Virva Liski: Vankileirin selviytyjät : Tuhat naista Santahaminassa 1918

Miksi lähes kaikki naiset selviytyivät hengissä kesällä vuonna 1918 kolmisen kuukautta kestäneeltä Santahaminan vankileiriltä? Kirja kartoittaa punavankien selviytymisen syitä. Aika monta keskitysleirikuvausta on tullut luetuksi, mukana myös suomalaisleiriltä, kuten Heinäveden seudulta Joni Joutjärven Valvojana naisten erityistyöleirillä -kirjad... Lue koko vinkki »
Kovaa aikaa

Paavo Järvinen: Kovaa aikaa

Paavo Järvisen Kovaa aikaa on taas uusi sisällissotakuvaus, mutta teoksella on keskimääräistä mielenkiintoisempi tausta. Vaikka se ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 2017, se on paljon vanhempaa perua. Kirja on kirjoitettu jo 1950-luvun loppupuolella. Vuonna 1958 menehtynyt Järvinen kertoo teoksessa oman tarinansa. Vuonna 1900 syntynyt Järvinen ... Lue koko vinkki »
Punaisten naisten tiet

Tiina Lintunen: Punaisten naisten tiet

Juuri itsenäisyytensä saaneen Suomen levottomat ja suuntaansa hakevat olot johtivat tuoreen valtion katkeraan sisällissotaan heti vuoden 1918 alussa. Veriset taistelut päättyivät valkoisten voittoon, punaisten tappioon. Jälkipyykki jätti jälkeensä häpeää, vaikenemisen haavoja ja hitaasti paranevia arpia. Tiina Lintunen on tutkinut tuona aikana p... Lue koko vinkki »
Janne Kuutio

Elmer Diktonius: Janne Kuutio : puupiirros sanoin

Muoto? Voiko olla kuutio? Puinen kuutio. Puupiirros sanoin. Kirveellä veistetty, rosoreunainen, jopa ruma, mutta rumuudessaan viehättävä – tai ellei viehättävä, niin ainakin kiehtova. Janne Kuutiota pidetään ensimmäisenä suomalaisena modernistisena romaanina. Ja modernistisen siitä tekee nimenomaan sen muoto. Muodon kautta Janne Kuutiota&... Lue koko vinkki »