Leipää ja maitoa

Karolina Ramqvist: Leipää ja maitoa

Ruoka ja syöminen – elintärkeät asiat meille kaikille, mutta kuinka paljon tunteita niihin voikaan kietoutua! Enkä tällä tarkoita suinkaan mitään pinnallisia naistenlehtien laihdutus- ja ravitsemusjuttuja, vaan ihmisen psyyken syvyyksiä. Ajatellaanpa vaikka useimpien mieltymystä makeaan: eiköhän se lähde jo jostain evoluution varhaisvaiheista, siit... Lue koko vinkki »
Vappu joka päivä

Vappu Pimiä: Vappu joka päivä

Vappu Pimiän edellisestä ruoka-aiheisesta kirjasta on ehtinyt vierehtää pidempi tovi ja itselleen hän oli jo luvannut olla kirjoittamatta yhtään uutta keittokirjaa. Onneksi hän on kuitenkin ollut aktiivinen somessa ja laatinut runsaasti uutta sisältöä ja hänen seuraajansakin ovat jatkuvasti häneltä reseptejä pyytäneet niin, että uuden keittokirjan ... Lue koko vinkki »
Ripaus kurkumaa

Gelawej Viyan: Ripaus kurkumaa : Lähi-idän keittiö

Onnistuneen ruokakirjan tunnistaa siitä, että se herättää lukijassa välittömän innon päästä kokeilemaan kirjassa esiteltyjä reseptejä ja ruokalajeja ja Gelawej Viyanin Ripaus kurkumaa : Lähi-idän keittiö onnistuu tässä erinomaisesti. Kirjoittajan omaan Kurdistanin, Iranin ja Turkin alueilta lähtöisin olevaan lapsuuden ja nuoruuden makumaisemaan tuk... Lue koko vinkki »
Lautasmatka

Mari Koistinen: Lautasmatka : Poimintoja ruuan historiasta

Kaikki varmaankin muistavat usein toistetun tarinan miten mausteilla pyrittiin keski-ajalla ja uuden ajan alussa peittämään pilantuneen lihan maku ja parantamaan ruoan säilyvyyttä. Tarina ei kuitenkaan ole erityisen uskottava. Nimittäin, jos oli varaa mausteisiin, oli kyllä varaa laadukkaaseen lihaankin, mausteet kun olivat tuolloin huomattavasti l... Lue koko vinkki »
Rukiin viljava historia

Annika Luther: Rukiin viljava historia

Ruisleipä on äänestetty Suomen kansallisruoaksi, ja miksipäs ei – onhan tämä sitkeä kasvi otollinen juuri meidän pohjoisiin olosuhteisiimme. Mutta miten keskiaasialaisesta rikkakasvista tuli Suomen kansallisvilja? Annika Luther perkaa kirjassaan rukiin viljavaa historiaa. Tarinassa on yksi jos toinenkin yllättävä käänne. Luther aloittaa vuosimil... Lue koko vinkki »
Valpuri ja vaarallinen aamupuuro

Saara Kekäläinen ja Reetta Niemensivu: Valpuri ja vaarallinen aamupuuro

Muistan kun jollain kuvituskurssilla annettiin lastenkirjakuvituksiin seuraavan­lainen neuvo: muista aina liioitella. On parempi antaa mieli­kuvituksen lentää kunnolla, kuin himmailla ja pysyä mahdollisimman tarkasti tekstin tarjoamissa raameissa. Tämä neuvo tuli kirjaa lukiessani mieleen, sillä tässä kirjassa asia on ymmärretty täsmälleen oikein. ... Lue koko vinkki »
Bourdainin matkassa

Tom Vitale: Bourdainin matkassa : Ystäväni, pomoni ja sankarini Tony

"No, Tony, olisiko sinulla jotain sanottavaa tästä junamatkasta?"  "Mieluummin pakenisin piikkipeniksellä varustettua vesipuhvelia riisipellolla." Anthony Bourdain oli sanavalmis kokki ja matkailuohjelmien juontaja, joka teki itsemurhan vuonna 2018. Tom Vitale oli Bourdainin juontamien ohjelmien ohjaaja ja tuottaja. Hän oli lisäksi Bourd... Lue koko vinkki »
Nälkämäki

Kalle Päätalo: Nälkämäki

Iijoki-sarjan 12. osa Tammerkosken sillalla keskeytyy kohtaan, jossa Kalle Päätalo kehottaa lukemaan hänen elämänsä seuraavan jakson romaanista Nälkämäki; siinä hän on talousaliupseeri Matti Lieko Siiranmäen vankileirin ruokkijana. Kirja ilmestyi vuonna 1967, siis neljä vuotta ennen Iijoki-sarjan aloittanutta Huonemiehen poika -kirjaa. Todisteta... Lue koko vinkki »
Suomen ruokahistoria

Ritva Kylli: Suomen ruokahistoria : suolalihasta sushiin

Ruoka on aihe, joka tavalla tai toisella koskettaa kaikkia: jokainen meistä tarvitsee ruokaa elääkseen, olkoon se sitten läskisoosia tai nyhtökauraa. Suomen historiaan keskiajalta nykypäivään mahtuu monenlaisia ruokakulttuureita, erilaisia ruokalajeja, erilaista suhtautumista ravintoon. FT Ritva Kylli, Suomen ja Pohjois-Euroopan historian dosentti ... Lue koko vinkki »
Ruoka, ilmasto ja terveys

Risto Isomäki: Ruoka, ilmasto ja terveys

Monen muun kuin Risto Isomäen kohdalla tuskin voi todeta samaa, että saman kirjailijan dystopia ja tietokirja voivat olla lähellä toisiaan. Uusin teos Ruoka, ilmasto ja terveys kertoo helppotajuisesti ja perusteellisesti teeman keskeisistä asioista. Samalla se niputtaa nuo kolme toisiinsa sidoksissa olevaa asiaa hyvin yhteen. Siinä missä ilmasto... Lue koko vinkki »
Syötkö väärennettyä ruokaa?

Mari Koistinen: Syötkö väärennettyä ruokaa?

Tieto lisää tuskaa. Tämän kirjan luettuaan tietää paljon enemmän siitä, millaisia riskejä ja väärennöksiä ruokaan liittyy. Ruoka on lähellä ihmistä oleva, helposti tunteisiin käyvä asia, ja siksi ruoan turvallisuus on asia, johon haluaisi voida luottaa. Maailma on kuitenkin täynnä ketkuja, jotka tavoittelevat taloudellista etua ruokaväärennöksil... Lue koko vinkki »

Elina Innanen: Vegaanin keittiössä : parempaa arkiruokaa kasviksista

Oikeutta eläimille -järjestön masinoima tammikuun vegaanihaaste keräsi tänä vuonna huiman suosion: päivittäisen uutiskirjeen tilasi ainakin noin 20 000 henkilöä ja haasteen Facebook-ryhmässä on lähes 10 000 jäsentä. Kasvissyönti ja veganismi tuntuvat olevan kovassa nosteessa nykyään – syitä on niin monia kuin on syöjiäkin. Itse olen ollut aiemmin s... Lue koko vinkki »

Saku Tuominen: Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta

Pidän sanonnasta: The way you do one thing is the way you do everything. Tapa jolla teet yhden asian, kertoo paljon siitä, miten teet kaiken, miten suhtaudut elämään. Sitä olen alkanut käyttää ohjenuoranani myös ruokakaupassa ja keittiössä. Saku Tuominen on kirjoittanut monta ruoka-aiheista kirjaa ja siksi kirja, joka kertoo kaiken siitä, mitä hän... Lue koko vinkki »

Julia Tuvesson: Vuokaruoka : Vaivatonta kasvisruokaa uunissa

Monet harrastukset ovat nousseet kukoistamaan blogien ja Instagram-tilien avustamana ja ruoanlaitto on hyötynyt uusista alustoista merkittävästi. Uudet alustat ovat myös nostaneet uusia tähtiä ruokakulttuurin suunnannäyttäjiksi ja ruotsalainen Julia Tuvesson on yksi heistä Tuvessonskan-bloginsa avustamana. Tuvessonin menestys perustuu ajatukseen si... Lue koko vinkki »

Kati Tervo: Punainen pata

Kirjailija ja kolumnisti Kati Tervo on samankaltainen ruoanlaittaja kuin minäkin. Hän on kokkina koko lailla itseoppinut, hän laittaa hyvää ja laadukasta kotiruokaa perheelleen, eikä jaksa panostaa kokkailuihin pelkästään itseään varten. Hän vierastaa liiallista mutkikkuutta, mutta on valmis kokeilemaan uusia makuja ja varioimaan löytämiään resepte... Lue koko vinkki »

Kirsti Eskelinen: Suomalaisten suosikkisienet

Sienioppaita on kirjoitettu Suomessa kaikkiin tarpeisiin; on kaikki Suomen sienet esitteleviä laajoja tietokirjoja ja taskukokoisia pikaoppaita aloitteleville sienestäjille metsään mukaan otettavaksi. Suomalaisten suosikkisienet asettuu sujuvasti aloitteleville sieniharrastajille suunnattujen kirjojen joukkoon ja tekee sen viihdyttävällä ja harrast... Lue koko vinkki »

Jonna Heinonen: Tunne syöminen

Ruoka innoittaa ja ahdistaa, lohduttaa ja puhuttaa. Pieni lapsikin sen osaa – miksi siis syömisestä on tullut niin vaikeasti hallittava taito? Dieettejä ja elämäntaparemontteja on tarjolla pilvin pimein, mutta ketään ei voi ulkoa päin ohjelmoida elämään niiden mukaan. Pysyvä muutos voi lähteä vain itsestä ja omista oivalluksista. Ravitsemustiete... Lue koko vinkki »