Paha meri

Petri Laukka ja Ari Turunen: Paha meri : Itämeren myrskyisä historia

Ehkä Itämeren pitäisikin ajatella olevan kuin keskiaikainen katedraali, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Tuolloin katedraalin rakentaminen oli suuri, vuosisatoja kestänyt urakka, jossa ei voinut ajatella lyhytnäköisesti oman navan kautta. Työn käynnistäjät tiesivät, etteivät tule näkemään rakennusta valmiina koskaan, mutta seuraava tai sitä seur... Lue koko vinkki »
Bysantti

Paavo Hohti: Bysantti : Tuhat draaman vuotta

Olen jo pitkään ihmetellyt miksi Bysantin historia tuntuu jääneen niin vähälle huomiolle. Kuten Paavo Hohti kirjassaan kirjoittaa, eurooppalaisen kulttuurin historiassa on usein tapana loikata antiikista suoraan renessanssiin ja siinä välissä unohtaa laaja ja elinvoimainen bysanttilainen kulttuuri tuhannen vuoden ajalta. Eikä mikä tahansa tuhatvuot... Lue koko vinkki »

Reima T.A. Luoto: Temppeliherrat : todellisuus ja myytit

Temppeliherroilla on eittämättä vankka sijansa länsimaisessa myyttien maailmassa. Ritarikunta on yhdistetty innokkaiden salaliittoteoreetikkojen ja romaanikirjailijoiden toimesta milloin Graalin maljaan, liitonarkkiin, Maria Magdalenan tarinaan kuin myös kertomuksiin satumaisista rikkauksista. Tarinat suuresta vauraudesta sentään pitivät paikkansa ... Lue koko vinkki »

Umberto Eco: Baudolino

1150-luvulla Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsija Fredrik Barbarossa eksyi sankassa sumussa sotaretkellä Italian maaseudulla. Hänet löysi nokkela nuorukainen nimeltä Baudolino, johon Fredrik tykästyi niin paljon, että teki hänestä ottopoikansa. Lähes 50 vuotta myöhemmin neljäs ristiretki on saavuttanut Konstantinopolin, jossa sekavi... Lue koko vinkki »
Lentävä traktori

Vladimir Lortšenkov: Lentävä traktori

Hyvät kirjat ovat usein sellaisia, jotka pääsevät yllättämään puolivahingossa, ilman sen kummempia ennakko-oletuksia tai odotuksia. Viime syksynä innostuin todella paljon Henrik Andersenin Turvavyöhykkeestä. Tämän kevään jymypaukku sen sijaan tulee Euroopan laidalta Moldovasta. Vladimir Lortšenkovin ensimmäinen suomennettu ... Lue koko vinkki »
Jerusalem : Kaupungin elämäkerta

Simon Sebag Montefiore: Jerusalem : kaupungin elämäkerta

Jerusalem on varmasti yksi maailman tunnetuimmista kaupungeista: kahden kansan pääkaupunki ja kolmen uskonnon pyhä paikka. Sen asutus on alkanut jo noin 5 000 vuotta sitten ja sitä hallitsivat useammatkin eri kansat, mutta vasta juutalaisten tultua valtaan noin 3 000 vuotta sitten kaupungista tuli suuri pääkaupunki ja uskonnon keskus. Tästä alka... Lue koko vinkki »
Tie Jerusalemiin

Jan Guillou: Tie Jerusalemiin, Temppeliherra, Pohjoinen valtakunta

Jan Guilloun historiallinen trilogia sijoittuu 1100–1200-luvuille ja kertoo ruotsalaissyntyisen Arn Magnussonin elämäntarinan. Tuohon aikaan Euroopan ristiritarit ja saraseenit kävivät katkeraa taistelua Pyhästä maasta. Tuolloin myös luotiin perusta nykyiselle kolmen kruunun Ruotsille, kun Sveanmaa sekä Itä- ja Länsi-Götanmaat ryhtyivät yhteistyöhö... Lue koko vinkki »