Seppo Saraspää: Kaulahopeiden taru

Sitten pohjoiselta mereltä - maailmanlaidan tuolta puolen - kimppuumme vyöryi talven viimeinen vastaisku. Puron lorina loppui, niin loppui myös ovenvierustan tunkiolla hyörineiden tiaisten piiskutus. Pakkanen paukutti jääkirvestään karunlaidan hongikossa. Sosehtinut lumi jäätyi kävelymiehen kestäväksi hangeksi. Ivalolainen kirjailija Seppo Saraspä... Lue koko vinkki »

Karoliina Suoniemi: Ihan oikeat viikinkiajan lapset

Millaista oli elämä Suomessa rautakauden lopulla, aikana joka tunnetaan myös viikinkiaikana? Mielu ja Joutsi ovat Eurassa asuvia sisaruksia, joiden kokemusten kautta päästään tutustumaan arkipäivän elämään tuhat vuotta sitten. Tutuksi tulevat muun muassa muinaiset uskomukset ja pyhät paikat, pukeutuminen, ruoka, suhtautuminen kuolemaan ja se, milla... Lue koko vinkki »
Kontiainen

Mixu Lauronen: Kontiainen

Kontiainen on rautakautinen tietäjä, joka nimensä mukaisesti on sokea ja kaivelee asioita. Hän saa ensimmäisessä tarinassaan seuralaisekseen henkieläimen, Variksen, jonka kanssa hän sitten kiertelee maita ja mantuja. Minne tahansa Kontiainen meneekin, aina löytyy jotain ongelmaa selviteltäväksi. Kuolemantapauksia, valitettavasti, eikä ole ihan k... Lue koko vinkki »
Niemi

Juha Hurme: Niemi

Jos aikoo kertoa kulttuurihistoriaa alueesta, jonka me tunnemme Suomena, kannattaa aloittaa ihan alusta. Juha Hurme vie lukijat mukaansa miljardien vuosien taakse alkuräjähdykseen asti, josta tarinalankoja aletaan vähitelllen keriä lähemmäs nykypäivää. Niemi on kaunokirjallisuuden keinoin kerrottu yleisesitys kulttuurihistoriasta niin kuin Juha Hur... Lue koko vinkki »
Kalevan solki

Jari Tammi: Kalevan solki

Kalevalan tarina on tuttu kaikille suomalaisille, mutta tämä kirja paljastaa mitä rautakautisessa Suomessa todella tapahtui! Tai ainakin esittää yhden hulvattoman teorian siitä, millaisiin tapahtumiin Kalevala perustuu. Kalevan solki sijoittuu vuoteen 801. Turun kaupunkia hallitsee kuningas Väinämöinen, ja kaikki muutkin Kalevalasta tutut hahmot... Lue koko vinkki »