Long Island

Colm Tóibín: Long Island

Tämä nyt käsillä oleva Long Island -romaani on itsenäinen jatko-osa vuonna 2011 suomeksi ilmestyneelle teokselle Brooklyn. Olen aikoinani lukenut sen, mutta on pakko myöntää, että 13 vuoden kuluttua muistikuvani ovat peräti hataria. Mutta eipäs se haitannut; Long Island on mahdollista lukea aivan omana kokonaisuutenaan, ja Brooklynin tapahtumista k... Lue koko vinkki »
Kreikkalainen tytär

Soraya Lane: Kreikkalainen tytär

Kreikkaan Skópeloksen saarelle päättyy tämä tarina, sinne missä Mamma Mia! filmattiin. Melkeinpä samoihin tunnelmiinkin, onnen täyttymyksiin. Takana monet mutkat, kuten uusiseelantilaisen Soraya Lanen edellisessäkin viihderomaanissa, Seitsemän tytärtä, Seitsemän salaisuutta, Seitsemän rakkautta -kertomussarjan toisessa romaanissa Kuubalainen tyt... Lue koko vinkki »
Äitiä etsimässä

Kaj Korkea-aho: Äitiä etsimässä

Mutta juuri silloin ajattelen sijaisäidistä ja hänen tyttöystävästään samaa mitä olen viime kuukauden ajan ajatellut minusta ja Nikosta: että kaipuu voi olla pettävää, vaikka sen alkuperä olisi kuinka hyvä, ja että on olemassa portteja joita ei pidä yrittää avata, että me kuulumme niihin ihmisiin joiden ehkä pitää kuitenkin hankkia koira, niihin ih... Lue koko vinkki »
Kaksitoista villiä varsaa

Anne Holt: Kaksitoista villiä varsaa

Entinen rikostutkija Hanne Wilhelmsen on katkeroitunut ja pettynyt. Heti kirjan ensimmäisellä sivulla käy ilmi, että hänen pitkäaikainen puolisonsa Nefis, joka ei kestä enää heidän riitaista liittoaan ja Hannen negatiivisuutta, aikoo lähteä pois ja ottaa vielä mukaansa pariskunnan 19-vuotiaan tyttären Idan. Hanne jää istumaan pyörätuoliin, jossa hä... Lue koko vinkki »
Iltatähti

Laura Malmivaara: Iltatähti

Kun kolme vuotta sitten luin Laura Malmivaaran kirjan Vaiti, oli ihan selviö, että halusin lukea myös tämän uusimman, Iltatähden, joka on tavallaan jatkoa edelliselle. Malmivaara kirjoittaa autofiktiota. Ne jotka lukevat lehtiä, ovat varmaan tietoisia siitä, että Laura sai perheeseen iltatähden. Minä en ollut ja niin ollen koko kirja oli minulle... Lue koko vinkki »
Kellotanssi

Anne Tyler: Kellotanssi

Willa Drake on ulkonaisesti melkein kuin kuka tahansa koulutyttö 1960-luvulla: äiti, isä, pikkusisko Elaine, koulutoverit, harrastukset. Mutta pinnan alla kuohuu, sillä äiti on epävakaa, eksentrinen, arvaamaton, ja Willa ajatteleekin: ”Heidän perheessään oli jotain pahasti vialla! Willa oli ainoa normaali koko joukosta.” Ehkä niin. Romaani poimii h... Lue koko vinkki »
Prankenstein

Kaisa Paasto: Prankenstein

Joskus vahingosta voi alkaa jotain suurta. Niin käy viidesluokkalaiselle Elmerille. Hän on ajatellut olevansa enemmän verbaalisen komiikan ystävä. Prankkimestarina saa toki ihailua ja statusta, mutta se on kovin vaarallinen elämäntapa, Elmeri ajattelee, mutta kun pienen kopiokonesähellyksen myötä Elmerin kopioimissa tiedotteissa kutsutaan väkeä 3D-... Lue koko vinkki »
Rocky ja kivikasvot

Hanna Kökkö: Rocky ja kivikasvot

Aloitin Hanna Kökön Rocky-sarjan lukemisen, koska olen luvannut kirjoittaa arvostelun kolmososasta. Ensimmäinen osa Rocky, Rauha ja rakkaus ei ihan täysin vakuuttanut, mutta tokihan sarjalle pitää antaa toinenkin tilaisuus. Ja hyvä niin: Rocky ja kivikasvot onkin edeltäjäänsä vetävämpi. Iittalalaisella Rockylla on edessään peruskoulun päättäjäis... Lue koko vinkki »
Sisunin maailma

Chung Serang: Sisunin maailma

Shim Sisun oli monipuolinen ihminen, joka teki uraa taiteilijana, kirjailijana, mielipidevaikuttajana ja oli myös kolmen oman ja yhden avioliiton kautta saadun lapsen äiti ja viiden lapsen isoäiti. Hän oli monella tapaa omaperäinen ja perinteitä vastaan, joten hänelle ei myöskään pidetty kuolemansa jälkeen perinteistä muistojuhlaa. Nyt, kymmenen vu... Lue koko vinkki »
Myrskyn anatomia

Sinikka Vuola: Myrskyn anatomia

Sinikka Vuolan teosta kutsutaan takakannessa mosaiikkiromaaniksi. Se ei tunnu ihan oikealta: mosaiikkiromaanissa kai pitäisi olla kyse irrallisista osista, joilla on yhteinen asetelma tai yhteisiä henkilöitä, jolloin niistä muodostuu monipuolinen kuva tapahtumista. Tässä tapauksessa kerrotaan kuitenkin suhtkoht lineaarinen tarina alusta loppuun. On... Lue koko vinkki »
Äitini, tyttäreni

Hanna Brotherus: Äitini, tyttäreni

Nyt on topakka kirja, missä äidit ja tyttäret pääsevät kertomaan omista ajatuksistaan. Hanna Brotherus on koonnut kansiin äitien ja tyttärien tarinoita. On tunnettuja ja vähemmän tunnettuja, mutta kaikki tyystin erilaisia. Alkusanat ovat Hanna Brotheruksen, joka alunperin oli ajatellut, että kirjoittaa itsestään ja tyttärestään, mutta irtiottoa ei ... Lue koko vinkki »
Kasvatti

Claire Keegan: Kasvatti

On jännittävää, kun kohtaa lukemisensa tiellä kooltaan pieniä kirjoja, jotka jättävät mieleen hyvinkin suurisuuntaisen jäljen; näin minulle on käynyt esimerkiksi useiden Joel Haahtelan ja Annie Ernaux'n kirjojen kohdalla, jotka ovat tietysti keskenään kovin erilaisia, mutta erilainen niihin nähden on myös tämä Claire Keeganin Kasvatti. Se on vain n... Lue koko vinkki »
Sisäsiisti

Miska Valos: Sisäsiisti

Esikoiskirjailija Miska Valos pääsi lukulistalleni transnuoren tarinalla. Jos olisin tiennyt tarkemmin, että kyse on helsinkiläisen taidelukionuoren tarinasta, olisin ehkä harkinnut toisen kerran, mutta onhan tässäkin genressä hetkensä: viime vuonna Karla Malmin esikoisromaani Lux oli Kallion ilmaisutaidon lukiosta huolimatta kelpo kirja. Ehkä näit... Lue koko vinkki »
Lucy meren rannalla

Elizabeth Strout: Lucy meren rannalla

Miten olikaan ihanaa tavata taas Lucy Barton läheisineen! Luulin jo jättäneeni heille jäähyväiset Stroutin edellisessä kirjassa Voi William!, mutta toisin kävi, ja niin sainkin hienon lukukokemuksen jälleen kerran. Tätä romaania ei muuten missään vaiheessa mainostettu edes itsenäisenä jatko-osana tuolle aiemmalle Voi Williamille!, mutta mielestäni ... Lue koko vinkki »
Paratiisi on täällä ettekö te näe

Riikka Szalai: Paratiisi on täällä ettekö te näe

Herkkä. Hento. Miellyttävä. Lämmin. Lyyrinen romaani. Aloitanpa adjektiiviryöpyllä minäkin niin kuin aloittaa Riikka Szalai hellyyttä jakavan Paratiisi on täällä ettekö te näe -romaaninsa Unkarin Balatonin tienoilta, missä nuoripari hoitaa majataloansa Csárda Paprikaa ja odottaa esikoisen syntymää. On sen verran sykähdyttävää tekstiä, että va... Lue koko vinkki »
Pidä puolesi, Swiv

Miriam Toews: Pidä puolesi, Swiv

Kanadalainen Miriam Toews (s. 1964) on 1990-luvulla uransa aloittanut kirjailija, jolta on ilmestynyt yhdeksän kirjaa. Suomeksi niistä on saatu kaksi tuoreinta: vuonna 2021 suomeksi julkaistu, hiljattain elokuvaksikin tehty Naiset puhuvat ja Pidä puolesi, Swiv. Molemmat teokset on suomentanut Kaisa Kattelus. Pidä puolesi, Swiv, alkuperäiseltä ni... Lue koko vinkki »
Palmikko

Anne Tyler: Palmikko

En ole varsinaisesti mitenkään mindfulnesshenkinen, mutta täytyy sanoa, etten lukenut Palmikko-romaania henkeäni pidätellen, vaan tietoisesti ja rauhallisesti hengittäen, sillä sellaisen lukutavan se minusta vaati. Anne Tyler on yksi monia nykyajan mielikirjailijoitani, kenties samassa sarjassa kuin Carol Shields ja Elizabeth Strout.  Palmikko k... Lue koko vinkki »
Paha äiti

Karin Fossum: Paha äiti

Paha äiti oli hyytävä kirja. Suorastaan jäätävän hyytävä, mitä määrettä ainakin urheiluselostajat tapaavat nykyään käyttää. Kaukana kaikesta hyvän mielen lukemisesta, mutta psykologisesti tavattoman oivaltava ja uskottava kaikessa karuudessaan. Aksel ja Ellinor Adelson ovat eläneet lapsuutensa ja nyt sitten myös aikuisuutensa kamalassa perheessä... Lue koko vinkki »
Kuokkavieraana kotona

Sophie Kinsella: Kuokkavieraana kotona

Sophie Kinsella on kirjoittanut kymmenkunta Himoshoppaaja-romaania ja Becky Brandonin seuraan istahtaa kuin vanhan hyvän ystävän. Myös monien Kinsellan itsenäisten romaanien henkilöitä jää viimeisen sivun jälkeen ikävä ja heistä kuulisi mielellään uudemmankin kerran. Kuten tämä Effie Talbot, lämmin ja neuvokas, perhedynamiikan ristiriitojen keskell... Lue koko vinkki »
Lautapalttoo

Anna Englund: Lautapalttoo

Olipa viehättävä kirja! Löysin sen jälleen kerran lukijaystäväni vihjeestä, ja siitä olenkin kiitollinen. Olen aina pitänyt 1930-lukua, tuota sinänsä melko synkkää vuosikymmentä, kuvaavista kirjoista, ja se oli yksi Lautapalttoon attraktioista. Mutta ei ollenkaan ainoa. Imelät rakkausromaanit eivät ole koskaan olleet mieleeni, mutta Lautapalttoo ei... Lue koko vinkki »