Gulag : Vankileirien saariston historia

Anne Applebaum: Gulag : Vankileirien saariston historia

3 777 380 syyllisiksi todettua vastavallankumouksen lietsomisesta. 2 369 220 heistä lähetetty leireille, 765 180 karkotukseen ja 642 980 teloitettu. Stalin on kuollut 1952 ja on aika selvittää Gulagin, vankileirijärjestelmän tuhoja. Siinä onkin selvittelemistä, ja kuten tarkoista luvuista on nähtävissä, Anne Appleb... Lue koko vinkki »
Made in China

Amelia Pang: Made in China : A Prisoner, an SOS letter, and the Hidden Cost of America’s Cheap Goods

Vuonna 2012 oregonilainen Julie Keith valmistauu Halloweenin viettoon ja avaa hautakivijäljitelmiä sisältävän koristepakkauksen. Tuotteen sisältö ei kuitenkaan ole aivan sitä mitä Keith odottaa, sillä pakkauksesta tipahtaa avunpyyntölappu, jossa pyydetään ottamaan yhteyttä ihmisoikeusjärjestöön. Lapun mukaan tuotteita valmistavat kammottavissa oloi... Lue koko vinkki »
Kivitasku

Anni Kytömäki: Kivitasku

"Helenan viimeinen kesä on kuin Helena itse, pitkä ja arvaamaton". Näin alkaa Kivitaskun takakansiesittely. Lause pätee myös kirjaan itseensä: 645 sivua on paljon, mutta Kivitaskun kohdalla se ei tunnu missään. Kaunis kieli viettelee, ja kirja tempaa mukaansa aikakaudesta toiseen. Kivitaskussa liikutaan kolmella eri aikatasolla: 1800-luvun puoli... Lue koko vinkki »
Suleika avaa silmänsä

Guzel Jahina: Suleika avaa silmänsä

Vallankumous Venäjällä, synnytetään Neuvostoliittoa. Tuhannen kulakkia kyyditään härkävaunuissa Siperiaan. Junamatka kestää puolen vuotta – viimeisellä jokitaipaleella pitkin Jeniseitä proomu uppoaa ja lopulta perille pääsee vain kolmisenkymmentä junamatkan aloittanutta. Perillä ei ole mitään, pelkkää taigaa ja urmaa. Kaikki on aloitettava ... Lue koko vinkki »

Mikko Porvali ja Matti Putkinen: Vanki, vakooja, sissi

Inkerinsuomalaisten historia tulee lähelle ilman henkilökohtaisia kytköksiäkin. Maantieteellisesti se on heti Pietarin takana. Ajallisesti Inkerin synkät vuodet ovat lähihistoriaa; suuri osa alueen suomalaisista karkotettiin, teloitettiin tai kuoli pakkotyössä Stalinin vainojen aikana. Tietokirjailija Mikko Porvali on toimittanut Matti Putkisen ans... Lue koko vinkki »
Gulagista selvinneet

Stephen F. Cohen: Gulagista selvinneet

Stephen F. Cohen pyrkii käsittelemään Stalinin 24 vuotta kestäneen valtakauden aikaista terroria, mutta kirja ei kuitenkaan pysty luomaan mielestäni kuvaa kokonaisuudesta tavallisen neuvostokansalaisen silmin. Tuskin kukaan edes tietää paljonko kansalaisia lopulta katosi, arvio on 12–20 miljoonaa. Osa menehtyi, osa rehabilitoitiin, osa palasi jatka... Lue koko vinkki »
Päiväkirja 1939–1944

Mary Berg: Päiväkirja 1939–1944 : Kasvun vuodet Varsovan ghetossa

Mary Berg oli vasta 15-vuotias, kun Varsovan ghettoa alettiin rakentaa suljetuksi alueeksi. Nuori nainen kirjasi ylös mitä ympärillä alkoi tapahtua. Ensin kaikki alkoi kuin varkain ja lisäksi hän itse kuului etuoikeutettuihin juutalaisiin, koska äiti oli Amerikan kansalainen. Aluksi he jopa asuivat hieman paremmassa paikassa ja elämä oli hieman hel... Lue koko vinkki »

Niilo Koljonen: Suomalainen vankileiriraportti

Niilo Koljonen lähti seikkailunhaluisena nuorena matkalle, jollaiselta monet eivät koskaan palanneet. Hän päätti lähteä kaverinsa Viktor Juvosen kanssa katsomaan menetettyä kotiseutuaan Sortavalaa elokuussa 1945. Hän oli suunnitellut matkaa jo aikaisemminkin, mutta nyt se toteutuisi! Pojat ylittivät Suomen ja Neuvostoliiton välisen rajan helposti, ... Lue koko vinkki »
Hengityskeinu

Herta Müller: Hengityskeinu

17-vuotias romaniansaksalainen Leo lähetetään neuvostoliittolaiselle pakkotyöleirille sodan lopulla, puna-armeijan vallattua Romanian. Hän onkin ollut ikävystynyt ja rauhaton, kaipaa pois pikkukaupungista ja perheensä luota. Vaikka sitten leirille. Viisi vuotta hän mm. lapioi hiiltä kemiantehtaan kellarissa. Konkreettiset havainnot – suolaheinän... Lue koko vinkki »