Empusion

Olga Tokarczuk: Empusion

Puolalainen nobelisti Olga Tokarczuk saattelee lukijat uusimmassa teoksessaan – ensimmäisessä Nobel-voiton jälkeen – monista romaaneistaan tutuille seuduille. Vuosi on 1913, kun puolalainen insinööriopiskelija Mieczysław Wojnicz saapuu Görbersdorfin parantolaan. Nykyään Sokołowskona tunnettu kylä sijaitsee Sudeeteilla muutaman kilometrin päässä Tše... Lue koko vinkki »
Päivät

Michael Cunningham: Päivät

Oivaltava. Tarkkanäköinen. Herkkä. Eläytyvä. Koskettava. Hienovarainen. Kaikilla näillä sanoilla voisi kuvata Michael Cunninghamin uuden kirjan tunnelmaa. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään feelgood-lukemisto, vaan suurien asioiden parissa kulkeva romaani elämästä vuosi ennen koronapandemiaa, sen aikana ja sen jälkeen, kolmesta huhtikuusta, jolloin ... Lue koko vinkki »
Luusaari

Tuire Malmstedt: Luusaari

Dekkaristi Tuire Malmstedtin sarja poliisiparista Matilda Metso ja Elmo Vauramo on nyt ehtinyt neljänteen osaan kirja vuodessa -periaatteella, joten työteliäisyyden puutteesta Malmstedtia ei voi ainakaan syyttää. Kirjoille on päähenkilöiden lisäksi yhteistä monille dekkareille tyypillinen rakenne: nykypäivään sijoittuvan kerronnan lisäksi mukana on... Lue koko vinkki »
Kaksitoista villiä varsaa

Anne Holt: Kaksitoista villiä varsaa

Entinen rikostutkija Hanne Wilhelmsen on katkeroitunut ja pettynyt. Heti kirjan ensimmäisellä sivulla käy ilmi, että hänen pitkäaikainen puolisonsa Nefis, joka ei kestä enää heidän riitaista liittoaan ja Hannen negatiivisuutta, aikoo lähteä pois ja ottaa vielä mukaansa pariskunnan 19-vuotiaan tyttären Idan. Hanne jää istumaan pyörätuoliin, jossa hä... Lue koko vinkki »
Päivä

Leevi Lehto: Päivä

Ensin oli Kenneth Goldsmithin Day, jossa kirjoitettiin yhden päivän The New York Times kirjaksi järjestyksessä alusta loppuun. Melkoista epäkirjallisuutta siis, suorastaan antitaidetta, vailla kirjailijan henkilökohtaista panosta, mutta silti jotain uutta. Samalla louhoksella vieraili myös Leevi Lehto, jonka Päivä lähestyy tätä tekijätöntä kirjalli... Lue koko vinkki »
Aro

Oksana Vasjakina: Aro

Oksana Vasjakinan ensimmäinen suomennettu romaani Haava (2023) kertoi nuoren runoilijanaisen ristiriitaisesta suhteesta syöpään kuolevaan äitiinsä. Tässä uudessa kirjassa samainen minäkertoja on sitten niiden tunteiden kimpussa, joita AIDS:ia sairastava rekkakuski-isä hänessä herättää. Nämä molemmat kirjat on useasti luokiteltu autofiktioksi, ja mi... Lue koko vinkki »
Koiranvirka

Jarkko Lievonen ja Tuomo Lievonen: Koiranvirka

Rautavaaran Katajamäen kylän sodanjälkeiset tapahtumat saavat tässä kirjassa eloisan tulkinnan. Tapahtumien ja juttujen vyöry on melkomoinen. Vaikka pellonraivaus, metsänkaato ja arjen askareet äkikseltään tuntuisivat aika yksitoikkoiselta puuhalta, ei meno missään vaiheessa kirjaa ole rauhoittumaan päin: ihmissuhteissa kyllä levyttä ja railakkuutt... Lue koko vinkki »
Ratkaiseva valhe

Ashley Elston: Ratkaiseva valhe

Ashley Elston nousi Ratkaiseva valhe -kirjallaan jännityskirjallisuusmaailman tietoisuuteen. Elstonin ensimmäinen dekkari sai yllättävän paljon mediahuomiota ja päätyi siten myös käännetyksi. Ratkaiseva valhe esittelee lukijalle Evien, nuoren naisen, jolla on täydellinen elämä. Kaikki on kuitenkin valhetta, sillä Evie on palkattu rahoitussuunnit... Lue koko vinkki »
Meren koskettamat

Leena Paasio: Meren koskettamat

Orpo Louna asuu Utöllä kasvattivanhempiensa kanssa. Hänen äitinsä on haudattu Utölle ja isästä ei ole tietoa. Elämä pienellä saarella on kuitenkin sujunut oikein mukavasti, mutta lähestyvä lukion aloitus tietää muuttoa pois saarelta. Kun joku tuntematon henkilö käy vielä tuomassa kukkia Lounan äidin haudalle, Louna järkyttyy. Kesään mahtuu kuite... Lue koko vinkki »
Kiltti poika

Antti Rönkä: Kiltti poika

Kiltti poika on ihana kirja. Se kertoo kiltistä pojasta, joka on myöntynyt kaikkeen ja ollut miellyttämisenhaluinen, kunnes hän jotenkin ”herää”: Kokee kaikesta syyllisyyttä ja sitten vihaa. Tämä kirja ei päästä lukijaa helpolla, sillä ainakaan minä en ole voinut sitä kerralla lukea. On vähän kuin lukisi niin, että yksi sivu eteenpäin, kaksi taa... Lue koko vinkki »
Kultainen peura

Miina Supinen: Kultainen peura

Olen aina pitänyt Miina Supisen kirjoista ja olipa vaan kiva yllättyä tästäkin. Siis todella yllättyä, koska Kultainen peura oli jälleen erilainen. Jos monet kirjailijat noudattavat jotain sellaista omintakeista kaavaa, niin Miina Supinen hyppää aina johonkin ihan uuteen. Jotenkin tiesin, että hän pitää fantasiasta, mikä on minulle täysin vieras... Lue koko vinkki »
Siivenisku

Rebecca Yarros: Siivenisku

Romanttinen fantasia on nykyään suosittu kirjallisuusgenre, mutta itselleni "romantasy" tai "romantasia" on jäänyt tähän asti vieraaksi. Rebecca Yarrosin Siivenisku tuntui luontevalta aloituspisteeltä, sillä kirja on valtavan suosittu; Amazonissa kirjalla on tällä hetkellä yli 250 000 arvostelua! Kirjan alkuasetelma ainakin on kiinnostava ja myö... Lue koko vinkki »
Mikään tästä ei ole totta

Lisa Jewell: Mikään tästä ei ole totta

Lisa Jewell on julkaissut parisenkymmentä teosta, joista suomeksi on päätynyt kiitettävän suuri osa. Mikään tästä ei ole totta oli ehdolla GoodReads-lukupalvelun vuoden jännityskirjaksi ja se oli yksi vuoden suosituimmista äänikirjoista. Alix on juhlimassa 45-vuotissyntymäpäiväänsä ja kohtaa Josien, joka on tekemässä täysin samaa. Paljastuu, ett... Lue koko vinkki »
Retriitti

Sarah Pearse: Retriitti

Ei liene turhaa yleistystä väittää, että tällaisia dekkareita on julkaistu useita ennenkin. Suljettu tila, ylelliset puitteet ja henkilöjoukko, jonka jäsenillä on kullakin oma salaisuutensa menneisyydessä. Murhat, joita alkaa tapahtua toinen toisensa jälkeen, ja tietysti poliisi tai yksityisetsivä, jonka harmaat tai muunväriset aivosolut ratkaiseva... Lue koko vinkki »
Asioita joista en tiennyt pitäväni

Annukka Salama: Asioita joista en tiennyt pitäväni

Annukka Salaman edellinen nuortenkirja Ripley : Nopea yhteys oli sen verran maukas tapaus, että kun uudesta kirjasta alkoi tihkua tietoa, seurasin kehitystä suurella mielenkiinnolla. Eikä syytä pettymykseen: lopputulos on jälleen kerran herkullinen. Salama ottaa jutun pohjaksi ”enemies to lovers”-troopin ja rakentelee sen pohjalle tarinan, joka on ... Lue koko vinkki »
Suliko

Pirkko Saisio: Suliko

Pirkko Saisio ei kaihda suuria aiheita. Kun hänen edellinen romaaninsa Passio käsitteli enemmän tai vähemmän koko itäisen Euroopan kultturihistoriaa 1600-luvulta alkaen lähelle nykypäivää, on tuoreen Suliko-romaanin pääosassa itse Josif Stalin. Saisio lähtee liikkeelle vuodesta 1953. Stalin on itsevaltias, mutta elämän rajallisuus alkaa tulla se... Lue koko vinkki »
Älä jätä hyvästejä

Han Kang: Älä jätä hyvästejä

Vuoden 2024 Nobelin kirjallisuuspalkinto meni oivalliseen osoitteeseen. Korealainen Han Kang voitti palkinnon ensimmäisenä aasialaisena naisena (ja ylipäänsä vasta 18. naisena) ja ensimmäisenä eteläkorealaisena. Valinta oli hieman yllättävä, mutta tuntui kuitenkin ilmeiseltä: Han kirjoittaa kirjallisesti korkealaatuista proosaa merkittävistä aiheis... Lue koko vinkki »
Yön silmä

Cilla Börjlind ja Rolf Börjlind: Yön silmä

Tämänkertainen Olivia Rönningin ja Tom Stiltonin tutkimuksista kertova dekkari alkaa lakonisella kuvauksella merkillisestä kokoontumisesta ja kahdeksan erimaalaisen miehen perverssistä nautinnosta – tämä tosin selitetään tarkemmin vasta tuonnempana kirjassa, mutta kovasti siitä tuli mieleen itsepintainen muistuma jostain takavuosien James Bond -elo... Lue koko vinkki »
Anna In maailman hautakammioissa

Olga Tokarczuk: Anna In maailman hautakammioissa

Yksi klassikkomyyteistä on se, jossa joku suuntaa manalaan suorittamaan jotain tehtävää. Tavallisesti paluumatkaan liittyy jonkunmoista mutkaa, koska manalaanhan ei vain yksinkertaisesti kävellä. Yksi varhaisimpia kirjattuja versioita tästä myytistä tulee muinaisesta Sumerista, jossa jumalatar Inannan tarina kirjattiin savitauluille joskus vuoden 1... Lue koko vinkki »