Paha meri

Petri Laukka ja Ari Turunen: Paha meri : Itämeren myrskyisä historia

Ehkä Itämeren pitäisikin ajatella olevan kuin keskiaikainen katedraali, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Tuolloin katedraalin rakentaminen oli suuri, vuosisatoja kestänyt urakka, jossa ei voinut ajatella lyhytnäköisesti oman navan kautta. Työn käynnistäjät tiesivät, etteivät tule näkemään rakennusta valmiina koskaan, mutta seuraava tai sitä seur... Lue koko vinkki »
Kahlitut

Kalle Kananoja: Kahlitut : Orjuuden historiaa Amerikan mantereella

Orjuudesta on kirjoitettu paljon, erityisesti taloudellisesta näkökulmasta. Kalle Kananojan kirjan painopiste eroaa hieman totutusta, sillä se keskittyy enemmän sosiaalihistoriaan ja orjien kokemusmaailmaan. Tähän liittyy myös paljon yllätyksiä. Niin huono kuin orjien asema olikin, orjuutta onnistuttiin silti vastustamaan monin keinoin, ja orjat ky... Lue koko vinkki »
The Forgotten Slaves of Tromelin

Sylvain Savoia: The Forgotten Slaves of Tromelin

Intian valtameressä sijaitseva piskuinen Tromelinsaari on niin pieni, että myrskyn yllättäessä koko saari saattaa peittyä veden alle. Tälle saarelle haaksirikkoutui vuonna 1760 orjalaiva Utile. Uppoavasta laivasta pelastui saarelle lopulta noin kahdeksankymmentä madagasgarilaista orjaa ja suuri osa miehistöä. Vaikka tilanne näytti ensialkuun aivan ... Lue koko vinkki »
Maanalainen rautatie

Colson Whitehead: Maanalainen rautatie

Cora on kolmannen polven orja. Hän on elänyt koko elämänsä Georgiassa puuvillaplantaasilla. Julman isännän vaihtuminen vielä julmempaan saa Coran lähtemään karkuun, kohti pohjoista, kohti vapautta. Coran äiti on ainoa orja, joka koskaan on Randallin plantaasilta pakoon päässyt. Vaikka maineikas orjanmetsästäjä Ridgeway vaanii kannoilla, Cora ei aio... Lue koko vinkki »

Edward Ball: Vereen kirjoitettu : Plantaasin orjat ja isännät

Englantilainen Elias Ball saapui Etelä-Carolinaan vuonna 1698 mehevän perinnön perässä, johon kuului plantaasi ja kaksikymmentä orjaa. Alun perin pennitön Elias osasi hyödyntää tilaisuutta kun sellaisen näki, ja hänestä tulikin lopulta kokonaisen orjadynastian kantaisä. Ballin suku omisti orjia kaikkiaan 167 vuotta, ja sinä aikana heillä oli parhai... Lue koko vinkki »
Vesitanssija

Ta-Nehisi Coates: Vesitanssija

Olipas jotenkin hämmästyttävän sujuvasti etenevä kirja. Jotenkin tällaiselta suuresti arvostetulta Keltaisen kirjaston kirjalta odottaisi, että kirjan parissa vierähtäisi hyvä tovi, mutta ei, tämä oli hyvin nopealukuinen, joutuisa kirja. Ja mikäpä siinä – eihän se mikään itseisarvo ole, että hyvän kirjan on oltava hidassoutuinen. Ta-Nehisi Coate... Lue koko vinkki »

Marcelo D’Salete: Angola Janga : The Kingdom of Runaway Slaves

Orjuudesta ja siirtomaa-ajoista on tullut viime aikoina luettua useampi kirja, harvan aihepiiri on kuitenkaan ollut aivan niin kutkuttava kuin Angola Jangan. Sarjakuva kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan Palmaresista, karanneiden orjien perustamasta valtiosta, joka sijaitsi Brasilian itäosassa 1600-luvulla. Palmares, tai "Pikku Angola" kuten ... Lue koko vinkki »

Maijastina Kahlos: Roomalaiset ja barbaarit

Maahanmuutto ja pakolaisuus, vihapuhe, suvaitsevaisuus ja ennakkoluulot ovat uutisotsikoiden aiheina harva se päivä. Siitä huolimatta nämä aiheet eivät tietysti ole vain omalle ajallemme ominaisia puheenaiheita, onhan jo kauan pohdittu tuhoutuiko Länsi-Rooma maahan muuttaneiden barbaarien vuoksi. Maijastina Kahlosen Roomalaiset ja barbaarit pyrkii ... Lue koko vinkki »

Niklas Natt och Dag: 1794 : Elävien haudasta

Niklas Natt och Dagin historiallisten romaanien trilogian toinen osa 1794 vie lukijan keskelle likaista ja synkeää Tukholmaa. Tarina alkaa kuitenkin vielä kauempaa, Saint-Barthélemyn saarelta Antilleilta, jossa Ruotsilla oli noihin aikoihin pieni siirtomaa. Saaren pääasiallinen elinkeino oli orjakauppa, ja sen ympärille Niklas Natt och Dag alkaa... Lue koko vinkki »

Zora Neale Hurston: Barracoon : The Story of the Last ”Black Cargo”

Vuonna 1927 antropologi Zora Neale Hurston pääsi haastattelemaan varsin harvinaislaatuista ihmistä. Cudjo Lewis, oikealta nimeltään Oluale Kossola, oli nimittäin viimeinen elossa oleva afrikkalainen, joka oli henkilökohtaisesti kokenut kaappaamisen ja myynnin orjaksi Yhdysvaltain orjamarkkinoille. Transatlanttinen orjakauppa oli tosin virallises... Lue koko vinkki »
12 Years a Slave

Solomon Northup: Twelve Years a Slave

Solomon Northupin Twelve Years a Slave on kirjailijan vuonna 1853 julkaistu muistelma tämän vuosista orjana. Northup syntyi vapaana miehenä Pohjois-Yhdysvalloissa, jossa orjuus oli jo hänen isänsä aikana lakkautettu. Kirjailijalla oli kaikki, mitä tuohon aikaan voisi toivoa: työ, perhe ja katto pään päällä. Northup joutuu kuitenkin orjakauppiaid... Lue koko vinkki »
Matkalla kotiin

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin

Kaksi sisarpuolta päätyy brittien Cape Coastin linnoitukseen Afrikassa 1700-luvulla, tietämättä toisistaan ja hyvin erilaisiin asemiin. Effiasta tulee linnoituksen brittiläisen kuvernöörin jalkavaimo, Esi puolestaan lastataan orjalaivaan ja rahdataan Amerikkaan. Matkalla kotiin kertoo näistä naisista alkavien sukulinjojen tarinan. Sukulinjat vuo... Lue koko vinkki »