Empusion

Olga Tokarczuk: Empusion

Puolalainen nobelisti Olga Tokarczuk saattelee lukijat uusimmassa teoksessaan – ensimmäisessä Nobel-voiton jälkeen – monista romaaneistaan tutuille seuduille. Vuosi on 1913, kun puolalainen insinööriopiskelija Mieczysław Wojnicz saapuu Görbersdorfin parantolaan. Nykyään Sokołowskona tunnettu kylä sijaitsee Sudeeteilla muutaman kilometrin päässä Tše... Lue koko vinkki »
Agathe

Anne Cathrine Bomann: Agathe

Ranskalainen psykiatri laskee jäljellä olevia potilastapaamisia ennen eläkkeelle jäämistä: niitä on 800. Hän on 71-vuotias. Hän kokee olevansa huijari: ei hän oikeastaan tunne olevansa keskusteluissaan läsnä. Hän odottaa jo nurkan takana odottavaa vapautta, mutta mitä sitten? Mikä siellä odottaa? [R]auhoittelin itseäni ajattelemalla, että jos n... Lue koko vinkki »
Päivä

Laura Tressel: Päivä

Päivä on jo nimeltään viittaus Leevi Lehdon samannimiseen teokseen ja perusideakin on sama. Lehdon teoksessa otettiin STT:n yhden päivän uutisvirta ja laitettiin lauseet aakkosjärjestykseen (Lehdon taustalla häilyy Kenneth Goldsmithin Day, jossa kirjoitettiin kirjaksi yhden päivän The New York Times alusta loppuun). Laura Tressel tekee saman muisti... Lue koko vinkki »
Signe

Pirkko Soininen: Signe

Tämä kirja oli oikea toiveiden täyttymys, sillä olen aina ihaillut Signe Branderin kuvia, käynyt näyttelyissä ja törmännyt niihin useissa teoksissa. Nyt Pirkko Soininen on kirjoittanut Signestä kirjan. Se on kuitenkin elämäkertaromaani, koska Signestä ei ole niin paljon tietoa, että hänestä voisi ihan oikean elämäkerran kirjoittaa. On kuitenkin... Lue koko vinkki »
Maalaislääkärin muistelmat

Tapani Kiminkinen: Maalaislääkärin muistelmat

Vauhtia piisaa, jos estradeilla niin kirjassakin täällä miehellä, joka ei kylmäksi kohtaajaansa jätä. Vauhtiveikko, etten sanoisi – hyvässä mielessä. Eläkkeelle siirtynyt terveyskeskuslääkäri Tapani Kiminkinen (s. 1954, Pylkönmäki) Saarijärveltä. TV:stä tuttu, hän jos kuka! Kansankielinen terveydenedistäjä, jonka seurassa ei pitkästy. Asia ja asian... Lue koko vinkki »
Väkevät sielut

Tarja Heiskanen, Katja Liuksiala ja Mirja Vallisaari: Väkevät sielut : tarinoita Lapinlahden sairaalasta

Väkevät sielut on mielenkiintoinen kirja Lapinlahden sairaalasta eri ihmisten näkökulmasta. Jos on kiinnostunut mielisairaaloista, kirja on aivan oiva opus. Niin ja vaikka ei olisikaan kiinnostunut, niin silti se on suositeltava lukuelämys, sillä se ei ole millään tavoin raskas, pikemmin hyvässä hengessä kirjoitettu aina tähän päivään asti, kun ker... Lue koko vinkki »
Kohonnut riski

Nina Lykke: Kohonnut riski

Tämä kirja oli ensimmäinen, jossa tutustuin norjalaisen Nina Lykken tuotantoon ja olinpa heti kättelyssä myyty. Joten kerronpa, miten se meni. Minulla oli tämä kirja jo kotona, mutta koska olin itse reissussa, niin kuuntelin äänikirjana. Kun tulin kotiin ja selasin fyysistä kirjaa, muistin heti, missä olin ollut, kun olin jotakin kohtaa kuunnellut.... Lue koko vinkki »
Hotelli Huminan lauluja

Pekka Kejonen: Hotelli Huminan lauluja

Runoja. Olkaa Hyvät! Ei, älkää säikähtäkö. Tarjolla ymmärrettäviä runoja. Katselemme kirjailijan kanssa mitä sairaalan ikkunasta näkyy, mitä käytävällä näkyy, ja mitä pään sisässä. Myllertääkö siellä, ovatko ajatukset solmussa vai järjestyksessä edes ajoittain. Pekka kirjoittaa aina itsestään, ei niinkään muista kuten Runeberg. Kaikkihan tunteva... Lue koko vinkki »

Ilkka Taipale: Mielisairaalassa : Lääkärin muistelmat

Otetaan alkuun heti niskalenkki, jottei tämä liukas luikku käsistä vallan karkaisi: Arvostelussa Ilkka Taipaleen Mielisairaalassa : Lääkärin muistelmat, jossa Taipale (s. 1942) tarinoi pitkän tarinan sopivan pieninä ja mielenkiintoisina palasina elämäntaipaleestaan lääkärinä vähäosaisten parissa. Lukija ei pääse nukahtamaan Ilkan käsissä, jos meina... Lue koko vinkki »
Ammattina potilas

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas

Tässäpä kirja joka on täynnä suuria tunteita. Mitä ajatella, kun lääkäri kertoo syövän levinneen niin, ettei sitä voida parantaa? Paljonko aikaa on jäljellä? Näitä pohtii tässä kirjassa levinneeseen syöpään sairastunut Pirjo Kainulainen (1964–2012). Kainulainen sairastui 36-vuotiaana rintasyöpään. Monista hoidoista huolimatta syöpä levisi ja lop... Lue koko vinkki »

Eric-Emmanuel Schmitt: Oscar ja Roosamamma

Pieni kirja kooltaan ja sivumäärältään, mutta suuri kirja sisällöltään. Oscar-poika on sairaalassa ja heti alussa on selvää, että hän sairastaa leukemiaa, josta hän ei parane. Luuydinsiirto ei onnistunut ja Oscar kuolee. Ennen sitä hän ehtii kuitenkin elää koko elämän. Roosamamma on tukihenkilö, joka saa luvan olla Oscarin kanssa 12 päivää. S... Lue koko vinkki »

SusuPetal: Sairaalapäiväkirja

SusuPetalin viides kirja, alaotsikoltaan merkintöjä ja kuvia suljetulta osastolta, on vahva kertomus masennuksesta, siitä oikeasta sairaudesta. Minkälaista on sairastaa masennusta. Mitä masennus oikeasti tekee ihmiselle. Miltä tuntuu, kun ahdistuskohtaus iskee. Miten säilyä hengissä, kun mieli on hajoamassa. Se on myös selkeä kannustus siihen, että... Lue koko vinkki »