Auschwitzin tanssija

Edith Eger: Auschwitzin tanssija

"Mitä ikinä kerrottekaan, olen luultavasti kuullut – ja nähnyt – pahempaa." Noin sanoo keskitysleirin läpikäynyt kirjan kirjoittaja kunniamerkkien koristamassa univormussaan vastaanotolle tulleelle everstille. Olemme siis elämää suuremman asian parissa: kuoleman kimpussa. – Niitä keskitysleiritarinoitako taas, kuuluu tuhahdus, nehän on tuha... Lue koko vinkki »
Poisannettu

Anne-Maarit Koivuniemi: Poisannettu

Pieni ja vaatimaton lehti-ilmoitus, pelissä koko elämä. Vielä 1960-luvulla, ja jopa seuraavalla vuosikymmenelläkin, sadat suomalaisäidit halusivat antaa lapsensa lehti-ilmoituksella toiseen perheeseen. Anne-Maarit Koivuniemi on yksi heistä. Hänen kirjansa Poisannnettu on riipaiseva kuvaus siitä, miten merkityksellisiä varhaislapsuuden kokemukset ov... Lue koko vinkki »
Trauma ja luonto

Harri Virtanen: Trauma ja luonto

Kertoja on tyypillinen suomalainen mies, joka pitää autoista ja kuluttaa surutta niin rahojaan kuin sitä myöten myös luonnonvaroja. Hän on kirjan kirjoittaja Harri Virtanen, jonka hetki metsäaukiolla herättää lopulta pohtimaan itseään ja sitä voiko viisikymppinen äijä muuttaa elämäntapaansa? Juuri henkilökohtaisuus tekee kirjasta entistä mielenk... Lue koko vinkki »
Mielitekoja

Ville Ojanen: Mielitekoja : Mitä päässä liikkuu ja miten mieli muuttuu

Keskitytäänpä hetkeksi ihmisen mieleen. Se on yhtä aikaa elämänikäinen tuttu ja silti ajoittain yllättää kantajansa oudoilla reaktioillaan ja tuntemuksillaan. Ih­misellä on ajatuksia, havaintoja, tunteita – mutta mistä ne kumpuavat? Aivot ovat jo itsessään käisttämättömän hieno elin, mutta mikä on niiden suhde mieleen? Varmaa on ainakin se, että mi... Lue koko vinkki »
Mieli hoidossa

Anna-Mari Nurminen: Mieli hoidossa

”Turhaa jauhantaa, ajan hukkaan heittämistä ja hulluille tarkoitettua soopaa.” Näin ajatteli nimimerkki Helmi psykoterapiasta, ennen kuin joutui itse hakeu­tumaan hoitoon. Hänellä – kuten itse asiassa monella muullakin kirjan haasta­telluista – oli taustanaan alkoholihuuruinen koti, jossa oli opittu lapsuuden ja nuoruuden ajan selviytymään miellytt... Lue koko vinkki »
Mielen mittarit

Elina Vessonen: Mielen mittarit

Luonnontieteissä pyritään esittämään kuvattava ilmiö tarkassa muodossa numeroiden, kaavojen ynnä muiden avulla. Mutta mitä jos mitattava asia onkin ihmismieli? Kuinka mitataan luotettavasti ja tarkasti jotain niinkin monimutkaista ja monitulkintaista asiaa kuin onnellisuus, masennus, älykkyys tai ihmisen persoonallisuus? Kysymys ei o... Lue koko vinkki »
Kaikki kuluttamisesta

Julia Thurén: Kaikki kuluttamisesta

Kuluttaminen on luonnollinen suunta, johon toimittaja-kirjailija Julia Thúren suuntaa kirjoitettuaan ensin kaiken sijoittamisesta ja rahasta (teoksessa Kaikki rahasta: Näin säästin kymppitonnin vuodessa). Kaikki kuluttamisesta ponnistaa kirjailijan omasta elämästä ja tarpeesta jäsentää hänen omaa ajatustaan rajoittaa kulutusta ja kirja on kirjoitet... Lue koko vinkki »
Sairastunut mieli

Leena Vähäkylä: Sairastunut mieli

Leena Vähäkylän teos Sairastunut mieli antaa kattavan kuvauksen erilaisista psyykkisistä sairauksista ja miten monella eri tavoilla ne näkyvät elämissämme. Kirjassa käsitellään erilaisia mielen oireyhtymiä ja sairauksia, kerrotaan erilaisista hoitokeinoista, tutkitaan sairauksien aiheuttajia sekä jaetaan kokemuksia ja tuntemuksia erilaisista va... Lue koko vinkki »
Tuntemani maailma

Pauliina Vanhatalo: Tuntemani maailma

Luin Pauliina Vanhatalon essee- tai autofiktiotrilogian ensimmäisen osan Keskivaikea vuosi (2016), ja se kuvasi ansiokkaasti kertojan eli tässä tapauksessa kai kirjailijan kokemusta masennuksesta. Seuraava osa, keski-iän tuntoja lähestyvä Toinen elämä (2018) jäi minulta jostain syystä väliin, mutta tähän kolmanteen osaan tartuin innokkaasti, eikä s... Lue koko vinkki »

Jukka Häkkinen: Outojen kokemusten psykologia

Havaintopsykologian tutkijan Jukka Häkkisen Mielen oudot maisemat : hallusinaatioiden psykologiaa oli sen verran hyvä kirja, että pistin häneltä jo aikaisemmin ilmestynyneen Outojen kokemusten psykologian ilman muuta lukulistalle. Tässä kirjassa Häkkinen paneutuu neurotieteellisestä näkökulmasta ilmiöihin, joita on monesti pidetty jopa yliluonno... Lue koko vinkki »

Jari Sinkkonen: Onnellinen lapsi

En ole koskaan halunnut antaa vanhemmille kasvatusvinkkejä. Kun niitä kyseltiin yhä uudelleen, keksin kaksi. Ensimmäinen vinkki: älä anna lapsen lyödä itseäsi. Toinen vinkki: kun lukion ensimmäistä luokkaa käyvä nuoresi haluaa lähteä ekaluokkalaisten risteilylle, älä päästä häntä sinne. Lastenpsykologi Jari Sinkkonen on ollut jo pitkään yksi tav... Lue koko vinkki »

Panu Pihkala: Päin helvettiä? : Ympäristöahdistus ja toivo

Olohuoneissamme asuu ympäristövirtahepo. Jokin suuri olento on läsnä, mutta kaikki yrittävät olla puhumatta siitä ja näkemättä sitä. Ilmastonmuutos ja muut pienemmätkin ympäristökriisit vyöryvät päälle joka puolelta – ainakin jos virtahevon haluaa nähdä – mutta tilanne tuntuu välillä lohduttomalta ja ahdistavalta. Onko kaikki jo menetetty, voiko... Lue koko vinkki »

Frank Martela: Elämän tarkoitus : Suuntana merkityksellinen elämä

Jonakin päivänä musiikki loppuu. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Mutta hiljaisuuden odottelussa ei ole mitään järkeä. Jos luet tätä, musiikki soi yhä sinulle. Mene siis tanssimaan. Elämän tarkoituksen etsiminen on yksi merkittävimmistä modernin ajan ajattelijoita ja filosofeja työllistäneistä tehtävistä. Tutkija ja psykologian dosentti ... Lue koko vinkki »
This Thing of Darkness

James A. Aho: This Thing of Darkness : A Sociology of the Enemy

James A. Ahon This Thing of Darkness : A Sociology of the Enemy on vuonna 1995 julkaistu tutkielma viholliskuvien psykologisista ja sosiaalisista vaikutuksista. Aho analysoi puolueettomasti erilaisia tapauksia, joissa viholliskuvia on käytetty hyväkseen ihmisten terrorisoimiseksi ja tappamiseksi, mutta myös tapauksia, joissa viholliskuvan luomis... Lue koko vinkki »

Liisa Keltikangas-Järvinen: Ujot ja introvertit

Onko ujoista mihinkään tässä ekstrovertteja, puheliaita ja näkyvästi eteenpäin pyrkiviä ihmisiä suosivassa yhteiskunnassa ja työelämässä? Miksi opettajat kantavat huolta ujoista oppilaista ja arvioivat ulospäin suuntautuneiden omaavan paremmat sosiaaliset taidot, vaikka he olisivatkin aggressiivisuuteen taipuvaisia? Ovatko temperamentti ja persoona... Lue koko vinkki »
Pako vapaudesta

Erich Fromm: Pako vapaudesta

Tutustuin psykoanalyytikko Erich Frommiin, kun kävin Helsingin yliopiston Poliittisen ajattelun perusteet -verkkokurssia. Kurssin yksi lukemistoista oli Politiikan nykyteoreetikkoja (2008). Edellä mainitussa teoksessa oli tiivistelmiä erilaisista ajattelijoista, joista erityisesti Frommin teoriat äärioikeistosta kiinnittivät huomioni. Tarkistin sit... Lue koko vinkki »