Kissapsykoosi ja muita kertomuksia

Anna-Leena Härkönen: Kissapsykoosi ja muita kirjoituksia

Anna-Leena Härkösen kirja on aina taattu valinta, jos haluaa nauraa, olla samaa mieltä tai eri mieltä, jos haluaa lukea juttuja, jotka on jo unohtanut tai niihin ei ole kiinnittänyt mitään huomiota. Kissapsykoosi ja muita kirjoituksia käsittää 25 pientä ja napakkaa tarinaa, jotka ovat julkaistu aiemmin Apu-lehdessä. Jos ei niitä ole sieltä luke... Lue koko vinkki »
Viikon eläimet

Niko Kettunen: Viikon eläimet

Vuonna 2012 Helsingin Sanomien tiedetoimittaja Niko Kettunen sai tehtäväkseen aloittaa lehden uudistetuille tiedesivuille eläinaiheisen palstan. Viikon eläin -kolumnista tuli nopeasti suosittu ja se on edelleen voimissaan. Itsekin etsin Hesarin (ja nykyään myös Aamulehden) tiedesivulta ensimmäisenä Viikon eläimen, tietysti! Nyt Kettunen on koonnut ... Lue koko vinkki »
Säntilliset vieraat

Tittamari Marttinen: Säntilliset vieraat

”Istun junassa. Matka Rovaniemeltä Helsinkiin alkaa 5.27, ja klassiseen ta­paan otan eväät esiin ennen kuin juna ehtii nytkähtää liikkeelle. Eväiden syömisen taidossa on kyse ajoituksesta: on oltava sopiva nälkä, ei liian kiljuva.” Tämä sitaatti kuvaa mielestäni hyvin Tittamari Marttisen koko kirjan teemo­ja: hän matkustaa välillä kotimaassa ja ... Lue koko vinkki »
Kettusen toinen tuleminen

Markus Kajo: Kettusen toinen tuleminen

Kojootit ulvoivat yössä kuin kojootit yössä. Palaan aina toisinaan Markus Kajon tuotannon pariin. Voi sanoa, että Kajon tuotannon alkupäällä on ollut kielenkäyttööni ja yleiseen huumorintajuuni sangen ratkaiseva merkitys, kun aloin sille altistua kesken kiihkeimmän teini-ikäni. Minulle, kuten monelle muullekin 90-luvun televisiotarjontaan tutust... Lue koko vinkki »
Yksin kotona

Anna-Stina Nykänen: Yksin kotona

Olen ollut jo vuosien ajan kovasti mieltynyt lukemaan Helsingin Sanomista toimittaja Anna-Stina Nykäsen pakinoita ja kolumneja: hänen tyylinsä on iskevä ja aiheet mielenkiintoisia. Mutta kevään 2020 koittaessa Nykäsenkin elämään oli sisältynyt menetyksiä: ainoa poika muutti pois kotoa ja mikä pahinta, aviomies kuoli lomamatkan lennolla sydänkohtauk... Lue koko vinkki »

Minna Lindgren: Pianon palkeilta orkesterin koskettimille

Maailman parhaan radio-ohjelman, eli Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmän, seuraavia jaksoja odotellessani sain käsiini Minna Lindgrenin pakinakokoelman Pianon palkeilta orkesterin koskettimille. 1990-luvulla Lindgren työskenteli Yleisradion radiotoimittajana, ja kun Suomen Kuvalehti lakkasi julkaisemasta radion ohjelmatietoja, ryhtyi Lindgren kir... Lue koko vinkki »

Juha Vuorinen: After sun – sinun perääsi

Taas oli käsissäni kolumnikasa, joka oli tavattava alusta loppuun ja ei ollenkaan vastentahtoisesti. Oikeastaan sitä jo osaa odottaa, että saa jotain niinkin hersyvän herkullista, kuin vain Juha Vuorisen näpeistä irtoaa. Sieltä jostain Andalusian paahtavan auringon alta on taas suollettu huumorilla maustettuja ajatuspaukkuja niin, että jollei na... Lue koko vinkki »

Juha Vuorinen: Buenos días kirvesvartta

Andalusian aurinko on porottanut kaljuun päälakeen siihen malliin, että sillä on seurauksensa. Buenos días kirvesvartta on melkoinen juttupaketti. Kaikki tunteet peliin, kun tätä lukee. Olen ihan tosissani, sillä jos välistä naurattaa makiasti, niin kyllä sitten on sekin paikka, kun tippa on linssissä. Sitten ne tarinat, kun sitä pää nytkähtelee... Lue koko vinkki »

Markus Kajo: Tandem-kentauri eli Kettusen jo mones kirja

Oi! Markus Kajo on kirjoittanut uuden kirjan! Tandem-kentauri eli Kettusen jo mones kirja on tosiaankin tuttua ja turvallista pakinataidetta parhaimmillaan. Markus Kajon alter egon Kettusen fanit tietävät mitä saavat: kielenvääntelyä ja outoja ideoita, roppakaupalla non sequitur -logiikkaa ja niin edelleen. Pitkästä aikaa luettuna Markus Kajo tuntu... Lue koko vinkki »
Rapsuta minua

Kati Tervo: Rapsuta minua ja muita kirjoituksia

Rapsuta minua on joukko pieniä tarinoita Kati Tervon elämästä. Ajatuksia arjesta ja juhlasta, vuodenajoista, luonnosta, perheestä. Muistellaan lapsuutta ja nuoruutta, käydään läpi elämän iloja ja murheita. Parisuhdekiemuroita, naiseutta ja äitiyttä. Monen naisen kohtalona on rintasyöpä ja siitäkin saadaan paloja. Lukija saa välähdyksiä Tervojen ... Lue koko vinkki »
Vuoteni, elämäni

Mäntyniemen Herra: Vuoteni, elämäni : Päiväkirjat 2013-2018

Meidän kirjavinkkaajien mottomme kuuluu: "Uusien kirjojen vinkit on tehty pääsääntöisesti arvostelukappaleista, jotka vinkkaajat ovat itse valinneet. Emme hauku kirjoja, mutta se ei tarkoita, että olisimme kritiikittömiä – jos kirja on huono, se jätetään kokonaan arvioimatta – – –" Itse tuli Vuoteni, elämäni valittua, joten sormi syyttää omistaj... Lue koko vinkki »

Anna-Leena Härkönen: Ihan ystävänä sanon : ja muita kirjoituksia

Jos meitä, jotka eivät ole lukeneet Apu-lehteä, on muitakin, niin tämä kirja on silloin ihan uusi. Sillä tämän kirjan kokoelma on julkaistu aiemmin juuri tuossa mainitussa lehdessä. Onnekseni minulta jäävät aina lehdet lukematta, koska keskityn mieluummin kirjoihin. Siksipä juuri tämä Anna-Leena Härkösen kolumni-/pakinakokoelma maistui niin tuor... Lue koko vinkki »
Syöksyvirtauksia

Tero Seppänen: Syöksyvirtauksia

Harvemmin enää nykyisin julkaistaan pakinakirjoja, sellaisia ollimaisia, huovismaisia sanomalehtiin sopivia pakinoita, joissa sanoilla ei ole kiire. Tapahtumat tapahtuvat, on vain osattava ottaa ne vastaan ja todettava maailmanmeno ja sen muuttuminen. Yritettävä ymmärtää, vähän päätä puistella ja todettava, jotta niin kai se sitten on. Hermostua ei... Lue koko vinkki »
Hola!:n takaa

Juha Vuorinen: Hola!:n takaa

Hola!:n takaa on taas lupsakka kokoelma Juha Vuorisen kolumneja. Kun Pappa Vuorinen tykittää Andalusiasta, tulee hyviä osumia. Meikäläinen otti koppeja niin, että olin ihan tikahtua. Tästä opuksesta tulee hyvin ilmi, mitä kirjailija Vuorinen on mieltä muun muassa USA:n presidentistä ja tarinoi aiheesta hyvinkin siihen tyyliin, mitä mieltä valtao... Lue koko vinkki »
Kissa, kissa, kissa

Aapeli: Kissa, kissa, kissa : Pakinoita

Pakina on hyvänmakuinen sana. Se maistuu harmittomalta, hyväntahtoiselta ja hauskalta. Se luo tunnelman jostain vanhanaikaisesta, kultareunuksin kehystetystä ihannemaisemasta, jota oikeasti ei ole ollutkaan. Pakinaa määrittää ironinen pohjavire, jossa kirjoittaja laittaa usein itsensäkin naurunalaiseksi. Vaikka pakina on lähtökohtaisesti sanomaleht... Lue koko vinkki »
Rahat vai kolmipyörä

Hannu Raittila: Rahat vai kolmipyörä

Olen elänyt elämästäni herkän vaiheen vuosituhannen vaihteessa. Siksi tuntuu jollain tapaa jopa loukkaavalta ajatus siitä, että luen 2002 julkaistua kokoelmaa kirjoituksia, enkä voi joidenkin kirjoitusten kohdalla kuin huokailla. Ihanko oikeasti joku ajatteli silloin noin? No, onhan siitä jo 15 vuotta. "Kaikki rahat on lyöty vetoa sen puolesta, ... Lue koko vinkki »
Ylipainolisämaksu

Kaisa Haatanen: Ylipainolisämaksu

”Elämä on siis matka ja kantamukset sen mukaiset, joten sanavarastossa on syytä olla ylipainolisämaksu.” Kaisa Haatasen toinen kirja kertoo ensimmäisen lailla keski-ikäisestä Tytti Karakoskesta, vaikka Tytin henkilöys jää jutuissa jotenkin sivuun – itse asiassa kirja voisi olla vaikkapa kolumnikokoelma, jossa keski-ikäinen Kaisa Haatanen kertoo huo... Lue koko vinkki »
Kaspervisio 2020

Kasper Strömman: Kaspervisio 2020

Kasper Strömman on suosittu bloggaaja, joka Kasper Diem -blogissaan käsittelee aikamme ilmiöitä humoristisesti, omalla kuivakan asiallisella tyylillään. Jutut ovat olleet viihdyttäviä, joten kokonainen kirjallinen niitä kuulosti kovin lupaavalta. Kaspervisio 2020 lupaa sata ennustusta Suomen tulevaisuudesta. Kovin kauas Strömman ei jaksa kurkote... Lue koko vinkki »
Ryssändisko

Wladimir Kaminer: Ryssändisko

1990-luvun alussa Neuvostoliitto huojui henkitoreissaan, minkä yksi merkki oli se, että maasta oli jonkin aikaa verrattain helppo muuttaa pois. Niinpä nuori mies Wladimir Kaminerkin pakkasi vähät kamppeensa ja lähti junalla ilman sen suurempaa suunnitelmaa Berliiniin, yhdistymässä olleen Saksan myllerrykseen. Eikä hän tuota valintaansa katunut, päi... Lue koko vinkki »
Miljoona ruusua

Mark Levengood: Miljoona ruusua

Mark Levengood, joka on syntynyt Yhdysvalloissa, elänyt lapsuutensa Suomessa ja asuu tällä hetkellä Ruotsissa ja on tullut kirjoitustensa lisäksi tunnetuksi kirjailija Jonas Gardellin puolisona, on viime vuosina julkaissut pienimuotoisia pakinakirjoja, joista viimeisin, Miljoona ruusua, puhuu välillä ironisella mutta enimmäkseen sentään lempeällä h... Lue koko vinkki »