Nippu pesoja ja muita kertomuksia Argentiinasta

Hannu Pöppönen: Nippu pesoja ja muita kertomuksia Argentiinasta

Argentiina on jäänyt itselleni verrattain vieraaksi maaksi. Tiedän, että maalla ei tällä hetkellä mene hyvin ja, että jalkapallo on Argentiinassa iso asia. Tiedän myös, että maa on tunnettu tangosta ja, että Argentiinan tuorein presidentti Javier Milei on lievästi sanottuna värikäs persoona. Yhteiskunnan hienommat nyanssit yksittäisten faktojen tak... Lue koko vinkki »
Kunnes kaikki kuolevat

Diamant Salihu: Kunnes kaikki kuolevat

Ruotsin jengiväkivalta on puhututtanut paljon, mutta harva on päässyt todistamaan tapahtumia niin läheltä kuin toimittaja Diamant Salihu, joka on päässyt haastattelemaan sekä jengiläisiä että heidän perheitään. Kirjan keskiössä on Tukholman Rinkebystä kotoisin olevat jengit Dödspatrullen ja Shottaz, joiden välienselvittelyssä on kuollut kirjaa kirj... Lue koko vinkki »
Oikeusjuttu

Johanna Vehkoo: Oikeusjuttu

Syksyllä 2016 toimittaja Johanna Vehkoon piti osallistua rovaniemeläisessä kirjakaupassa keskusteluun uudesta kirjastaan. Hän sai kuulla, että tunnetut laitaoikeistolaistoimijat olivat tulossa häiritsemään tilaisuutta kuvaamalla sitä Youtubeen. Vehkoo ei sairastumisen vuoksi lopulta päässyt edes paikalle, mutta kirjoitti siihen liittyen lyhyen Face... Lue koko vinkki »
Made in China

Amelia Pang: Made in China : A Prisoner, an SOS letter, and the Hidden Cost of America’s Cheap Goods

Vuonna 2012 oregonilainen Julie Keith valmistauu Halloweenin viettoon ja avaa hautakivijäljitelmiä sisältävän koristepakkauksen. Tuotteen sisältö ei kuitenkaan ole aivan sitä mitä Keith odottaa, sillä pakkauksesta tipahtaa avunpyyntölappu, jossa pyydetään ottamaan yhteyttä ihmisoikeusjärjestöön. Lapun mukaan tuotteita valmistavat kammottavissa oloi... Lue koko vinkki »
Eläinlääkärinä teurastamossa

Lina Gustafsson: Eläinlääkärinä teurastamossa

Ruotsalainen eläinlääkäri Lina Gustafsson lähti sijaiseksi teurastamoon, vaikka on itse kasvissyöjä. Teurastamoon hakeutumisen taustalla oli kiinnostus eläintensuojeluun ja halu auttaa eläimiä kuolemaan arvokkaasti. Gustafsson on nyt kirjoittanut kokemuksistaan kirjan, joka näyttää, millaista työskentely ruotsalaisessa sikojen teurastamiseen keskit... Lue koko vinkki »
Onnellisten saari

Heikki Aittokoski: Onnellisten saari

Thomas More kirjoitti Utopiansa 1500-luvun alkupuolella. Klassikkoteoksessaan hän kuvitteli parhaan mahdollisen yhteiskunnan – toki peiteltynä kritiikkinä senaikaisille olosuhteille. Mutta entä nyt? Mitä onni on? Mistä sen löytää? Toimittaja Heikki Aittokoski lähti syksyllä 2019 kiertämään maailmaa onnellisuuden reseptiä etsien. Onko se Bhutani... Lue koko vinkki »
Brotopia

Emily Chang: Brotopia : Breaking up the Boys’ club of Silicon Valley

Kun Macintosh julkaistiin 1984, Yhdysvalloissa tietokonealalle valmistuvista peräti 40 prosenttia oli naisia. Näistä luvuista on kuitenkin sittemmin tultu jyrkästi alas, ja nykyään alan opiskelijoista vain 22 prosenttia on naisia. Piilaaksossa, innovaatioiden eturintamassa, tilanne on vielä tätäkin huonompi. Erityisesti Piilaakson suuryrityksissä, ... Lue koko vinkki »
Paying the Land

Joe Sacco: Paying the Land

Joe Sacco on kuuluisa nimi sarjakuvakentällä ja erityisen tunnettu mies on laadukkaasta sarjakuvajournalismistaan. Saccon viimeisimmästä sarjakuvasta on tosin kulunut jo useampi vuosi, mutta sen antaa anteeksi kun pääsee lukemaan miehen uusimman teoksen, jonka parissa Saccolla on varmasti vierähtänyt työtunti jos toinenkin. Paying the Land on hy... Lue koko vinkki »
Kolme naista

Lisa Taddeo: Kolme naista

Kolme naista on vähän vaikeasti tiivistettävä kirja, mutta pääasiassa se on lähikuva kolmesta yhdysvaltalaisesta naisesta ja näiden seksuaalisuudesta. Kirja on kirjoitettu kaunokirjallisella – paikoin jopa pornografisella – tyylillä, mutta on reportaasi kirjaan päätyneiden naisten elämästä. Naisia on kolme. Alun perin heitä oli enemmänkin, mutta... Lue koko vinkki »

Nina Järvenkylä ja Sami Sojonen: Riivattu maa : Kertomuksia Irakin peloista, uskosta ja toivosta

Sanat 'Irak' ja 'irakilaiset' ovat pakolaiskriisin kautta tulleet suomalaisille yhä tutummiksi, vaan kuinka moni oikeasti tietää maasta tai sen kansalaisista yhtään mitään? Minkälaista on elää maassa, jossa on ollut sotia toisensa perään aina 1980-luvulta viime vuosiin asti? Tällä hetkellä Yhdysvaltain ja Iranin nokittelun välikädessä puristautuvat... Lue koko vinkki »

Nellie Bly: Kymmenen päivää mielisairaalassa

Elizabeth Jane Cochran, kirjailijanimeltään Nellie Bly oli aikoinaan tutkivan journalismin pioneerejä. Eräs hänen kuuluisimmista reportaaseistaan ajoittuu vuoteen 1887, jolloin hän teeskenteli mielisairasta ja tutki kymmenen päivän ajan, miten mielisairaita "hoidettiin" New Yorkin pahamaineisessa naisten mielisairaalassa. Lääkärit ja hoitajat ei... Lue koko vinkki »

Sarah Glidden: Rolling Blackouts : Dispatches from Turkey, Syria and Iraq

Vuonna 2010 sarjakuvantekijä Sarah Glidden seurasi journalistiystäviään Lähi-itään tarkoituksena raportoida sekä paikallisten ihmisten tarinoita että miten journalismia ylipäätään tehdään. Matkalla tehdyistä keskusteluista ja haastatteluista syntyi kenties paras sarjakuvareportaasi mitä olen koskaan lukenut, ja se ei ole vähän sanottu se. Paikan... Lue koko vinkki »
Minun amerikkani

Juha Itkonen: Minun Amerikkani

Minun Amerikkani. Hah. En halua julkaista sen nimistä kirjaa nyt. En voi. Mutta kai minun on pakko, tiedän ettei kustantamo anna minun vaihtaa nimeä, se on jo painettu esitteisiin ja ilmoitettu kirjakauppiaille, liian myöhäistä, kanna ristisi, itsepähän lähdit. Niin kuin lähdinkin, onnellisen tietämättömänä siitä, että Amerikka juuri kirjaa kirjoit... Lue koko vinkki »
Kaikki tässä kylässä valehtelevat

Megan K. Stack: Kaikki tässä kylässä valehtelevat : Naisreportterina maailman sotanäyttämöillä

Vain pari viikkoa WTC-iskujen jälkeen Los Angeles Times -sanomalehden ulkomaankirjeenvaihtaja, tuolloin 25-vuotias Megan Stack, lähetetään Afganistaniin ja Pakistaniin. Hän raportoi sodan jalkoihin jääneiden siviilien ahdingosta ja yrittää saada selkoa siitä, kuka on liittoutunut kenen kanssa ja ketä vastaan. Asia kun ei olekaan ehkä niin itsestään... Lue koko vinkki »