Veronica Francon syntinen työ

Meri Parkkinen: Veronica Francon syntinen työ

1500-luvulla elänyt venetsialainen Veronica Franco tunnetaan paitsi yhtenä kaikkien aikojen kuuluisimmista kurtisaaneista, myös menestyneenä runoilijana. Se, että taiteilijuus ja seksityö yhdistyivät tällä tavalla, ei ollut Venetsiassa lainkaan tavatonta. Kaupunki oli tunnettu seksuaalisesta vapaamielisyydestään, ja naisten sivistyneisyys ja kyky t... Lue koko vinkki »
Sirkka Turkka : Tähti kuuttomassa yössä

Ulla Janhonen: Sirkka Turkka : Tähti kuuttomassa yössä

Kirjailijaelämäkerrat ovat lukutoukalle kerrassaan hurmaavaa lukemista! Näin ajattelin jälleen kerran, kun sain käsiini Ulla Janhosen kirjoittaman teoksen lyyrikko Sirkka Turkasta (1939–2021), olkoonkin etten ole edes tutustunut kovinkaan paljon Turkan runouteen. Hän lienee tunnetuin kokoelmastaan Tule takaisin, pikku Sheba, joka sai Finlandia-palk... Lue koko vinkki »
Aro

Oksana Vasjakina: Aro

Oksana Vasjakinan ensimmäinen suomennettu romaani Haava (2023) kertoi nuoren runoilijanaisen ristiriitaisesta suhteesta syöpään kuolevaan äitiinsä. Tässä uudessa kirjassa samainen minäkertoja on sitten niiden tunteiden kimpussa, joita AIDS:ia sairastava rekkakuski-isä hänessä herättää. Nämä molemmat kirjat on useasti luokiteltu autofiktioksi, ja mi... Lue koko vinkki »
Rakas Eeva Kilpi

Anna-Riikka Carlson: Rakas Eeva Kilpi : Nämä juhlat jatkuvat vielä

Ollaan suuren äärellä. Lakki pois ja kumarrus. Eeva Kilpi (o.s. Salo) elää. Syntynyt Hiitolassa vuonna 1928 helmikuun 18. päivä. Laskekaas ikävuodet! Me olemme saaneet lukea ne kymmenet Eevan kirjoittamat kirjat ja päässeet hänelle tärkeiden asioiden lähelle tai sisään: luonto, kotiseutu, karjalaisuus, evakkous, rakkaus, ihmissuhteet. Milteip... Lue koko vinkki »
Edith Södergran : Elämä

Agneta Rahikainen: Edith Södergran : Elämä

Edith Södergranin (1892–1923) kuolemasta tuli juhannuksena 2023 kuluneeksi sata vuotta, mutta hän ei todellakaan ole jäänyt historian uumeniin. Ei, Södergran on yhä tunnettu, hän on lempirunoilija monelle sellaisellekin, jotka eivät ole lyriikan maailmaan juuri paneutuneet. Hänen vapaamittaiset ja kiihkeää kuvakieltä käyttävät runonsa ovat toisaalt... Lue koko vinkki »
Kimalaisten kirja

Vappu Kannas: Kimalaisten kirja

Uskoisin, että runoilija Emily Dickinsonin (1830–1886) nimi on monelle tuttu, mutta harvempi on lukenut hänen omalaatuista lyriikkaansa tai tutustunut hänen elämänvaiheisiinsa, joista onkin melko vähän varmaa tietoa. Kuulun itse selkeästi tähän ryhmään: Dickinson, tuo salaperäinen lyyrikko, on tuntunut aina kiinnostavalta, mutten ole oikein päässyt... Lue koko vinkki »
Kipulintu

Pirkko Soininen: Kipulintu

”Kirjoittamisen tila on hänen yksityinen maailmansa, jossa hän voi luoda toisia maailmoja. Kirjoittamisen tila on aina olemassa, se on hänessä, ja hänen on mahdollista siirtyä siihen hyvin helposti. Kirjoittaminen on hengitystä, ilmaa, hänen minuutensa, hänen tilansa, johon hän solahtaa vaivattomasti. Se on lahja ja välttämättömyys.” Kipulintu ... Lue koko vinkki »
Runoilijan koira

Virginia Woolf: Runoilijan koira

Kuka oli Elizabeth Barrett Browning (1806–1861)? Viktoriaanisena aikana elänyt englantilaisrunoilija oli kaksitoistalapsisen perheen esikoinen ja aloitti runojen kirjoittamisen yksitoistavuotiaana. 15-vuotiaana hän sairastui ja kärsi lopun ikäänsä kivuista. Hänellä oli myös keuhko-ongelmia, mahdollisesti tuberkuloosi. Hän eli elämänsä alkuvaiheen k... Lue koko vinkki »
Tiu tau tilhi

Juha Hurme: Tiu tau tilhi

Kaikki tuntevat Tiu tau tilhi -lastenlaulun, mutta mistä se on peräisin? Juha Hurme havahtui tutkimaan tutun sävelmän historiaa, kun hän tunnisti oman 2-vuotiaan lapsensa hyräilevän sitä. Siispä kotikirjahyllylle (joillakin on yhä sellainen!) ja vanha kansakoulun laulukirja esille. Sieltähän se löytyi, Wilho Siukosen alkujaan vuonna 1929 kokoamasta... Lue koko vinkki »
En minä vielä pääty

Aila Meriluoto: En minä vielä pääty : päiväkirja vuosilta 2008–2010

”Ehkä minä olen tyytyväinen tähän vanhuuteeni, eräänlaiseen kuolemattomuuteeni. Aistit ja muisti harsoutuvat, mutta minä elän ja koen. Tunnen kokevani aina jotain uutta, ennalta aavistamatonta. Olen partaalla enkä kuitenkaan vielä lähde.” Näin kirjoitti Aila Meriluoto (1924–2019) tämän vanhuuden päiväkirjansa keskivaiheilla, marraskuussa 2009. H... Lue koko vinkki »
Euforia

Elin Cullhed: Euforia : romaani Sylvia Plathista

Tämä kirja oli minulle henkilökohtaisesti hyvin mielenkiintoinen, ja odotin sen ilmestymistä kovasti. Olen jo vuosia ollut intohimoinen Sylvia Plath -fani, lukenut useita hänestä tehtyjä elämäkertoja ja tutkimuksia sekä tietenkin uudestaan ja uudestaan hänen omaa valitettavan suppeaksi jäänyttä tuotantoaan. Kirjahyllyssäni on itse asiassa – L.M.... Lue koko vinkki »
Elämää kaikki päivät

Eeva Kilpi: Elämää kaikki päivät

Elämää kaikki päivät -kirjaan on koottu Eeva Kilven päiväkirjamerkintöjä, muistiinpanoja ja runoja. Niitä Eeva Kilpi kirjoitti neljän vuosikymmenen aikana muistikirjana käyttämäänsä Kai Sieversin teokseen Elämää vuoden kaikki päivät (Otava, 1983).   Koosteessa on merkintöjä, jotka kertovat rakkaudesta, ystävyydestä, ihmisyydestä: "metsä ja aika ... Lue koko vinkki »
Eeva-Liisa Manner

Marja-Leena Tuurna: Eeva-Liisa Manner : matka yli vaihtelevien äärten

En ole koskaan pitänyt itseäni kummoisenakaan lyriikan lukijana; olen aina ajatellut, että lajini on aivan selvästi proosa, ja mielellään mahdollisimman realistinen sellainen. Kuitenkin miettiessäni elämääni voimakkaimmin vaikuttaneita kirjailijoita nousee väistämättä esiin kolme lyyrikkoa työntäen pois tieltään kaikenmaailman inhorealistisia dekka... Lue koko vinkki »
Katri Vala

Minna Maijala: Katri Vala : Kulkuri & näkijä

Katri Vala kuuluu niihin menneen ajan naisiin, jotka ovat olleet aina kiinnostavia. Jo nuorena sain tietää, että on eräs talo, missä hän on toiminut opettajana ja aina kun ajan siitä ohi, muistan Katri Valaa. Vala kuului Tulenkantajiin ja kappas, hänkin oli nainen, johon Olavi Paavolainen mielistyi. Olavi Paavolainen on ollut aikansa hurmuri, j... Lue koko vinkki »
Tähdenlento

Aino Kallas: Tähdenlento : virolaisen runoilijattaren Koidulan elämä

Lydia Koidula (1843–1886) oli virolainen näytelmäkirjailija ja kansallisrunoilija, jonka maine – ainakin jos Wikipediaa on uskominen – on viime vuosina vain kasvanut. Edelleen Wikipedian mukaan Aino Kallas oli vuonna 1915 ilmestyneellä kirjallaan Tähdenlento keskeinen Koidula-kuvan ja myytin rakentaja, niin Virossa kuin Suomessakin. Wikipedia tosin... Lue koko vinkki »
Utelias mieli

Riitta Kylänpää: Utelias mieli : Claes Anderssonin elämä

Claes Andersson oli ihminen, jota kunnioitin ja lähes ihailin. Kun ihminen on varustettu uteliaalla mielellä ja on avoin kaikelle, saa paljon. Olin innoissani siitä, että hän ei ollut vain yhden asian ihminen, vaan oli monta asiaa, joissa hän oli hyvä. Hän oli ennenkaikkea ja omasta mielestään runoilija, mutta myös jazzpianisti, poliitikko, psykiat... Lue koko vinkki »
Runoilija

Heikki Kännö: Runoilija

Heikki Kännön kolmas on kirjailijan tyylille uskollinen: historiallinen aihe to­dellisilla henkilöhahmoilla, esoteerisiä ulottuvuuksia, unenomaisia käänteitä ja ylipäänsä runsaasti ainesta yksiin kansiin survottuna. Kirja alkaa pääjuonensa suhteen vähän sivupoluilta: Theatre Wasilewskin teatteriseurue saapuu Lyoniin tammikuussa 1888 ja esiintyy ... Lue koko vinkki »

Eeva Kilpi: Punainen muistikirja

Pieni kesäpäiväkirja 2014. Eeva Kilpi, 86 vuotta. Alkukesän sataa. Loppukesän valtaavat voimille käyvät helteet. Jaksamisesta on kysymys, se on iän, ympäristön ja sotaisan maailman tuomista murheista. Eevan kirjoihin tarttuessa tietää pääsevänsä hetkeksi rauhanmajoille ja luonnonhelmaan. Aina. Lepoon, levähtämään. Niin nytkin. Yksinkertaisen ... Lue koko vinkki »