Paha meri

Petri Laukka ja Ari Turunen: Paha meri : Itämeren myrskyisä historia

Ehkä Itämeren pitäisikin ajatella olevan kuin keskiaikainen katedraali, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Tuolloin katedraalin rakentaminen oli suuri, vuosisatoja kestänyt urakka, jossa ei voinut ajatella lyhytnäköisesti oman navan kautta. Työn käynnistäjät tiesivät, etteivät tule näkemään rakennusta valmiina koskaan, mutta seuraava tai sitä seur... Lue koko vinkki »
Valtioaamun aika

Kristiina Kalleinen: Valtioaamun aika : Suomen suuriruhtinaskunta 1809-1863

Suomen historian ajanjakso 1800-luvun alusta 1860-luvulle jää yleensä sitä seuranneen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun muutoksen ja murrosten jalkoihin. Laajempi kiinnostus johtaa myös kattavampaan kirjalliseen tuotantoon ja siksi 1800-luvun alkupuoliskoa käsittelevää tietokirjallisuutta on myös huomattavasti vähemmän saatavilla kuin isoja mulli... Lue koko vinkki »
Venäjä : Aatteet ja ideat Pietari Suuresta Putiniin

Bengt Jangfeldt: Venäjä : Aatteet ja ideat Pietari Suuresta Putiniin

Kautta länsimaisen modernin historian, Venäjän ymmärtäminen ollut suomalaisille ja eurooppalaisille tärkeää, mutta se on osoittautunut vaikeaksi eikä venäläisen mielen ennakointi ole ollut helppoa. Ymmärrys on tänä päivänä erityisen tärkeää, kun Venäjä parhaillaan hyökkää Ukrainaan. Siksi onkin hienoa, että Siltala on julkaissut Tukholman yliopisto... Lue koko vinkki »
Kylmästi laskeva mies

Sakari Heikkinen, Antti Kuusterä ja Seppo Tiihonen: Kylmästi laskeva mies : talousvaikuttaja Risto Rytin elämä

Rytin toimet ja valinnat herättivät kirjoittajassa ihmettelyä, koska ne eivät sopineet siihen kuvaan, joka hänestä oli "monilla tahoilla Ruotsissa ja myös Suomessa" - "niin kylmä, niin realistinen, niin vapaa kaikesta tunneperäisestä ajattelusta, niin selkeästi laskelmoiva". Eikä tämä arvio ollutkaan täysin perusteeton, kirjoittaja myönsi. Ryti oli... Lue koko vinkki »
Ukrainan historia

Johannes Remy: Ukrainan historia

Ukrainalaisen kansallisen identiteetin kehitykseen on olennaisesti vaikuttanut suhde Venäjään ja venäläisiin. Monen venäläisen mielestä Ukraina ja ukrainalaisuus on synnytetty keinotekoisesti ja Ukrainan pitäisi oikeastaan olla osa Venäjää. Välttämättä nämä ihmiset eivät kannata Ukrainan itsenäisyyden lakkauttamista, mutta asenne haittaa tasavertai... Lue koko vinkki »
Kongo / Köyhien sota

Éric Vuillard: Kongo / Köyhien sota

Ranskalaisen Éric Vuillardin (s. 1968) nimi on tullut tutuksi, mutta kirjoihin en ole vielä perehtynyt. Tartuin nyt ensimmäisenä tähän tuoreimpaan suomennokseen, joka yhdistää yksiin kansiin kaksi teosta. La guerre des pauvres (2019) on Vuillardin tuorein teos ja Congo (2012) vähän varhaisempi. Molemmat ovat Lotta Toivasen suomennoksia ja pituudelt... Lue koko vinkki »
Africa Is Not a Country

Dipo Faloyin: Africa is not a Country : Breaking stereotypes of Modern Africa

Afrikka ei ole maa, mutta mediaa katsoessa sitä ei välillä uskoisi. Kuten loput­tomat somekommentit tietävät, Afrikka on se maanosa jossa mikään ei muutu koskaan, aina vain ihmiset elelevät savimajoissaan diktaattorien hallittavana ja nälkää nähden. Tämä nyt ei tietysti pidä paikkansa, seitsemän kymmenestä nopeimmin kasvavasta taloudesta on Afrikas... Lue koko vinkki »
Putin's Russia : The Rise of a Dictator

Darryl Cunningham: Putin’s Russia : The Rise of a Dictator

Darryl Cunningham on sarjakuvajournalismin suuria nimiä ja tällä kertaa hän tekee varsin ajankohtaisen katsauksen Venäjälle ja siihen miten Vladimir Putin on päässyt maailman vaikutusvaltaisimman autokraatin asemaan. Putinin uran alku oli ainakin näennäisesti varsin vaatimaton. Jo nuorena poikana Putin haaveili KGB:n liittymisestä ja siinä hän ... Lue koko vinkki »
Tähtilipun maa

Markku Henriksson: Tähtilipun maa

Amerikan historia on jännittävä aihepiiri, koska erityisesti maan ja alueen lähihistoriaa käydään runsaasti läpi kirjoissa ja elokuvissa ja suurella yleisöllä on monesta tapahtumasta hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja, koska historia on tuotu näkyvästi esiin. Amerikan historia on kuitenkin pitkä ja polveileva ja siihen liittyy valtavasti henkilöitä... Lue koko vinkki »
Giorlamo Savonarola: renessanssin toiset kasvot

Liisa Väisänen: Girolamo Savonarola : Renessanssin kahdet kasvot

Girolamo Savonarolan jälkimaine ei ole kovinkaan hyvä. Dominikaanimunkki ja saarnaaja on saanut maineen uskonnollisena fanaatikkona, joka erityisesti muistetaan niin sanotusta 'turhuuksien roviosta'. Siinä missä renessanssiajan Italia oli taiteen ja humanismin edelläkävijä, Savonarolan roviot edustivat takapajuista uskonnollisuutta, joka pyrki polt... Lue koko vinkki »
Kaakkois-Aasian historia

Marja-Leena Heikkilä-Horn: Kaakkois-Aasian historia

Tämä Kaakkois-Aasian historia onkin järeä teos: liitteet poislukien lähes 500 sivua ja paljon tekstiä sivulla. Kannattaa siis varautua vähän pidemmälle reissulle Kaakkois-Aasiaan. Eipä aluetta ihan tuosta noin vain voi läpi suhauttaakaan, asuuhan tuossa sinänsä melko pienessä maailmankolkassa yli 650 miljoonaa ihmistä, joten ei ihme, että alueen hi... Lue koko vinkki »

Paul Kenyon: Dictatorland : The Men Who Stole Africa

Afrikan lähihistoria on ollut synkkää seurattavaa. Monet kolonialismin ikeen alta itsenäistyneistä valtioista ovat saaneet riippakivekseen kleptokraattisen diktatuurin, jossa valtion luonnonvaroista saatavat rikkaudet ovat lähinnä hyödyttäneet hallitsijan lähipiiriä. Miksi näin tapahtui ja keitä saamme kiittää tapahtuneesta ovat kaksi kysymystä, jo... Lue koko vinkki »

Seppo Keränen: Urho Kekkonen ja hänen vihamiehensä

"Poskelle, laukaise." Noilla komentosanoilla 17-vuotias sotilas, tuleva presidentti, antoi käskyn ampua Haminan valleilla yöllä helmikuussa 1918 yhdeksän pääpunaista. Sitten tuli muitakin mutkia ja 'metkuja' matkaan matkalla presidentiksi: Akateemisen Karjala-Seuran ohjelman 'pirua ja ryssää vastaan' rinnalle parikymppinen Urho Kekkonen lisäs... Lue koko vinkki »
Ayn Rand : Kapitalismin valtiatar

Jussi Jalonen: Ayn Rand : Kapitalismin valtiatar

Ayn Rand on kiistelty hahmo, jonka filosofinen ajattelu ja vaikutusvalta on vaikuttanut suuresti libertalistisen ajattelun valtavirtaistumiseen ja sitä myötä myös oikeistolaiseen talousajatteluun. Randin vaikutus on niin ikään nähtävissä myös monissa muissa aikamme ilmiöissä. Anders Breivik on manifestissaan tunnustautunut Randin ajattelun ystäväks... Lue koko vinkki »