Kosmos

Laura Kolbe: Kosmos : ravintola ja perhe 1924–2024

Tämä kirja on aiheuttanut elämääni kaikenlaista. Tiesin, että tällainen ravintola on olemassa, koska se on mainittu useissa yhteyksissä, tunnettuna taiteilijaravintolana. Kyllä, kiinnosti heti ja jo senkin takia, että minulla on ravintola-alan tausta. No, kirjahan imaisi minut heti mukaansa niin, että oli pakko seuraavalla Helsingin-reissullani ... Lue koko vinkki »
Neidonkenkä

Sirpa Kähkönen: Neidonkenkä

Kuopio-sarjan viides osa on edeltäjänsä tavoin yhdenpäivänromaani. Nyt ollaan kesäkuun yhdeksännessä vuonna 1942. Jatkosota on yhä käynnissä, kaupunki ja kaupunkilaiset sinnittelevät eteenpäin nälkätalven jälkeen. Kesä alkaa vihdoin koittaa ja elämä kenties sittenkin myös siinä sivussa. Ravintola Tatrassa järjestetään illaksi suurta juhlaa kaupu... Lue koko vinkki »

Rachel Delahaye: Hulvaton huippukokki

Hulvaton huippukokki on vallan klassinen väärinymmärrystarina. Toisin sanoen Tuukka, lastenjuhlien viihdyttäjä, ajautuu maan hienoimman ravintolan 50-vuotispäivien kunniaksi järjestettävien juhlien huippukokiksi. Simo Salama, Tuukan taiteilijanimi, sekoittuu Timo Salamiin ja soppa on valmis. Kohta syödään sangen erikoisia herkkuja ja ihmetellään tä... Lue koko vinkki »
Gastonin leuka

Jantso Jokelin: Gastonin leuka

Jantso Jokelinin nimi on – osin varmasti kiitos epätavallisen etunimen – jäänyt mieleen erinäisistä lehtijutuista. Niinpä esseeinnostuksen noustessa oli helppo napata Gastonin leuka -esseekokoelma mukaan kirjaston hyllystä. Olin myyty jo ensimmäisestä. Siinä vaiheessa kun Kaiken syömisen pelko -esseessä muistellaan vierailua Jyväskylän Väinönkes... Lue koko vinkki »

Katja Pantzar: 100 Things to Do in Helsinki

Katja Pantzarin Helsinki-opas antaa pääkaupungistamme varsin houkuttelevan kuvan. Luonto on läsnä kaikessa, historia ja nykyaika sulavasti limittäin ja näköaistiaan voi hemmotella runsain määrin suomalaisella muotoilulla. Tekemistä ja näkemistä kaupungista löytyy. Kirjan kohteet on ryhmitelty kymmenen eri aihepiirin alle. Näistä on helppo poimia... Lue koko vinkki »
Ravintolassa

Christoph Ribbat: Ravintolassa : Ruoan maukas historia

Ravintolassa käyminen on nykyisin itsestäänselvyys. Ruokaa on tarjoiltu maksuakin vastaan kaiketi aina, mutta mistä sai alkunsa varsinainen ravintolan konsepti, milloin syntyi restaurant? Varhaisimmat ravintolat ovat tietysti Pariisissa, missä muualla. 1760-luvulla trendikästä on syödä vähänlaisesti, olla vähän herkkä mimosa, jolle sopii ruoaksi... Lue koko vinkki »
Perheateria

Ferran Adrià: Perheateria : kokkaa kotona Ferran Adriàn kanssa

Yhdessä syöminen on tärkeää. Yleensä tavataan puhua lähinnä perheen keskinäisen aterioinnin merkityksestä, mutta toki sosiaalisuuden yhdistäminen syömiseen on tärkeää muutenkin – esimerkiksi työpaikalla. Tämän ymmärsi erityisen hyvin katalonialainen Ferran Adrià, legendaarisen kolmen Michelin-tähden elBulli-ravintolan pääkokki, joka tarjoili vuosie... Lue koko vinkki »
Syömään vai drinkille?

Johanna Catani: Syömään vai drinkille? Suomalaista ravintolakulttuuria

Syömään vai drinkille? on valaiseva ja mukava teos ravintolatoiminnasta Suomessa ennen ja nyt. Sivuilla muistellaan vanhoja, jo kadonneita ravintoloita sekä niitä harvoja vuosikymmeniä hyvin ja yhä vieläkin toimivia, jotka ovat löytäneet oman konseptinsa ja asiakaskuntansa. Lisäksi esitellään ravintolavaikuttajia eli lähinnä omistajia, jotka kertov... Lue koko vinkki »
Perseet olalle on taitolaji

Matti Mäkelä ja Mikko Mäkelä: Perseet olalle on taitolaji

Kirjan ovat koonneet Matti ja Mikko Mäkelä, joista molemmat näyttävät harrastavan tarinointia tai ainakin niiden kuuntelua. Tämä on kuin uudempaa suomalaista kansanperinnettä; mitä hämmästyttävää onkaan tullut tehtyä ja milloin sekä missä... Tapahtumapaikat vaihtelevat kotimaasta sekä etenkin Kotkasta ja sen ympäristöstä aina YK-hommiin, veneilyyn,... Lue koko vinkki »
Yö nielee päivät

Asko Sahlberg: Yö nielee päivät

Massiivinen – sekä kooltaan että kerronnaltaan – romaani, joka kertoo Jakobssonista. Isosta miehenrohjosta, joka muuttaa 1970-luvulla Suomesta Ruotsiin monen kaltaisensa tavoin. Hän ei sentään jää Tukholmaan, hän matkustaa Göteborgiin. Siellä on suoraan tarjolla majoitus ja työtä. Ja työtä hän osaa tehdä, se on selvää. Häntä ei kiinnosta useinkaan ... Lue koko vinkki »
Murusia

Sari Luhtanen: Murusia

Emmi on ruokaa rakastava kotitalousopettaja, joka on aina tyytynyt sivurooliin hohdokkaan parhaan ystävänsä Lilin elämän kulisseissa. Lilin seuraava tavoite on päästä ruokajulkkikseksi Suomen tähtitaivaalle, ja Emmikin valjastetaan tietämättään toteuttamaan tätä tavoitetta. Asiat kuitenkin mullistuvat, kun ravintolapäivässä ja muissa Lilin tempauks... Lue koko vinkki »
Olen etsinyt sinua

Sara Razai: Olen etsinyt sinua

Annika elää säntillistä kirjanpitäjän elämäänsä Turussa: numeroita, joiden on täsmättävä, on helppo käsitellä. Työ on tosin väliaikainen, mutta muuten elämä on varmaa ja säntillistä. Jokin pieni levottomuus kuitenkin kalvaa häntä sisäisesti. Annika kaipaa jotain, josta ei itsekään ole oikein varma mitä se voisi olla. Hän ajautuu kavereidensa kanssa... Lue koko vinkki »
Herkullinen elämä

Richard C. Morais: Herkullinen elämä

Hassan Haji syntyy Intiassa, Bombayssa, ennen sen muuttumista Mumbaiksi. Ensimmäinen aistimus ruuasta on mausteisen kalacurryn tuoksu, joka leijui vauvansänkyyn alakerrassa sijaitsevasta ravintolasta. Perhe joutuu kuitenkin muuttamaan Lontooseen, jossa elämä ei tarjoa parhaita puoliaan. Nuori Hassan nauttii kuljeskelusta veljensä kanssa ja hankkii ... Lue koko vinkki »
Persupolis

Jope Pitkänen: Persupolis

Jope Pitkäsen 25. sarjakuva-albumi ei varmaan jätä ketään kylmäksi, jälleen kerran. Mitä tapahtuu, kun muslimista tuleekin perussuomalainen? Kaapunaiset liikkuvat kaupungilla – onko joku Muumeista kuollut, kun hattivatit ovat liikkeellä? Mikä yhdistää kaikkia suomalaisia, myös maahanmuuttajia – tietenkin karaoke! Jope on jälleen kasannut albumin... Lue koko vinkki »
Kosteiden mestojen balladi

Ari Wahlsten: Kosteiden mestojen balladi

Kallion kundi, kujien kolli, käsikirjoittaja ja ohjaaja Aaron Walden asuu ja touhuaa lähinnä Kalliossa. Useimmiten kosteikoissa eli paikallisissa juottoloissa, joissa keskikalja ja jallu ovat ainaisia trendijuomia ja muut juomat tai drinkit vain teeskentelyä. Aaron rakastaa Kalliota, mutta myös naisia – kaikkia heitä Jos tarjolla on alkon lisäks... Lue koko vinkki »

Ann Brashares: Pajunkissat ja kasvun kesä

Ama, Jo ja Polly ovat olleet ystäviä ala-asteelta asti ja aikaisemmin he ovat viettäneet myös kesänsä yhdessä. Nyt ystävyys on kuitenkin alkanut rakoilla. Ama lähtee loman ajaksi kesäkouluun, joka ei ollutkaan kunnollista opiskelua, vaan patikointiretki. Jo työskentelee ravintolassa. Polly on kotona ja haluaa mallileirille. Kaikilla tulee kesän aik... Lue koko vinkki »

Stephen King: Auringonlaskun jälkeen

Auringonlaskun jälkeen on kauhun kuninkaan paluu lyhyiden kertomusten pariin. Kirja sisältää 13 hyvin erilaista kertomusta, joissa elämän ja kuoleman raja on häilyvä ja todellisuus voi hajota palasiksi hetkellä millä hyvänsä. Tarinassa “Willa” odotellaan todella omituisella juna-asemalla, ehkä ikuisesti. “Piparkakkutytössä” lapsensa menettänyt ä... Lue koko vinkki »

Pirjo Hassinen: Sano että haluat

Haluan! Halusin lukea tämän kirjan ja nyt haluan kertoa siitä halusta, kuinka toivon muidenkin lukevan tämän, saavan huikean lukuelämyksen. Kirjassa on ravintola Ruislintu, jossa toimii keittiömestarina Jimi. Jimi on antautunut täysin ruuan valmistukselle, joka hipoo jo taidetta. Ruislinnussa työskentelee myös Essi, jolla on samanlainen suhtautu... Lue koko vinkki »
Yöryömijät

Nani Power: Yöryömijät

Nani Power oli minulle aivan uusi tuttavuus ja Yöryömijät aika erikoinen kirja. Välillä tuntui, ettei millään jaksa sitä kahlata, mutta silti kirjassa joku vaan kiehtoi, niin että sitä oli pakko lukea. Japanilaiskokki Ito vie lukijaansa entiseen elämäänsä, mitä joskus oli tapahtunut. Millaista Iton elämä on New Yorkissa ja kuinka hän tapaa Maria... Lue koko vinkki »