Kahden sävelen välissä

Joonas Sildre: Kahden sävelen välissä

Yhden sävelen liike ajassa. Siitä musiikki alkaa… …mutta mihin tulee toinen sävel? Siinäpä kysymys! Arvo Pärt syntyi vuonna 1935 Viron Paidessa. Hän rakastui musiikkiin jo aivan pienenä. Sodan jälkeisessä Neuvosto-Virossa olosuhteet eivät aina olleet kaikkein helpoimmat, mutta niin vain sensuurista ja kritiikistä huolimatta Pärt eteni musiik... Lue koko vinkki »
Sävelten tyttäret

Nuppu Koivisto-Kaasik ja Susanna Välimäki: Sävelten tyttäret : Säveltävät naiset Suomessa 1800-luvulta 1900-luvulle

Naisen säveltämistä pidettiin lähinnä paheksuttavana, häpeällisenä, naurettavana tai yhdentekevänä toimintana, koska säveltämisen katsottiin soveltuvan vain miehille. Yleisesti ajateltiin, että säveltäminen oli ristiriidassa naisen sukupuolisen olemuksen ja roolin kanssa. Jos nainen sävelsi, se teki hänestä sukupuolensa hukanneen tai kieltävän epän... Lue koko vinkki »
Hanurini muistoja

Veikko Ahvenainen: Hanurini muistoja

"Melkomoinen veikko", voisi sanoa, sanonnan varsinaisessa merkityksessä tästä savolaisesta hanuristista Ahvenaisen Veikosta (s. 1929) kirjan luettuaan. Tapahtumia ja sattumuksia on ollut pitkän elämän varrella omiksi tarpeiksi. Mutta onhan ollut elämääkin: kirjan ilmestyttyä vuonna 2014 ikävuosia jo 85. Ura sen kuin jatkuu yhä yli ysikymppisenä,... Lue koko vinkki »
Ei hyvä hylätyn

Johanna Hasu: Ei hyvä hylätyn

Tartuin kirjaan niin, etten tiennyt siitä oikein mitään, paitsi että sen on kirjoittanut Johanna Hasu ja hänen tekstinsä, olivatpa sitten runoja tai jännitystä, ovat aina hyvän lukuhetken arvoisia. Ei hyvä hylätyn esittelee heti alkajaisiksi Aamoksen ja Jürgenin. Lapsuudessa tutustuneet ja sitten aikuisina konsertoineet yhdessä 20 vuotta, kunne... Lue koko vinkki »
Sävelsinkö

Minna Lindgren: Sävelsinkö

Pentti Keistiö oli suomalaisen jälkisarjallisen modernismin merkittävimpiä pioneereja, moneen kertaan palkittu säveltäjä ja 70- ja 80-lukujen kulttuurielämän tärkeitä intellektuelleja. Nyt hän on 92-vuotias omillaan elävä leski, jota kotipalvelu käy päivittäin katsomassa, ja jonka musiikki ei kiinnosta enää ketään, paitsi väitöskirjatutkija Iina Su... Lue koko vinkki »
Minun oopperani

Minna Lindgren: Minun oopperani : Epätäydellinen historia

Minna Lindgren on paasannut jo vuosikaudet maailman parhaassa radio-ohjelmassa, eli Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmässä, milloin mistäkin klas­sisen musiikin teemasta, mutta yksi aihepiiri on hänelle ylitse muiden, ja se on ooppera. Ooppera syntyi vuoden 1600 tietämillä ja kehittyi vähitellen koko kansan sirkushuviksi ollen suosionsa huipulla 1... Lue koko vinkki »
Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?

Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?

Taiteen tarkoitus ei silti ole rikkoa lakeja, vaan vain laajentaa ajatteluamme ja tarkentaa käsitystämme siitä, millainen ympärillä oleva maailma on. Onhan kuri muutakin kuin lait. Yksi taiteen tehtävistä onkin paljastaa tabuja ja toisinaan myös rikkoa niitä. Säveltäjä Osmo Tapio Räihälän nykymusiikkia käsittelevän kirjan nimen kysymys, miksi ny... Lue koko vinkki »
Mozart: musiikkiperheen tarina

Michael Lemster: Mozart : Musiikkiperheen tarina

Mozartista on kirjoitettu paljon, mutta yhdessä suhteessa Mozart : Musiikkiperheen tarina eroaa muista. Kirjan lähtökohtana on itse Mozartin suvun tarina, joka sai alkunsa 1400-luvulta hyvin vaatimattomista oloista, ja miten suku onnistui sinnikkäällä työllä vähä vähältä nousemaan sääty-yhteiskunnan kapeassa portaikossa. Mozart-suvun laajempaa hist... Lue koko vinkki »

Riitta Konttinen: Aino Sibelius

Aino Sibelius (1871-1969) oli ihminen, josta kukaan ei voi olla tietämättä. Jean Sibeliuksen kaunis vaimo, joka seisoi miehensä vieressä, kannusti, kärsi ja rakasti. Riitta Konttinen on erittäin kauniisti ja rehellisesti kirjoittanut Aino Sibeliuksesta niin, että tämä tulee lukijalle tutuksi ja hyvin lähelle. Lisäksi koko suku. Järnefeltit, vanh... Lue koko vinkki »

Jay Lewis: Yöstä valoon

Heti aluksi on kerrottava, että tällainen vanha Yö-fani kävi aikoinaan ystäviensä kanssa Yö-yhtyeen keikoilla lähinnä siksi, että siellä oli niin soma basisti. Suokaa anteeksi, jos kutsun häntä Jukiksi, koska sillä nimellä opin hänet tietämään, joskaan en tuntemaan. Silti jo silloin muinoin tein hänestä "profilointia", sillä paitsi, että hän oli he... Lue koko vinkki »

Ian Bostridge: Winterreise : Schubertin Talvinen matka

Winterreise on Franz Schubertin tunnetuimpia teoksia. Vain 31-vuotiaana kuollut säveltäjäsuuruus viimeisteli Wilhelm Müllerin runoihin sovitetun 24-osaisen Liederkreisin eli laulusarjan kuolinvuoteellaan. Winterreise on syvällinen ja monimutkainen taideteos, joka on kiehtonut laulajia ja pianisteja sekä kuulijoitaan kohta jo 200 vuoden ajan. Se ker... Lue koko vinkki »

Anna Beer: Sounds and Sweet Airs : The Forgotten Women of Classical Music

Säveltäminen on kautta historian ollut hyvin maskuliininen ammatti. Vielä nykyäänkin naissäveltäjät ovat vähemmistössä ja historiankirjoista heitä saa todella kaivella. Siitä huolimatta joukko naisia on onnistunut luomaan omana aikanaan uran, vaikka monet heistä sittemmin ovatkin unohtuneet jälkipolvien mielestä. Sounds and Sweet Airs esittelee näi... Lue koko vinkki »

Minna Lindgren: Leif Segerstam Nyt!

Leif Segerstamin sinfonia numero 111 kantaesitettiin Lappeenrannassa keväällä 2005. Se on poikkeuksellinen teos: se on sävelletty orkesterille ja 1000 laulajalle. Meitä laulajia kantaesityksessä Itämeren alueen kansainvälisellä opiskelijakuorofestivaalilla oli vain noin 750, mutta kiinnostava esitys siitä tuli niinkin. Teos toteutettiin ilman kapel... Lue koko vinkki »

Lasse Lehtonen: Japanilainen musiikki : Taiko-rumpujen kuminasta J-poppiin

Japanilaisella musiikilla on pitkät perinteet, itse asiassa Japanista on peräisin maailman vanhin keskeytyksettä esitetty orkesterimusiikkiperinne gagaku. Perinteiden jatkuvuudesta kertoo jotain se, että Tōgin suku on esittänyt Japanin keisarin hovissa gagakua jo yli 1300 vuoden ajan, Nara-kaudelta lähtien! Myös maailman ensimmäinen painettu nuotti... Lue koko vinkki »

Seppo Heikinheimo: Mätämunan muistelmat

Seppo Heikinheimo oli eläessään näkyvä kulttuurivaikuttaja. Yli 30-vuotisen uransa Helsingin Sanomien musiikkikriitikkona lisäksi hän toimi muiden muassa Helsingin kaupunginorkesterin vt. intendenttinä, tietokirjailijana, kääntäjänä ja monissa muissa tehtävissä. Hän puhui sujuvasti useita kieliä (pakkoruotsia tosin kovin vastentahtoisesti, ja sansk... Lue koko vinkki »
Miten lauluni syntyvät

Eetu Kauppinen (toim.): Miten lauluni syntyvät?

Nyt on mielenkiintoinen kirja siitä, miten lauluja, hyviä biisejä tehdään. Me kun saamme kuunnella toinen toistaan hienompia kappaleita ja meillä kun on suosikkeja niin biiseissä kuin niiden esittäjissäkin. Tässä kirjassa päästään lukemaan siitä, miten nuo laulut ja sävellykset syntyvät. Yhdeksän lauluntekijää kertoo omista tavoistaan, siitä mis... Lue koko vinkki »
Alma!

Hanna Weselius: Alma!

Alma! rinnastaa kaksi naista: Alma Mahlerin, säveltäjä Gustav Mahlerin puolison, ja Ainon, suomalaisen kuvataiteilijan sata vuotta myöhemmin. Alma Mahler luopui säveltäjänurastaan ja asettui asemaansa Gustavin tukena, tukahduttaen luovuutensa. Ainon pitäisi maalata, mutta luovuus on tukossa, kuten elämänhallinta vähän muutenkin. Näitä naisia ... Lue koko vinkki »
Nerouden lähteillä

Jari Sinkkonen: Nerouden lähteillä : suurten säveltäjien hauras elämä

Jari Sinkkonen on tunnettu lastenpsykiatri ja pitkän linjan tietokirjailija. Vähemmän tunnettua lienee hänen musiikillinen koulutuksensa ja siitä kumpuava innostus klassiseen musiikkiin. Yhtä kaikki Sinkkonen lähestyy uudessa kirjassaan Nerouden lähteillä : suurten säveltäjien hauras elämä tuttuja säveltäjäneroja – Bach, Mozart, Beethoven, Schubert... Lue koko vinkki »