Kompromissi

Sergei Dovlatov: Kompromissi

"Kuule, meidän olosuhteissamme häviäminen saattaa olla ansiokkaampaa kuin voittaminen." Semmoistahan se oli, jo tuon turistinakin näki: ei kaksista. Ei hääviä elintasoltaan eikä vapaudeltaan ollut virolaistenkaan elämä sosialistisen Neuvostoliiton puristuksessa. Sergei Dovlatov (1942, Leningrad – 1990, New York) ajautuu lehtimieheksi Tallinn... Lue koko vinkki »
Oikeusjuttu

Johanna Vehkoo: Oikeusjuttu

Syksyllä 2016 toimittaja Johanna Vehkoon piti osallistua rovaniemeläisessä kirjakaupassa keskusteluun uudesta kirjastaan. Hän sai kuulla, että tunnetut laitaoikeistolaistoimijat olivat tulossa häiritsemään tilaisuutta kuvaamalla sitä Youtubeen. Vehkoo ei sairastumisen vuoksi lopulta päässyt edes paikalle, mutta kirjoitti siihen liittyen lyhyen Face... Lue koko vinkki »

Cecilia Samartin: Naiset valkoisissa

Kun joskus muinoin on käynyt Kuubassa ja oleskellut muutaman viikon Havannassa, on aika verestellä näkemiään ja kokemiaan. Hyvinpä tuo onnistuu Kuubasta alle vuoden ikäisenä perheensä mukana paenneen psykoterapeutti Cecilia Samartinin Naiset valkoisissa -luku­romaanin kautta – jo pelkkä Nic Oxbyn hieno kirjan kansi säväyttää ja johdattaa mestoil... Lue koko vinkki »
Why I'm No Longer Talking To White People About Race

Reni Eddo-Lodge: Why I’m No Longer Talking to White People About Race

Kiinnostuin tästä Reni Eddo-Lodgen vuonna 2017 julkaistusta kirjasta sen provokatiivisen otsikon takia. Mitä minä valkoisena miehenä en ole tajunnut, ja miksi se halutaan piilottaa minulta? Näin sitten tämän kirjan tukholmalaisessa kirjakaupassa ja ostin sen. Kukaan ei voi estää minua lukemasta tätä kirjaa! Reni Eddo-Lodge kirjoitti pari vuotta ... Lue koko vinkki »

Timo Hännikäinen: Lihamylly

Olisikohan tämä enemmän radikalismista kirjoittavan kirjavinkkaaja Sami Eerolan heiniä kuin minun, joka en kovin yhteiskuntaorientoitunut ole. Mutta toisaalta konfliktihakuinen, kuten Hännikäinenkin: auktoriteetit hiiteen! Mutta humalassa örveltäjä en ole niin kuin Timo H, joka Facebookissa on tuonut silloin tällöin esille primaarista alkoholia nau... Lue koko vinkki »
Murder in Amsterdam

Ian Buruma: Murder in Amsterdam

Ian Buruman Murder in Amsterdam : The Death of Theo van Gogh and the Limits of Tolerance on vuonna 2006 julkaistu tietokirja Hollannin monikulttuurisuuskeskustelusta. Theo van Gogh oli rääväsuinen elokuvaohjaaja, joka haukkui ja provosoi kaikkia. Kun hän ohjasi maahanmuuttajanaisen kanssa islaminvastaisen elokuvan, jihadisti ampui, puukotti ja l... Lue koko vinkki »
Venäläinen karmageddon

Artemi Troitski: Venäläinen karmageddon

Venäläinen, perinteisen suulas älymystö – intelligentsija – on alinomaa joutunut kärsimään vallanpitäjiensä käsissä. Sitä on vainottu, kidutettu, tuomittu näytösoikeudenkäynneissä, karkotettu ja murhattu. Venäläinen sananvapaus on käsitteenä aina ollut joko huono vitsi tai tavoittamaton haave. Jonakin päivänä sananvapaus voi koittaa Venäjälläkin – ... Lue koko vinkki »
Planeetan suurin ja viilein

Antti Rautiainen: Planeetan suurin ja viilein : tositarinoita Venäjältä

Antti Rautiainen muutti vuonna 1997 Venäjälle. Vuonna 2012 hänet julistettiin turvallisuusuhkaksi, ja hänen oleskelulupansa mitätöitiin. Rautiaisen pamflettimuotoisessa kirjassa hän kertoo kokemuksistaan naapurimaassamme. Rautiaisen tekstien lukeminen teki oloni nostalgiseksi. Muistan omilta opiskeluajoiltani kuinka vahvasti Venäjä vaikutti joih... Lue koko vinkki »
He seurasivat minua kadulla

Oksana Tšelyševa: He seurasivat minua kadulla

Into-Kustannus on julkaissut ilahduttavan paljon Venäjää käsittelevää kriittistäkin kirjallisuutta. Nyt vuorossa on toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti Oksana Tšelyševan ammattitaitoisesti suomennettu teos He seurasivat minua kadulla. Oksana Tšelyševan tie ihmisoikeusaktivistiksi alkoi raitiovaunussa. Hän osui paikalle, kun Venäjän turvallisuuspa... Lue koko vinkki »
Yksinäisyys ja uhma

Erno Paasilinna: Yksinäisyys ja uhma : Esseitä kirjallisuudesta

Viime aikoina olen lukenut huolestuttavan vähän kotimaista kirjallisuutta. Siitäkin huolimatta, että tämän tiedostettuani olen pyrkinyt muuttamaan tapojani huomaan edelleen tarttuvani kotimaiseen teokseen liian harvoin. Näin ollen asetin itselleni haasteen. Aikomuksenani on lukea jokainen Finlandia-palkittu kaunokirjallinen teos. Sillä kuinka nopea... Lue koko vinkki »
Tulppaanimurhat

Daniëlle Hermans: Tulppaanimurhat

Kaksi murhaa: tulppaanikauppias Wouter Winckel murhataan Hollannissa 1636, Frank Schoeller Lontoossa 2007. Viimeisenä tekonaan Frank antaa hänet löytäneelle veljenpojalleen Alecille vanhan kirjan, jossa on kuvia tulppaaneista. Alec ei ymmärrä, mitä tekemistä Frankilla on tulppaanien kanssa, mutta käy ilmi, että Alec ei tiedä kaikkea sedästään, v... Lue koko vinkki »

Johanna Rojola (toim.): Raivoa ja lamaannusta : Kiilan albumi 2010

Kulttuuriyhdistys Kiilan albumi vuonna 2010 leikkaa tämän hetken yhteiskunnallisen sarjakuvan läpi. Kiila on vasemmistolainen kulttuuriyhdistys, mikä luonnollisesti värittää albumin sisältöä, mutta tuloksena on sittenkin varsin moniääninen kokoelma yhteiskunnallista sarjakuvaa. Yhteiskunnallisuus ei ole pelkkää aatteen paloa ja politiikkaa, vaan ma... Lue koko vinkki »

Mark Dunn: Ella Minnow Pea

Tässä hauskassa tarinassa asutaan Yhdysvaltain rannikolla lojuvaa Nollop-saarta, jossa sanat ovat avainasia ja kirjallisuus kaikkiaan rakasta. Pulmia syntyy, kun tämän utopian aloittanutta Nollopia kuvaava patsas alkaa pudottaa pangramminsa kirjaimia ja Nollopin viisas hallitus päättää: patsaasta poistuvat kirjainsymbolit ovat jatkossa luvattomia k... Lue koko vinkki »