoelmia on kuusi ja runokokoelmia kaksi. Kauniilla ja elävällä kielellä kerrottu väkevä tarina sisältää monia teemoja, keskeisimpänä siirtolaisuus, uuteen kulttuuriin sopeutumisen vaikeudet, kielen merkitys.   1960-1970 -lukujen taitteessa lukuisat Itä- ja Pohjois-Suomen pienvi... Lue koko vinkki »
Tyttö maissipellossa

Jenni Stammeier: Tyttö maissipellossa : Anna Jokisen mysteerikuolema

Keuruulainen Anna Jokinen matkustaa vuonna 1913 siirtolaiseksi Kanadaan, "naisten paratiisiin". Vain muutaman kuukauden kuluttua Anna katoaa. 17 päivän kuluttua hänet löydetään maissipellosta yhä elossa, mutta hän kuolee ennen kuin lääkäri ehtii paikalle. Mitä Annalle on tapahtunut?  Jenni Stammeierin kirjassa Tyttö maissipellossa kuvataan ... Lue koko vinkki »
Sillan synty

Maylis De Kerangal: Sillan synty

Luin ranskalaisen Maylis de Kerangalin (s. 1967) Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät heti kun se Siltalan kustantamana ilmestyi suomeksi vuonna 2016. Ja ihastuin! Minuun teki vaikutuksen kerronnan tyyli, aiheen syvällisyys, havaintojen tarkkuus, maalaileva kieli, sanaston monipuolisuus ja omaperäisyys sekä jokin lähes taianomainen läsnäolo, jon... Lue koko vinkki »
Maa kuin veri

Katriina Ranne: Maa kuin veri

1900-luvulla suomalaisia lähti sankoin joukoin maailmalle, monista eri syistä. Osa paremman elämän perään, osa pakoon jotain. Yhdysvaltoihin lähti runsaasti väkeä, mutta myös Etelä-Amerikka houkutteli. Sinne matkustettiin usein ideologisista syistä, erilaisiin onnelasiirtokuntiin. Todellisuus oli sitten usein vähemmän onnellista, eivätkä nämä yhtei... Lue koko vinkki »
Lyhyt maallinen loistomme

Ocean Vuong: Lyhyt maallinen loistomme

Lyhyt maallinen loistomme on nuoren miehen kirje äidilleen. Tähän kirjeeseen lukutaidottomalle äidille nuori mies vuodattaa elämäänsä: lapsuutta, Vietnamista Yhdysvaltoihin muuttaneen suvun historiaa, isän poissaoloa, uuden elämän rakentamista ja sitä, miten perheen selviytymistaistelu on näyttäytynyt lapsen näkökulmasta. Poika kertoo ensirakkau... Lue koko vinkki »
Chicagolaisittain

Alaa al-Aswani: Chicagolaisittain

Egyptiläisen Alaa al-Aswanin romaani kuvaa egyptiläisyhteisöä Chicagossa yliopiston histologian laitoksella. Porukkaan mahtuu monenlaisia, monin eri tavoin elämäänsä tyytymättömiä ihmisiä. Ahmad Danana on vallanhimoinen mies, joka nauttii asemastaan egyptiläisopiskelijoiden liiton puheenjohtajana. Harmi vain vaimo Marwa on kyllästynyt mieheensä,... Lue koko vinkki »
Aurinko on tähti

Nicola Yoon: Aurinko on tähti

Natasha on New Yorkissa asuva teinityttö, joka on kotoisin Jamaikalta ja rakastaa tiedettä ja tosiasioita. Natasha on myös paperiton siirtolainen, jota odottaa karkotus Yhdysvalloista vielä samana iltana. Daniel on korealaisten siirtolaisten Yhdysvalloissa syntynyt teini-ikäinen poika, jonka täytyy olla kunniaksi perheelleen ja siksi hakea Yalee... Lue koko vinkki »

Riina Katajavuori ja Salla Savolainen: Mennään jo naapuriin

Vuonna 2007 ilmestyi suosittu Mennään jo kotiin -lastenkirja, jossa tutustuttiin erilaisiin suomalaisiin koteihin. Jatko-osaa saatiinkin sitten odottaa peräti kymmenen vuotta, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tällä kertaa tutustutaan kahdeksaantoista pääkaupunkiseudulle asettuneeseen lapsiperheeseen, joilla on juurensa ympäri maailmaa. Jo... Lue koko vinkki »
Puuveitsellä kultaa vuolemassa

Kalle Rissanen: Puuveitsellä kultaa vuolemassa

Mill City, Minnesota. – Farmilla vankina. – "General Merchandise." – Virtasen juttu. – Matti Karppinen. Piispa. – Silakkayhtiö. – Herra luutnantti. – Veljekset. Siinä kahdeksan suomalaistarinan otsikkoa pisteen kanssa. Kahdeksan tarinaa Amerikasta viime vuosisadan alkupuolelta: ei ole mennyt kaikki likikään toiveiden mukaan. Ja noita epäonnisia... Lue koko vinkki »
Assèze, afrikkalainen

Calixthe Beyala: Assèze, afrikkalainen

Tässäpä taas vaihteeksi teos, johon tuskin olisin tarttunut, jos sillä ei olisi värittänyt maahaasteen kartalta uutta Afrikan maata vihreäksi. Teoksen kirjoittaja Calixthe Beyala on kotoisin Kamerunista, mutta on asunut nelisenkymmentä vuotta Pariisissa. Kirjan nimihenkilö Assèze kasvaa pienessä kylässä Kamerunin syrjäseuduilla. Ensimmäinen suur... Lue koko vinkki »
Tiranan sydän

Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Bujar ja Agim ovat albanialaisia nuorukaisia 1990-luvulla. Maa rapistuu ympäriltä ja albanialaiset pakenevat joukoin muualle. Bujar ja Agimkin päättävät lähteä matkaan etsimään uutta alkua, Albaniaan he eivät enää mahdu. Toisella aikatasolla, myöhemmin, kuvataan nuoren miehen matkaa maailmalla, pakolaisen vaiheita Italiassa, Espanjassa, New York... Lue koko vinkki »
Kyyhkysten lähtö

Melinda Nadj Abonji: Kyyhkysten lähtö

Kyyhkysten lähtö kertoo Kocsisin perheestä, etenkin perheen tyttärestä Ildikósta. Perhe on kotoisin Jugoslaviasta ja kuuluu Vojvodinan unkarilaisvähemmistöön. Perhe on kuitenkin muuttanut Sveitsiin ja kirjan nykypäivään sijoittuvassa osassa saanut juuri itselleen kahvilan hoidettavaksi. Kirjan takaumissa vieraillaan kotiseuduilla. Hääjuhlissa kä... Lue koko vinkki »
Ameriikan raitilla

Antti Tuuri: Ameriikan raitilla : matkoja, muistoja

Maahanmuuttokeskustelu velloo nyt vilkkaana, joten käännetäänpä tasapuolisuuden vuoksi katseet vaihteeksi Suomen historian maastamuuttoihin. Kun Pohjanmaalta lähdettiin sankoin joukoin Kanadaan ja Amerikkaan, lupaukset merten takaa houkuttelivat mukaansa myös Antti Tuurin isoisän ja muutakin sukua. Yhteydet Suomeen jäivät enimmäkseen vähäisiksi, ku... Lue koko vinkki »
Ripaskalinnut

Raisa Lardot: Ripaskalinnut

Helsingin Sanomat herätteli ottamaan hyllystä tämän jo ajat ammoin ilmestyneen ohuen kirjan, joka on, päinvastoin kuin moni muu kauan sitten lukemani kirja, muistilokeroissa säilynyt. Osin ehkä siksi että siinä on ripaus eevakilpimäistä karjalankaipuuta, joka herkistää. Vepsäläistyttö Raisa Lardot elää viisi ensimmäistä lapsuutensa vuotta Suoksu... Lue koko vinkki »
Pako

Arne Nevanlinna: Pako

Toisen maailmansodan loppu Euroopassa kulminoituu järkyttävään Dresdenin pommitukseen. Josef ja Katharine ovat kaksi sattumalta toisensa tapaavaa nuorta, jotka pakenevat Dresdenin tulimyrskystä vailla määränpäätä, kunhan vain pääsevät pois. Lähes vahingossa he päätyvät ensin naimisiin, sitten laivalle kohti Amerikkaa. Mutta nyt he eivät enää ole Jo... Lue koko vinkki »
Me tarvitaan uudet nimet

NoViolet Bulawayo: Me tarvitaan uudet nimet

Kulta on zimbabwelainen 10-vuotias tyttö, joka asuu hökkelikylässä ja ryöstelee ystäviensä kanssa guavoja hienomman kaupunginosan puutarhoista. Lasten elämä on vauhdikasta ja kovaäänistä. Me tarvitaan uudet nimet on oikeastaan novellikokoelma, joka koostuu irrallisista katkelmista Kullan ja tämän ystävien elämästä. Lapset leikkivät, aikuiset odo... Lue koko vinkki »