Lucrezian muotokuva

Maggie O’Farrell: Lucrezian muotokuva

Firenzen herttuan tytär Lucrezia de' Medici naitettiin Ferraran herttua Alfonso II d'Estelle jo teini-iässä. 15-vuotiaana kotikaupunkinsa jättänyt tuore herttuatar ei ehtinyt kauaa puolisonsa rinnalla hallita: jo alle vuoden kuluttua, keväällä 1561, Lucrezia menehtyi. Lucrezian elämään ja kuolemaan liittyvät huhut ja mysteerit kiehtovat vielä lähes... Lue koko vinkki »
Giorlamo Savonarola: renessanssin toiset kasvot

Liisa Väisänen: Girolamo Savonarola : Renessanssin kahdet kasvot

Girolamo Savonarolan jälkimaine ei ole kovinkaan hyvä. Dominikaanimunkki ja saarnaaja on saanut maineen uskonnollisena fanaatikkona, joka erityisesti muistetaan niin sanotusta 'turhuuksien roviosta'. Siinä missä renessanssiajan Italia oli taiteen ja humanismin edelläkävijä, Savonarolan roviot edustivat takapajuista uskonnollisuutta, joka pyrki polt... Lue koko vinkki »
Modernin tieteen synty Euroopassa

Paolo Rossi: Modernin tieteen synty Euroopassa

Moderni tiede, se, mitä pidämme nykyisen kaltaisen tieteellisen ajattelun juurina, ponnisti keskiajan ajatusmaailmasta, joka on kovin erilainen kulttuurinen ympäristö kuin omamme. Monet valistuksen ja tieteen vallankumouksen sankareista pitivät pitkään kiinni vähintään osasta aatteita, joita tieteellisesti ajattelevalle nykyihmiselle on mahdotonta ... Lue koko vinkki »

Aleksi Peura: Jumalan viholliset : Euroopan noitavainojen historiaa

Aleksi Peuran Jumalan viholliset -kirja käsittelee Euroopan noitavainoja. Kirjassa tarkastellaan noitavainoihin liittyviä myyttejä sekä syitä, joiden on koettu aiheuttaneen vainot. Peura kirjoittaa lennokkaasti, eikä Jumalan vihollisia voi kutsua tavanomaiseksi tietokirjaksi. Noitavainoille on esitetty monia syitä: misogynia, taikausko, sadistin... Lue koko vinkki »
Leonardo oikealta vasemmalle

Marjatta Levanto ja Julia Vuori: Leonardo oikealta vasemmalle

Leonardo da Vinci (1452–1519) on varmaankin maailman tunnetuin renessanssinero. Tiedemies, anatomi, taiteilija, arkkitehti, mekaanikko, keksijä, tutkija ja paljon muuta yhdistetään hänen nimeensä, eikä suotta. Hänen jäljiltään on säilynyt tuhansia sivuja muistikirjoja, joissa sangen vapaasti aiheesta toiseen siirtyillyt Leonardo tutkii syvällisesti... Lue koko vinkki »
Elämän ja kuoleman salaisuudet

Rebecca Alexander: Elämän ja kuoleman salaisuudet

Kuolema on hankala tauti. Vaikka kuoleman kuuluisi korjata,  jotkut saattavat päästä silti laina-ajalle, mutta siihen tarvitaan monimutkaisia ja vanhoja loitsuja. Kirjassa kuljetaan sekä 1500-luvulla, elämän pitkittämisen alkulähteillä, jolloin magiaan on uskottu mutta sitä on pelätty ruton lailla että nykyajassa jossa kadonneiden etsimiseen o... Lue koko vinkki »
Työpäiväkirjat

Leonardo da Vinci: Työpäiväkirjat

Renessanssiajan ehkä merkittävin mies Leonardo da Vinci (1452–1519) jätti jälkeensä merkillisen kirjallisen perinnön. Muistiinpanoja ja luonnoksia arvellaan olleen alun perin jopa 100 000 sivua, säilyneitä on 14 000. Näistä fragmentaarisista dokumenteista Laura Lahdensuu on poiminut ja suomentanut Työpäiväkirjat. Leonardo da Vinci, jolla ei ollu... Lue koko vinkki »