Tappio tai kuolema

Tuukka Sandström: Tappio tai kuolema

Tuukka Sandström on minulle kirjoittajana tuntematon; selvittelyllä käy ilmi, että hän on pientä Idiootti-kustantamoa pyörittävä kirjailija, kääntäjä ja kustannustoimittaja, joka on erikoistunut kustantamossaan erityisesti venäläiseen kirjallisuuteen. Nelikymppinen – minun ikäiseni – Sandström käsittelee esseissään populaarikulttuuria. Mikseipä ikä... Lue koko vinkki »
Minä & Marilyn

Henna Karppinen-Kummunmäki: Minä ja Marilyn : Pin-upin historia

Henna Karppinen-Kummunmäki tunnetaan naisten ja tyttöjen kulttuurihistorian tutkijana. Hänen uusin kirjansa syventyy pin-up-kuvien ja -kulttuurin maailmaan, mistä ei ole aikaisemmin ilmestynyt suomenkielistä kirjaa lainkaan. Kirjassa erityishuomiota saa Marilyn Monroe, jolle pin-up-kuvat olivat alusta alkaen olennainen osa uraa. Hänen kuvansa edus... Lue koko vinkki »
Me halusimme kaiken

Minna Sarantola-Weiss: Me halusimme kaiken : 1980-luvun historiaa

Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss (s. 1963) on aikaisemmin kirjoittanut teoksen 1970-luvun arjesta. Nyt on siis luontevaa hypätä vuosikymmen eteenpäin ja tarkastella 1980-lukua koko komeudessaan. Me halusimme kaiken kuvaa värikästä ja ristiriitaista vuosikymmentä. Me halusimme kaiken on tuhdin kokoinen, tyylikäs k... Lue koko vinkki »
Ihmeelliset iskelmät

Ismo Loivamaa: Ihmeelliset iskelmät

Musiikkimakuni on aika lailla laaja ja se käsittää jossain määrin myös iskelmät. Siksi tämä kirja kiinnosti ja kun sain sen haltuuni, niin paneuduin siihen huolel­la. Aluksi olin, että mitä hemmettiä ja sitten, että ei oikeesti, kunnes tajusin kupletin juonen. Iskelmien taustoista kerrotaan todella hyvin ja siis kun ensin oletin, että Ismo Loiv... Lue koko vinkki »
Serkkuteoria

Tommi Liimatta: Serkkuteoria

Vuonna 2020 Tommi Liimatta nauhoitti yhteensä 13 podcastia Yle Areenaan otsikolla Tommi Liimatan suuri serkkuteoria. Noin tunnin mittaiset ohjelmat olivat radioesseitä monenlaisin aihein Aku Ankan taskukirjojen esi- ja väli­näytöksistä yksin elävän hevimiehen jouluun. Jo tuolloin sarjaa Areenasta kuunnellessani toivoin, että kunpa nämä tekstit josk... Lue koko vinkki »
Voitto

Sofia Blanco Sequeiros: Voitto

Nimensä mukaisesti Voitto käsittelee pitkälti voittamista ja voittamisen kulttuuria. Voitontahtoa. Sofia Blanco Sequeiros kirjoittaa esseekokoelmassaan mielenkiintoisista lähtökohdista: hän on kilpaurheilija – miekkailija – ja tieteenfilosofi. Ensimmäinen essee käsittelee Cheekiä. "Cheek ei edustanut maailmankuvaani tai esteettisiä mieltymyksiän... Lue koko vinkki »
Pysäkkiaikakirjat

Jukka-Pekka Inkinen: Pysäkkiaikakirjat

Tämä kirja meni ihan sumeilematta vessakirjaksi, koska ei juonta. Paljon kuvia ja niiden alla tekstejä, mitkä ei oikeastaan liittyneet mihinkään... Aluksi olin, että onko käsissäni nyt ihan heebo kirja, ymmärränkö kupletin juonta ja jätänkö peräti kokonaan tutustumatta. Kunnes uteliaisuus voitti ja oli pakko katsoa, mikä on lopullinen juttu. ... Lue koko vinkki »
13 katseluasentoa

Kaisu Tervonen (toim.): 13 katseluasentoa

Televisio on edelleen aihe, joka kiinnostaa laajaa joukkoa ihmisiä, vaikka lineaarinen televisiovirta tuntuukin olevan hiipumaan päin ihmisten yhdistäjänä. 13 katseluasentoa on kelpo paketti esseitä televisiosta ja siitä, miltä televisio tuntuu. Kokoelmasta nauttiminen edellyttää tietyn määrän televisionkatselua, kyllähän nämä esseet paremmin aukea... Lue koko vinkki »

Artemis Kelosaari: Kannibaalikirja : Kirjoituksia ihmissyönnin historiasta

Artemis Kelosaari tarttuu kirjassaan aiheeseen, josta Suomessa ei ole aikaisemmin julkaistu kirjan kirjaa. Aiheena ihmissyönti kuulostaa niin groteskilta, että kenties joku jopa miettii, miksi näin kamalasta aiheesta kannattaa mitään kirjoittaakaan. Mutta jos asiaa ajattelee, niin kannibalismi aiheena herättelee koko joukon mielenkiintoisia kysymyk... Lue koko vinkki »

Marissa Mehr: Burleskikirja : johdatus liioittelun taiteeseen

Burleskilla on vanhat perinteet ja vaikka jossain vaiheessa näytti jo siltä, että koko esitystaide on kuollut ja kuopattu historian hämäriin, koki burleski yllättäen renesanssin 1990-luvun puolella. Nykyään laji on levinnyt ympäri maailmaa ja työllistää Suomessakin joukon ihmisiä. Kasvavasta suosiosta huolimatta burleskin suhde mediaan on edelleen ... Lue koko vinkki »
Astounding

Alec Nevala-Lee: Astounding

Alec Nevala-Leen vuonna 2018 julkaistu Astounding : John W. Campbell, Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, L. Ron Hubbard, and the Golden Age of Science Fiction on scifin jättiläisistä kertova tietokirja. Astounding Stories of Super-Science oli vuosina 1938–46 merkittävin amerikkalaiseen scifiin ja fantasiaan keskittyvä kioskilehti, joka lähes yksi... Lue koko vinkki »
Capitalist Realism

Mark Fisher: Capitalist Realism : Is There No Alternative?

Mark Fisherin vuonna 2009 julkaistu Capitalist Realism : Is There No Alternative? kiehtoi minua heti otsikosta lähtien. Kirjan nimi on väännös tunnetusta neuvostoliittolaisesta käsitteestä ”sosialistinen realismi”. Kirjan teesi on, että elämme nykyään maailmassa, jossa kapitalismi on rajoittanut mielikuvitustamme. Kirjailijan mukaan kapitalismi ... Lue koko vinkki »

Liisa Simola: Sweet Manhattan : Kohtaamisia tähtien kanssa

Tänä vuonna jo parikin toimittajan työstä kertovaa kirjaa on sävähdyttänyt minua mielenkiintoisuudellaan. Aleksi Mainion Erkon kylmä sota pullisteli Helsingin Sanomien historiaa, sittemmin Staffan Bruun julkaisi Huvudstadsbladetista omaelämäkerrallisen kirjan Mies, joka rakasti uutisia. Näistä kahdesta olikin hyvä jatkaa kolmanteen, Liisa Simolan k... Lue koko vinkki »
Aikamatka : Nostalginen vuosikirja

Jukka Vesterinen: Aikamatka : nostalginen vuosikirja 1958, 1968, 1978

Aikamatka-kirjat ovat parhaita fiilistelykirjoja, sillä niiden sivuilla voi todella tehdä matkoja lapsuuteen ja nuoruuteen, ihan lukijan iän mukaan. Tässä kirjassa on kolmelta vuosikymmeneltä kivoja tarinoita. 1958 – kun itse en ollut vielä syntynytkään. Oli ehkä hauskin vuosi, juuri sen takia, miten aika on muuttunut ja se, mitä oli silloin, tu... Lue koko vinkki »
Armada

Ernest Cline: Armada

Kun Zack näkee aivan tavallisena päivänä lentävän lautasen, hän ei soita NASA:lle, vaan uskoo tulleensa yhtä hulluksi kuin isänsä. Ufo-havainnon innoittamana Zack tarkastelee uusilla silmillä isänsä jäämistöä ja mielettömiä muistiinpanoja. Isä oli kehitellyt salaliittoteoriaa, jonka mukaan kaikki elokuvat ja pelit muista maailmoista on kehitetty... Lue koko vinkki »
Bad Feminist

Roxane Gay: Bad Feminist

Olen huono feministi. Mutta mieluummin huono feministi kuin ei ollenkaan feministi. Siinä tiivistettynä Bad Feministin sanoma. Roxane Gayn esseekokoelma käsittelee toki muutakin, mutta tuohon se tiivistyy: kuten monessa muussakin ismissä, myös feminismissä on hyvin vaikeaa olla täydellinen. Huonokin on kuitenkin parempi kuin ei mitään. Gay k... Lue koko vinkki »
Lauantaiesseet

Antti Arnkil: Lauantaiesseet

Lauantaiesseet on kokoelma esseitä hajanaisista aiheista, kaikin puolin antoisa kirja. Vaan annetaan kirjailijan itsensä pohjustaa: Minua on kiinnostanut eniten rajavyöhyke klassisen kirjallisuusesseen, pop-esseen, tarinallisen lehtijutun ja moraalifilosofisen kelailun välillä. Niinpä saamme lukea kirjallisuudesta, kuten Paavo Rintalasta ja... Lue koko vinkki »