The Hunger and the Dusk

Chris Wildgoose ja G.Willow Wilson: The Hunger and the Dusk

Nimettömässä maailmassa haltiat ja kääpiöt ovat jo kuolleet sukupuuttoon mutta ihmiset ja örkit sinnittelevät vielä olemassaolon rajoilla. Tarinassa vihjataan ekologiseen kriisin, mutta mikä on tarkalleen ottaen mennyt pieleen tässä G. Willow Wilsonin kynäilemässä maailmassa jää tässä ensimmäisessä osassa paljastamatta. Nyt on joka tapauksessa edes... Lue koko vinkki »
Fingerporin koko kuva 12

Pertti Jarla: Fingerporin koko kuva 12 : Ikänsä terävä

Varmaankin tunnetuin suomalainen sarjakuva Fingerpori jaksaa porskuttaa. Albumeita ilmestyy kolmessa eri formaatissa, joista tämä Koko kuva -sarja koostaa vuoden sarjakuvastripit yksiin kansiin sen kummemmin niitä valikoimatta. Kokoelma sisältää Fingerpori-stripit vuosilta 2020–2021. Fingerpori on vaihtoehtoversio Suomesta. Sen päähenkilöt ovat ... Lue koko vinkki »
Brittle joints

Maria Sweeney: Brittle joints

Nuorena Maria Sweeney piti lukua murtuneista luistaan, mutta iän karttuessa hän ei viitsinyt enää vaivautua. Hauraisiin luihin johtava Bruckin syndrooma takaa sen, että murtumista ei joka tapauksessa tule loppua koskaan. Sen lisäksi syndrooma myös jäykistää niveliä, joten liikkuminen on senkin puolesta vaikeaa. Sarjakuvamuistelma Brittle joints on ... Lue koko vinkki »
Polte

Emmi Valve: Polte

Omaelämäkerrallinen Polte kuvaa sarjakuvataiteilija Emmi Valveen tietä oman seksuaali-identiteettinsä parissa. Nuoruusvuosista alkava sarjakuva kuvaa pyristelyä heteronormatiivisuuden keskellä, kun oma identiteetti vetää muualle. Ei ole kuitenkaan helppoa mennä yhteiskunnan vahvaa normitusta vastavirtaan. Toisena juonteena Valve on piirtänyt Pol... Lue koko vinkki »
Yhä hämärää

Heikki Rönkkö: Yhä hämärää

Millainen on ”posthumanistinen lähiöarjen dokumentti”? Se selviää sukeltamalla Heikki Rönkön Yhä hämärää -sarjakuvaan. Ainakin posthumanistisuus näkyy siinä, että Rönkkö ei ole piirtänyt perhesarjakuvaansa yhtään ihmistä. Lapsiperheen arjessa toki ollaan: on leluja ja Ryhmä Hau, saunomista ja siivoamista, kaupassa käyntiä ja ruoanlaittoa. Hämmen... Lue koko vinkki »
Frontier

Guillaume Singelin: Frontier

Guillaume Singelinin piirustustyyli saattaa olla värikkään suloinen, mutta näin muuten tulevaisuus ei näytä aurinkoiselta. Korporaatiot hallitsevat aurinkokunnan resursseja kuin läänityksiä ikään, ja pienen ihmisen mahdollisuudet hallita kohtaloaan on tällaisessa maailmassa vähäiset. Pyristelijöitä silti riittää. Tiedemies ja insinööri Ji-Soo saa n... Lue koko vinkki »
Before the Sun Sets

Christoffer Leka ja Kaisa Leka: Before the Sun Sets

Kaikkea sitä kirjana kaupitellaankin, mutta jos peltilaatikollisella postikortteja on ISBN, se on kirja. Kaisa ja Christoffer Leka pyöräilivät kesällä 2019 Alaskasta Kaliforniaan. Mukana piti olla kolmaskin kulkija, Jonne, mutta hän ei pystynyt osallistumaan matkalle masennuksensa vuoksi. Lekat halusivat silti ottaa Jonnen mukaan jollain tavalla. S... Lue koko vinkki »
Pnuk

Mika Lietzén: Pnuk

Mika Lietzénin hullu spurtti on vihdoin ohi. Vuoden sisällä on ilmestynyt teokset Alkoholi, Heavy Metal ja lopulta tämän Turku-trilogian päättävä Pnuk. Aikamoinen saavutus, varsinkin kun sarjakuvat eivät edes ole mitään ohuita lärpäkkeitä! Tarinallisesti trilogialla ei ole muuta yhteyttä kuin, että jokainen niistä sijoittuu Turkuun. Tosin siinä mis... Lue koko vinkki »
Offices & Humans : Tilinpäätös

Roope Eronen: Offices & Humans : Tilinpäätös

Mitä luolissa asuvat lohikäärmeet tekevät vapaa-ajallaan? Pelaavat tietysti roolipelejä ihmisten seikkailuista toimistoissaan! Roope Erosen Offices & Humans -sarjakuvan lähtökonsepti on näinkin nokkela vitsi. Dungeons & Dragonsin kääntäminen nurinpäin toimii ja vaikka tämä tavallaan yhden vitsin sarjakuva onkin, se vitsi on sen verran huole... Lue koko vinkki »
Petar & Liza

Miroslav Sekulic-Struja: Petar & Liza

Runoilija Petarin aika Jugoslavian armeijassa lähestyy loppuaan ja pitäisi keksiä mitä sitä oikein tekisi elämällään. Armeijakaverit vaikuttavat olevan aivan yhtä pihalla, mutta nuorukaisten sukupolvi ei ole tässä asiassa yksin, 80-luvun Jugoslaviaa ylipäätään tuntuu vaivaavan ankea näköalattomuus. Petar vaeltaa, etsien jotain, kunnes hän hetkellis... Lue koko vinkki »
Hiekka

Eeva Meltio: Hiekka

1930-luvulla koettiin Yhdysvalloissa ympäristökriisi joka hakee vertaistaan. Maan keski- ja länsiosia vaivasi massiivisia pölymyrskyjä nostattanut kuivuus, jonka takana olivat surkeat maanviljelymenetelmät ja niiden aiheuttama eroosio. Katastrofin inhimilliset kustannukset olivat valtavat, mutta ulkopuolisilta oli usein turha odottaa sympatiaa. Puh... Lue koko vinkki »
Viininjuojat

Ville Ranta: Viininjuojat

Ville Ranta on yksi Suomen tunnetuimpia pilapiirtäjiä, jonka pilapiirroksia on ollut muun muassa Iltalehdessä ja Helsingin sanomissa. Urallaan hän on voittanut Sarjakuva-Finlandian ja Ranskan kansallisen ansioritarikunnan palkinnon. Viininjuojat on Rannan julkaisuista jo kuudestoista. Viininjuojat kertoo siitä, kuinka Ranta palaa kotiseudulleen ... Lue koko vinkki »
George Sand : True Genius, True Woman

Kim Consigny ja Séverine Vidal: George Sand : True Genius, True Woman

George Sand (oikealta nimeltään Amantine Lucile Aurore Dupin, 1804–1876) oli ranskalainen kirjailija ja yksi 1800-luvun merkittävimmistä naiskirjailijoista. Koska naisten näkemyksillä ei ollut kummoistakaan arvoa 1800-luvun yhteiskunnassa, Sand päätyi kuitenkin maskuliiniseen kirjailijanimeen. Sandin vallankumouksellisuus ei kuitenkaan pysähtynyt n... Lue koko vinkki »
Cisco Kid : Musta ratsastaja

José Luis Salinas: Cisco Kid : Musta ratsastaja

Lännensankari Cisco Kid esiintyi ensimmäisen kerran O. Henryn novellissa vuonna 1907. Siitä käynnistyi vuosia kestänyt mediasuosio, jonka myötä hahmosta tehtiin elokuvia, tv-sarjoja, radiokuunnelmia ja sarjakuvia. Hahmon tuorein esiintyminen on niinikään sarjakuvissa, vuoden 2012 Lone Ranger-sarjakuvassa. Tämän sarjakuvakokoelman sisältö on Josè... Lue koko vinkki »
Nainen, elämä, vapaus

Marjane Satrapi (toim.): Nainen, elämä, vapaus

Nainen, elämä, vapaus -slogan tuli maailmalle tutuksi sen jälkeen kun Iranin siveyspoliisi hakkasi nuoren Masha Aminin kuoliaaksi, koska hänen huivinsa ei ollut "oikeaoppisesti" sidottu. Aminin kuolema aloitti valtaisan mielenosoitusten aallon ja feministisen liikkeen, johon osallistuivat laajalti myös Iranin miehet. Hetken aikaa näytti jopa siltä,... Lue koko vinkki »
Harlem

Mikaël: Harlem

Stephanie St. Clair jäi elävästi mieleen Historian jännät naiset -kirjasta. Harlemin kuningattarena tunnettu rikollisjohtaja oli ristiriitojen nainen. Hän pyöritti laitonta rahapelitoimintaa Harlemissa, taisteli muita mafiapomoja vastaan ja samalla puolusti Harlemin afroamerikkalaista yhteisöä korruptoituneilta poliiseilta ja muilta rikollisilta, k... Lue koko vinkki »