Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär

Tallinnan pyövelin tytär Wibeke näkee, kuinka miestä lyödään kivellä päähän. Kun hän tulee apujoukot mukanaan rikospaikalle, ei siellä olekaan ketään. Vähän myöhemmin kaupungin laitamilta löytyy henkitoreissaan oleva nuorukainen, jolla on paha vamma päässä – ja joka on menettänyt muistinsa. Dominikaanimunkkien ja kaupungin apteekkari Melchiorin hoi... Lue koko vinkki »

Mikko Moilanen: Suomen pyövelit

Suomen historiasta löytyy lukuisia ammattiryhmiä, jotka ovat jo aikaa sitten siirtyneet manan majoille. Harva niistä on kuitenkaan jäänyt yhtä lailla mielikuvitusta kutkuttamaan kuin pyövelin ammatti. Millaisista rikoksista joutui entisaikoina vastaamaan hengellään ja miten pyövelit itse elivät ja millä tavalla ympäröivä yhteiskunta oikein suhtautu... Lue koko vinkki »
Pyöveli

Anneli Kanto: Pyöveli

Anneli Kannolta olen lukenut tähän asti vain lastenkirjoja. Pyöveli onkin sitten jotain aivan muuta. Hyvissä käsissä tässä ollaan, lastenkirjojen lisäksi Kannon erikoisosaamista on tämä Suomen 1600-luku, jolle Pyövelinkin tapahtumat sijoittuvat. Pyöveli oli aikoinaan tärkeä kruunun virkamies, joka vastasi tuomarin langettamien rangaistusten tote... Lue koko vinkki »

Milja Kaunisto: Luxus

Kaikki tapahtuu Ranskassa. Kaikki henkilöt ovat ranskalaisia: kuningas Louis XVI:sta Robespierreen. Päähenkilöinä ovat aateluutensa, miehensä ja omaisuutensa menettänyt kreivitär Marie-Constance de Boucard, pyövelin apulainen Isidore Boreal sekä markiisi de Sade. Menossa on Ranskan vallankumous vuonna 1789. Koko ajan pysytään Ranskassa, ainoasta... Lue koko vinkki »
Vakavasti otettavaa huuhaata

Pekka Kilpinen: Vakavasti otettavaa huuhaata : kurkistuksia historiankirjoituksen marginaaliin ja rivinväleihin

Olisi helppoa ajatella, että alkemian harjoittajat ja viisasten kiven etsijät olivat vähän tyhmiä, elleivät peräti hulluja. Tällainen historiallinen jälkiviisastelu on kuitenkin hedelmätöntä ja anakronistista. Kaikki vanhentuneet tiedot ja uskomukset ovat aikanaan sopineet saatavilla olevaan tietoon ja ihmisille tarjottuun maailmankuvaan. Tämä k... Lue koko vinkki »
Katkera Manalan kannu

Heikki Lehikoinen: Katkera Manalan kannu : Kuoleman kulttuurihistoria Suomessa

Kuoleman ja elämän raja ei aina ole ollut yhtä selvä kuin se on nyt. Vai onko se sitä nytkään: juridisesti kuollut ei aina ole aivan sama kuin lääketieteellisesti kuollut – riippuu siitä, mitä kriteereitä kuoleman määrittämiseen käytetään. Tässä kirjassa käydään läpi kuoleman historiaa kulloisenkin kulttuurin pohjalta. Keskiajalla ruumista käyte... Lue koko vinkki »