Skutsi

Päivi Lukkarila: Skutsi

Skutsi tuli ostettua Kirjamessuilta puhtaasti heräteostoksena hienon kannen houkuttelemana, mutta jokin vaisto minulla näköjään osui oikeaan, sillä Skutsi on nyt lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana. Eipä siinä muuta kuin lukemaan kirja pikavauhtia ja toteamaan, että ehdokkuus on aivan ehdottomasti ansaittu.  Skutsi kert... Lue koko vinkki »
Pitkät vaellukset

Jouni Laaksonen ja Päivi Mattila: Pitkät vaellukset : kuukausiksi retkelle

Pitkät vaellukset ovat elämäntapa, joka on kasvattanut suosiotaan merkittävästi viimeisten muutaman vuosikymmenen aikana. Syitä suosion kasvuun on monia, mutta mahdollisuus seurata muiden pitkillä vaelluksilla olleiden retkeilijöiden kertomuksia lähes reaaliajassa sosiaalisessa mediassa sekä ympäristötietoisuuden kasvu ovat ainakin tärkeitä tekijöi... Lue koko vinkki »
Kainuun ja Koillismaan retkeilyopas

Jouni Laaksonen: Kainuun ja Koillismaan retkeilyopas

Retkeilytoimittaja ja -kirjailija Jouni Laaksonen on kirjoittanut lukuisia retkeilyoppaita erilaisista retkeilynäkökulmista ja Suomen retkeilyalueista. Kainuun ja Koillismaan retkeilyoppaassa hän käy läpi kotiseutuaan kainuulaistuttuaan Etelä-Suomessa vietetyn lapsuuden ja nuoruuden jälkeen. Kirjassa esitellyt 180 retkeilyreittiä sekä noin 50 lisäk... Lue koko vinkki »
Erämailla

Tomi Kontio: Erämailla

Jos Kansallispuistojen kutsu oli runoilijana ja lastenkirjailijana tunnetulta Tomi Kontiolta yllätysveto, niin Erämailla on odotetumpi teos. Kuten monilla muillakin retkeilijöillä on käynyt, Kansallispuistojen polkujen jälkeen Kontio ja hänen poikansa haluavat kauemmas erämaahan. Tämä kirja kertoo siitä. Jalkojen lailla mielikin haluaa kulkemaan... Lue koko vinkki »
Talviretkeilijän opas

Jouni Laaksonen: Talviretkeilijän opas

Jouni Laaksonen on kirjoittanut retkeilystä niin yleisiä kuin yksityiskohtaisempia kirjoja. Talviretkeilijän opas menee jälkimmäiseen kategoriaan, sillä se keskittyy nimensä mukaisesti täysin talvella tapahtuvaan retkeilyyn. Kylmä ja nälkä ovat asiat, jotka pilaavat helposti retken valtaan päästessään. Nämä kaksi teemaa ovatkin kirjan pääaiheet ... Lue koko vinkki »
Vuoden vaellus

Erno Saukko: Vuoden vaellus: Elämää pohjolan erämaissa

Minulle tärkein syy lähteä vaellusreissuille on aina luonto, eikä Vuoden vaellus ole poikkeus. Luonnon valtava monimuotoisuus hämmentää, ilostuttaa ja hurmaa. Se rikastuttaa ajatuksen kulkua ja tunne-elämää. Sen voimien mahtavuus saa ihmisen kokemaan itsensä pieneksi ja näkemään asiat oikeassa mittakaavassa. Luonto tarjoaa rauhaa, seuraa, virikkeit... Lue koko vinkki »
Vaellusvarusteet

Ossi Määttä: Vaellusvarusteet

Retkeilykirjailija ja -bloggari Ossi Määttä on retkeilypiireissä tunnettu erityisesti kevytretkeilyn sanansaattajana ja hänen edellinen kirjansa Kevytretkeilijän opas on silmät avaava opas rinkan keventämisen hyötyihin (ja osin haittoihinkin). Nyt Määttä on laajentanut näkökulmaansa ja kirjoittaa oppaan vaelluksella tarvittavista varusteista sekä k... Lue koko vinkki »
Vaellustarinoita

Jouni Laaksonen: Vaellustarinoita : askeleita luontoon

Viisi viikkoa Lapin erämaassa, lasten kanssa lähimetsässä, vaellus, jossa edetään myös uiden. Jouni Laaksosen Vaellustarinoissa on retkiä joka lähtöön. Hän kertoo tehneensä yli 500 retkeä pelkästään Kainuuseen, joten siinä on mistä valita. Kirjassa ei ole tiettyä teemaa, mutta retket ovat jaettu kuukausittain ja takakannen sloganiin on helppo yh... Lue koko vinkki »
Kulkijat

Jenni Räinä: Kulkijat : naisia metsissä, soilla ja tuntureilla

Eräretkeily oli pitkään hyvin miesvoittoista, mutta muutos on käynnissä ja noin puolet Kansallispuistojen kävijöistä on jo naisia. Sama tilanne ja sama muutos on näkyvissä myös eräkirjallisuudessa. Naisretkeilijöistä kertova Kulkijat on piristävän erilainen ja perusteellinen eräkirja. Kirjassa viitataan useampaan otteeseen Eeva Kilven vuonna 196... Lue koko vinkki »
Ei mikä tahansa metsä

Aura Koivisto: Ei mikä tahansa metsä : Lähde retkelle luonnonmetsään

Vanha luonnonmetsä on kovin paljon muuta kuin metsäteollisuuden tarpeita palveleva puupelto, jossa kaikki puut ovat samaa lajia ja yhtä nuoria. Tällaisten luonnonmetsien ja niiden lajikirjon puolesta puhuu luonnonystävä Aura Koivisto. Ei ole yllätys, että Metsähallitus ja metsästäjät saavat kuulla kunniansa, kun Koivisto vie lukijan luonnonmetsiin.... Lue koko vinkki »
Retkeilijän kansallispuistot

Jouni Laaksonen: Retkeilijän kansallispuistot

Retkeilijän kansallispuistot ilmestyi alun perin vuonna 2011, mutta on nyt saanut päivitetyn version. Kymmenessä vuodessa Suomeen on saatu viisi kansallispuistoa lisää ja nyt niitä on yhteensä 40. Kirja antaa hyödyllistä tietoa ansiokkaasti tiivistettynä. Johdannossa Jouni Laaksonen kertoo, että ei ole luonnontieteiden asiantuntija tai luontokuv... Lue koko vinkki »
Pyöräillen Suomessa

Matti Rämö: Pyöräillen Suomessa : Ohjeita pitkille retkille sekä matkakertomus Saimaalta Sallaan

Pitkistä pyöräilymatkoistaan (ja niistä kirjoittamistaan kirjoista) tuttu Matti Rämö suuntasi koronakesän 2020 matkansa sinne, minne monet muutkin, eli koto-Suomeemme. Rämön reissu oli parin viikon mittainen ja kulki lähinnä itärajan tuntumassa Helsingistä Saimaan seudulta Pohjois-Karjalaan, ja Koillismaan ja Kainuun kautta Itä-Lappiin. Säätiloja t... Lue koko vinkki »
Kansallispuistojen kutsu

Tomi Kontio: Kansallispuistojen kutsu

"Minä haluan Luirojärvelle saunomaan", totesi Tomi Kontion poika isän kertoessa kokemuksistaan Saariselän reissulta. Tuon lauseen jälkeen he aloittivat yhteisen retkeilyn kansallispuistoissa kulkien koko ajan kauemmas - päätyen lopulta Luirojärven saunan lauteille. Tuosta matkasta kertoo Kansallispuistojen kutsu. Kansallispuistoista on julkaistu... Lue koko vinkki »
Neropatin päiväkirja: syvässä päässä

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja : Syvässä päässä

Neropatin päiväkirja on maailman yksi suosituimmista nuortenkirjasarjoista. Sen osia on suomennettu uskomattomat viisitoista osaa ja siitä on elokuvia ja spin-off kirjasarja Neropatin kaverin näkökulmasta. Sarjan suosiosta kertoo sekin, että kirjan käännös syntyi melkein heti alkuperäisen julkaisun jälkeen. Maailmalla sarjan kirjoja on myyty jo yli... Lue koko vinkki »

Ari-Pekka Palmu: Erämaaelämää kynällä, kameralla ja kiväärillä

Ehkä puolen tunnin päästä paukahti, ja näin kaukana lentävän koppelon. Harmittelin oikein tosissani kaverini puolesta. - Olisi se jo linnun ansainnut. Odotin haukulta murheellista miestä, mutta mitä sainkaan nähdä. Naama naurussa saapui märkä mies. Koira näytti murheellisemmalta. Suomalaisen luonnon kuvaukset ovat yksi vanhimmista kirjallisuuden... Lue koko vinkki »

Ossi Määttä: Kevytretkeilijän opas

Tunne ultrakevyellä varustuksella vaeltaessa on uskomaton, mikäli on tottunut vaelluksiin raskaan rinkan kanssa. Kevyt varustus saattaa tuntua jopa huijaamiselta, etenkin jos reissukaverin varusteet painavat paljon enemmän. Mielikuva Lapin erämaassa vaeltavasta retkeilijästä on useimmille se, että hänellä on selässään valtava rinkka, joka on pullo... Lue koko vinkki »
Pieni elintila

Maarit Verronen: Pieni elintila

Maarit Verronen on jotenkin omanlaisensa kirjailija. Tästäkin teoksesta tunnistaa heti Verrosen äänen. Pääosassa on Natalia, joka matkustaa lomailemaan Scillysaarille Cornwallin lounaispuolelle. Natalia elää pientä, minimalistista elämää, jossa telttakin on ylellisyyttä. Matkakertomuksen lomaan kerrataan Natalian menneisyyttä, luonnehditaan Nata... Lue koko vinkki »