Mahdollistajat

Frank Vogl: Mahdollistajat : Miten länsi tukee kleptokraatteja ja korruptiota vaarantaen demokratiamme

Viime aikoina on kirjoitettu paljon siitä, miten autokraattiset hallinnot lisääntyvät ja voimistuvat ympäri maailman, ja kuinka tämä kehitys on samalla heikentänyt demokratian kehitystä. Hieman vähemmän on kuitenkin kirjoitettu siitä, miten länsimaiset demokratiat ovat itse edesauttaneet tätä negatiivista kehitystä. Frank Voglin Mahdollistajat osoi... Lue koko vinkki »
Perintämies ei soita kahdesti

J. K. Tamminen: Perintämies ei soita kahdesti

Lakimies, rikostutkija, teologi (myös ex-konna) J. K. Tamminen tietää mistä puhuu kirjoittaessaan 1990-luvun lamasta Suomessa, yrittäjänä itsekin kantapään kautta kantapäänsä tuolloin kastelleena. Pankit ja pankinjohtajat olivat yrittäjille ensin ystävällisiä lainantarjoajia, sitten lähes verikoiria. Yrittäjät ajettiin valtion suosiollisella avu... Lue koko vinkki »
Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Juha-Pekka Raeste ja Hannu Sokala: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Olemme onnekkaita, koska globalisaation ansiosta globaalit markkinat ovat pikälti korvanneet poliittiset päätökset Yhdysvalloissa. Jos kansallinen turvallisuus jätetään huomiotta, seuraavan presidentin nimellä ei ole paljonkaan merkitystä. Maailmaa hallitsevat markkinavoimat. - Alan Greenspan Moni uskoo edelleen, että eri maiden hallitukset ovat... Lue koko vinkki »

Nicholas Shaxson: Finanssikirous : Miten kansainväliset rahoitusmarkkinat tekevät meistä kaikista köyhempiä

Vuosien 1950-1970 välinen aikakausi tuli erityisesti Yhdysvalloissa tunnetuksi "kapitalismin kultakautena". Tuona aikana kauppa ja talouskasvu kukoisti tavalla, josta voidaan vain unelmoida tänä päivänä. Siitä huolimatta aikakauden toimintamalleja leimasivat asiat, jotka nykyään kuulostavat kovin vierailta. Rikkaat maksoivat kovia veroja, Yhdysvall... Lue koko vinkki »
Imperialismi kapitalismin korkeimpana vaiheena

Vladimir Lenin: Imperialismi kapitalismin korkeimpana vaiheena

Vladimir Leninin Imperialismi kapitalismin korkeimpana vaiheena on kommunistijohtajan vuonna 1916 julkaisema pamfletti. Tämä kirja kirjoitettiin Venäjän keisarikunnan sensuurin alla, joten Lenin ei voinut avoimesti puhua vallankumouksesta tai porvareiden murskaamisesta. Monet sosialistit suosittelivat tätä kirjaa, jos haluaa ymmärtää, miksi kapi... Lue koko vinkki »
Rahan ruhtinaat

Joris Luyendijk: Rahan ruhtinaat : matka pankkiirien suljettuun maailmaan

Ensin pieni varoituksen sana. Vuoden 2008 pankkiromahduksen jälkeen kirjallisuuteen syntyi uusi, fiktiivinen lajityyppi, jossa ”entinen pankkiiri ryyppää, nuuskaa kokaiinia, käy huorissa ja ennen kaikkea herää seuraavana aamuna krapulassa muutaman sadan sivun verran”. Rahan ruhtinaat ei ole sellainen kirja. Toimittaja Joris Luyendijkin kirjassa rah... Lue koko vinkki »
Raha

Ville Iivarinen: Raha : Mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla?

Heti alkuun tyhmältä kuulostava kysymys: mitä raha on? Osaatko vastata? Entäs jos "vaihdon väline" ei kelpaa vastaukseksi? Entäs pankit sitten? Tiedätkö mitä tapahtuu, kun talletat rahaa pankkiin? Mitä pankki rahoillesi tekee ja ovatko ne enää sen jälkeen sinun rahojasi? Nämä ovat hyviä kysymyksiä, joihin monikaan ei tiedä oikeita vastauksia.... Lue koko vinkki »
Hjalmar

Arne Nevanlinna: Hjalmar

Hjalmar Jansson on ikuinen kakkonen, väliinputoaja, luuseri. Hän syntyy valmiiksi orpona, kun isä kaatuu Viipurissa jatkosodan aikana. Hän varttuu Rööperissä suomenkielisenä köyhänä työläispoikana äitinsä, Elannon työntekijän, ja isoisänsä, vuosisadan alussa meriä kolunneen kapteeni Janssonin, kasvattamana. Kotitalon paraatirapussa asuu myös Börje,... Lue koko vinkki »