Sinclair McKay: Dresden 1945 : Täystuho

Dresdenistä tuli 13. helmikuuta 1945 yksi toisen maailmansodan suurimmista mielettömän tuhon symboleista. Vanhalla kulttuurikaupungilla ei ollut suurta strategista merkitystä, joten sen pommittaminen maan tasalle aivan sodan loppuvaiheessa tuli sen asukkaille suurena järkytyksenä. 25 000 henkeä vaatinut tapahtuma on herättänyt keskustelua siitä läh... Lue koko vinkki »
Lakanasiivet

Sirpa Kähkönen: Lakanasiivet

Jatkosodan aikana Kuopiota pommitettiin kerran, 1. heinäkuuta 1941. Lakanasiivet on yhdenpäivänromaani, joka kertoo tästä päivästä. Takakannen mukaan kyseessä on itsenäinen teos, mutta se on korkeintaan puolitotuus – aikaisemmat Kuopio-sarjan kirjat on syytä olla luettuna, ei tämä muuten aukea. Aamuvarhaisella Kuopioon saapuu matkalainen. Kabare... Lue koko vinkki »

W. G. Sebald: Ilmasota ja kirjallisuus

Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet pommittivat yli 130 saksalaista kaupunkia. Dresden, Hampuri ja Berliini kokivat muiden muassa valtavia vaurioita. Pommituksissa kuoli 600 000 siviiliä. Missä on pommituksista selviytyneiden kirjallisuus, kysyy W.G. Sebald. Sebald piti 1990-luvulla Sveitsissä luentosarjan aiheesta saksalainen kirjallisuus... Lue koko vinkki »

Asko Sahlberg: Yhdyntä

Monena vuonna kesäloma on ollut minulle uusien kirjailijalöytöjen aikaa. Viime vuonna luin Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjaa, muutamaa vuotta aiemmin löysin Johan Bargumin. Näyttää siltä, että tästä kesästä on tulossa minulle Asko Sahlbergin kesä. Yhdyntä on toinen lyhyen ajan sisään lukemani Asko Sahlbergin lyhyt romaani, eikä mikään viittaa ... Lue koko vinkki »
Hävityksen jumala

Kate Atkinson: Hävityksen jumala

Kate Atkinsonin Elämä elämältä oli upea teos, yksi vuoden 2014 vaikuttavimpia kirjoja. Elämä elämältä kertoi Ursula Toddin monista mahdollisista elämistä ja siinä sivussa kuvasi, millaista oli elämä Lontoossa toisen maailmansodan pommitusten keskellä. Hävityksen jumala on itsenäinen sisarteos, joka nostaa näyttämölle edellisestä kirjasta tutun U... Lue koko vinkki »
Kaikki se valo jota emme näe

Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe

Luulin lukeneeni jo kaikki tarinat, joita toisesta maailmansodasta on kirjoitettu. Odotin kliseistä kertomusta sotilaasta ja hoitajattaresta tai kirjeenvaihdosta kotirintamalta etulinjaan. Tämä kirja oli kuitenkin jotain aivan muuta ja kokonaan uusi näkökulma aiheeseen. Kaikki se valo jota emme näe on valtavan kiehtova kirja. Se on sam... Lue koko vinkki »
Leningrad

Anna Reid: Leningrad : piiritetyn kaupungin murhenäytelmä 1941-44

Anna Reid on tehnyt tätä teostaan varten huolellista taustatyötä, kahlannut läpi dokumentteja, tavannut useita tutkijoita sekä saanut ikimuistoisimman lähdeaineiston: piirityksestä selvinneiden henkilökohtaisia haastatteluja sekä yksityisten päiväkirjojen otteita. Siksi tämä historiikki onkin harvinaisen mieleenpainuva. Reid käy läpi piirityksee... Lue koko vinkki »
Pääskysen leikki

Zeina Abirached: Pääskysen leikki

Vuonna 1984 Beirutia repi Libanonin sisällissota. Pienienkin matkojen taittaminen jalan kaupungilla oli sala-ampujien vuoksi hengenvaarallista, ja kaduille oli tuotu kontteja näköesteiksi ihmisiä suojelemaan. Pommitukset ja kranaatti-iskut olivat arkipäivää. Polttoainetta säännösteltiin ja sähkö oli vähissä. Tällaisessa ympäristössä pieni Zein... Lue koko vinkki »

Graham Joyce: The Facts of Life

Coventry pommitettiin toisessa maailmansodassa pahasti. Legendaarinen lady Godiva ratsasti alasti juuri Coventryn halki. Siinä lähtökohtia! Graham Joyce kertoo kiehtovan sukutarinan Vinen perheestä toisen maailmansodan jälkeisessä Coventryssä, jossa matriarkka Martha paimentaa seitsemää tytärtään. Nuorin tytöistä, Cassie, on taas isättömän lapsen ä... Lue koko vinkki »