Keuhkopuiden uni

Siiri Enoranta: Keuhkopuiden uni

Siiri Enoranta on kehitellyt taas jotain perin kummallista. Keuhkopuiden uni on kuvaus seurapiireistä, mutta näissä tanssiaisissa ei tanssahtele tavallisia ihmisiä. Vihreäihoiset, siivekkäät Homo arborikset ovat luonnon kanssa läheisessä yhteydessä elävää melko pienen elämänpiirin väkeä, sillä heidän on joka yö kiinnityttävä keuhkopuihinsa. Jotkut ... Lue koko vinkki »
Puut puhuvat

Pepe Forsberg ja Anneli Jussila: Puut puhuvat

Puut puhuvat on kirja, jonka sivuille kannattaa suunnata ennakkoluulottomasti, hieman uteliaana ja sopivan nöyränä. Aivan kuin menisi metsäretkelle. Tämä matka vie niin lähimetsään, kuviteltuun metsään kuin vuosisatojen taakse. Luonnossa monet lajit kommunikoivat keskenään siinä missä ihminenkin – niin myös puut. Kirjan alkuosiossa Pepe Forsberg... Lue koko vinkki »
Puut

Olli Sinivaara: Puut

Puut on neljään osioon jaettu 28 runon kokoelma. Olli Sinivaara kirjoittaa koivuista, männyistä, talvisesta metsästä, puiden lehdistä, sammaleista. Hän havainnoi puita ja muuta luontoa monesta näkökulmasta ja käsin kosketeltavan läsnäolevasti. Runokuvat ovat värikylläisiä, runokieli suoraa ja konstailematonta. Runot tempaavat mukaan kokemaan, ... Lue koko vinkki »
Puiden asukkaat

Petri Keto-Tokoi ja Juha Siitonen: Puiden asukkaat

Kun katsoo puuta kaukaa niin näkee yhden puulajin, mutta mitä lähemmäs kulkee niin lajien määrä ja kirjo kasvavat melkoisesti. Kaikkia niitä ei löydä tai tunnista, mutta Puiden asukkaat kertoo mitä kaikkea missäkin puussa elää. Yhtä mittavaa teosta puissa elävistä lajeista on tuskin aiemmin julkaistu missään. Kirja on yksinkertaisesti upea ja va... Lue koko vinkki »
Haikara jolla ei ollut nimeä

Ella Brigatti: Haikara jolla ei ollut nimeä

Oikeastaan tilasin katsottavaksi kirjan Liian pieni norsu, ja sainkin kirjapaketin, jossa on koko sarja mukana eli neljä tosiinsa liittyvää satukirjaa. Piristäviä, suomalaisia lastenkertomuksia. Tekijä on Ella Brigatti, julkaisija on Capuchina Kustannus, joka jatkaa Kulttuurikioski osk:n lastenkirjakustannustoimintaa. Akvarellimaiset puolitoist... Lue koko vinkki »
Ei mikä tahansa metsä

Aura Koivisto: Ei mikä tahansa metsä : Lähde retkelle luonnonmetsään

Vanha luonnonmetsä on kovin paljon muuta kuin metsäteollisuuden tarpeita palveleva puupelto, jossa kaikki puut ovat samaa lajia ja yhtä nuoria. Tällaisten luonnonmetsien ja niiden lajikirjon puolesta puhuu luonnonystävä Aura Koivisto. Ei ole yllätys, että Metsähallitus ja metsästäjät saavat kuulla kunniansa, kun Koivisto vie lukijan luonnonmetsiin.... Lue koko vinkki »
Tyttö puussa

Şebnem İşigüzel: Tyttö puussa

Tyttö puussa on jo kolmas lukemani kirja, jossa joku muuttaa puuhun asumaan. Liki nimetön teinityttö Istanbulissa ratkaisee elämänsä kriisin kiipeämällä Gülhanen puistossa kasvavan plataanin latvaan, eikä aio enää ikinä laskeutua alas. Taakse jää julma maailma, jossa on mielenosoituksia, pommi-iskuja ja väkivaltaa. Kerronta on villiä ja heittele... Lue koko vinkki »
Suot Suomen luonnossa

Jouko Rikkinen: Suot Suomen luonnossa

Suot ovat osa suomalaista sielunmaisemaa ja tyyppimaastoa siinä missä metsätkin. Tämä kirja opettaa tunnistamaan eri suotyyppejä ja opastaa miten, mistä ja millaisia kasveja soilta voi löytää. Erilaisten soiden yhteinen piirre on paljon puhuttu turve, mutta suotyyppien määrittäminen ei ole aivan yksinkertaista. Alkuun pääsee, kun silmäilee maise... Lue koko vinkki »
Ikipuut

Richard Powers: Ikipuut

Ikipuut on Richard Powersin neljäs romaani. Se palkittiin arvostetulla Pulitzer-palkinnolla, mutta itse en ollut kirjailijaa ennen lukenut. 649 sivun jälkeen en ihmetellyt palkintoa yhtään. Olo oli melko hämmentynyt, sillä kirja tempaisi lopulta syvästi mukaansa. Alku ei välttämättä ole lukijalle helpoin, sillä päähenkilöitä on monta ja heidät t... Lue koko vinkki »
Metsä minussa

Heikki Willamo: Metsä minussa

Kirjahyllyssäni on Heikki Willamon Haukkametsä, jonka omistuskirjoitus on joulukuulta 1998. Metsä minussa -kirjassa Willamo aloittaa kertomisen vuodesta 1987, mutta päätyy lopussa juuri tuohon tuttuun haukkametsään ja sen muistoihin. Uusi teos on kuin pienoishistoriikki hänen metsäsuhteestaan sekä näyttelyretki Willamon metsäkuvien äärelle. Olen... Lue koko vinkki »

Kai Sadinmaa: Kuolleiden kirja

Jotkut tykkäävät harrastaa rekisterikilpien bongausta, minä taas huvitan itseäni bongaamalla hautausmailla epätavallisia sukunimiä. Erityisesti Suomen suurin hautausmaa, eli Malmin hautausmaa, on tullut viime vuosina tutuksi. Näin ollen ei ole ihme, että kiinnostuin Kai Sadinmaan kirjasta Kuolleiden kirja: eli kuinka kävelin Suomen suurimman hautau... Lue koko vinkki »

Jouko Rikkinen: Metsät Suomen luonnossa

Vaikka suomalaiset kaupunkilaistuvat kiihtyvällä tahdilla, niin lähes jokaisella on jonkinlainen suhde metsään. Metsä mielletään usein vain puina, mutta ekologisessa merkityksessä siihen kuuluvat yhtä lailla kaikki elävät eliöt ja kasvualusta. Kirja kertoo eri metsätyypeistä sekä ennen kaikkea niiden kasveista ja eläimistä. Aluksi kerrotaan eri ... Lue koko vinkki »

Sinikka Piippo: Suomen luonnon lääkekasvit

Saisiko olla voikukanlehtiä salaattiin vai kupillinen apilateetä? Suomen luonnon lääkekasvit esittelee 50 Suomen luonnosta löytyvää lääkekasvia perusteellisesti. Kirja alkaa kasvilääkinnän historialla, joka on Suomessakin todella pitkä. Elias Lönnrot tunnetaan ennen kaikkea kansalliseepos Kalevalan kokoajana, mutta hänellä on ollut merkittävä ro... Lue koko vinkki »
Metsän tarina

Mikko Pöllänen, Hannu Siitonen ja Ville Suhonen: Metsän tarina

Yleensä tehdään kirjaan pohjautuvia elokuvia, mutta Metsän tarinassa on toisin päin. Ville Suhosen ja Kim Saarniluodon ohjaama dokumenttielokuva keräsi valtavasti katsojia, ja nyt tarina on myös kovien kansien välissä. Elokuvaversiossa päähuomion veivät itse metsä ja sen asukit, kertojan jäädessä enemmän taustalle. Kirjassa teksti pääsee oikeuks... Lue koko vinkki »
Sohvin puukirja

Stefan Casta ja Bo Mossberg: Sohvin puukirja

Sohvin puukirja on lapsille suunnattu kasvikirja, jossa Sohvi-muurahainen esittelee 16 tavallista puulajia. Puista kerrotaan vapaamuotoisten lyhyiden juttujen avulla. Lisäksi kaikista on tietoruudut, joissa on lyhyesti faktoja tavallisten kasvioppaiden tyyliin. Jokaisesta lajista kerrotaan, että mihin sitä yleensä käytetään ja monista myös, että mi... Lue koko vinkki »

Pekka Borg: Polkuja metsään

Polkuja metsään johdattaa lukijan kohteeseensa monenlaisen maiseman läpi. Se ei kuitenkaan ole karttakirja, vaan vakavaa ja tärkeää asiaa metsistämme. Näkökulma on ilahduttavan monipuolinen, sillä kirjoittajia on yhteensä peräti 19. Tyyli on tieteellinen, mutta kieli hyvin ymmärrettävää ja mielipiteet ovat esitetty hyvin perustellusti. Johtava t... Lue koko vinkki »
Opi leikkaamaan puita ja pensaita

Lars-Erik Samuelsson ja Ulf Schenkmanis: Opi leikkaamaan puita ja pensaita

Puiden ja pensaiden leikkaaminen on asia, joka puutarhassa täytyy tehdä säännöllisesti, jos haluaa istutustensa näyttävän hyvältä ja jotta niiden elinikä pitenisi. Monet eivät osaa tehdä sitä kunnolla ilman mitään ohjeita ja tavallisissa puutarhakirjoissa asia ohitetaan usein todella ohimennen. Siksi tällaiset leikkaukseen erikoistuneet kirjat ovat... Lue koko vinkki »