Vedestä ja surusta

Salli Kari: Vedestä ja surusta

Nainen saapuu Islantiin pieneen ja hiljaiseen Laugarvatnin kylään, jossa ei ole juuri mitään. Siellä on kuitenkin Gullkistan, taiteilijaresidenssi, johon nainen on päässyt kahdeksi kuukaudeksi. Tavoitteena oli viettää aikaa syrjässä, vailla tapahtumia. Siihen Laugarvatn vaikuttaisi olevan juuri oikea paikka. Taustalla on traumaattinen kokemus se... Lue koko vinkki »
Hulanjoen tarinat

Xiao Hong: Hulanjoen tarinat

Tässäpä on kirja, jonka olisin helposti ohittanut, ellen seuraisi suomentaja Rauno Sainion tekemisiä Instagramissa. Harvaa suomentajaa tulee näin seurattua, mutta seuraamalla Sainiota saa samalla lähes täysin kattavan näkökulman kiinasta suomennettaviin kirjoihin. Hulanjoen tarinat on pienen Punos-kustantamon julkaisu ja siksikin jäisi herkästi huo... Lue koko vinkki »
Jäätävä Spede : Retro-Spede

Pertti Jarla: Jäätävä Spede : Retro-Spede

Pertti Jarlan Fingerpori-sarjakuvan tietävät kaikki. Hänen omaelämäkerrallinen Jäätävä Spede -sarjakuva sen sijaan on yllättävän monelle tuntematon. Sarjan aluksi olin hyvin epäileväinen sen toimivuudesta. Tiesin Jarlan ensiluokkaiseksi vitsiniekaksi, mutta miten hauskaa hänen oikea elämänsä olisi? Näyttävästi ratkiriemukkaan hupaisaa, tai ainak... Lue koko vinkki »
W eli lapsuudenmuisto

Georges Perec: W eli lapsuudenmuisto

Puolanjuutalaisella, lähes koko ikänsä Ranskassa asuneella kirjailijalla Georges Perecillä ei ole lapsuudestaan muistoja, joten luonnollisesti hän kirjoittaa kirjan lapsuudenmuistoistaan. Vuonna 1936 syntynyt Perec menetti isänsä sodassa ja hänen äitinsä katosi Auschwitziin – tämä katoamistrauma heijastuu esimerkiksi Perecin Häviäminen-romaaniin, j... Lue koko vinkki »
Sydänhämärä

Harry Salmenniemi: Sydänhämärä

Runoilijana paremmin tunnettu Harry Salmenniemi debytoi romaanikirjailijana vuonna 2022 autofiktiivisellä Varjotajunta-romaanilla. Yhdenpäivänromaani kuvasi tarkasti havainnoiden kirjailija Salmenniemen käyntiä Helsingissä haastateltavana ja kotimatkaa kohti Jyväskylää. Sydänhämärä jatkaa samaa yksityiskohtaisesti tarkastelevaa tyyliä, mutta nyt ai... Lue koko vinkki »
Esikoinen

Maria Peura: Esikoinen

Kirjailija ja dramaturgi Maria Peuran Esikoinen on hänen kuudes romaaninsa.  Peura sanoo olevansa fiktiokirjailija, mutta ”, mitä nyt kirjoitan, ei ole fiktiota. Tämä on totta. Ja samalla tiedän myöhemmin väittäväni, että totuus on muuntunut, että se vääjäämättä muuntuu, kun alkaa kirjoittaa, että kirjoittamisen prosessi itsessään alkaa muuntaa tod... Lue koko vinkki »
Tulevaisuuden arabi 6

Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 6 : Lapsuus Lähi-Idässä (1994–2011)

Vuonna 1994 Riad Sattouf on tullut lukioikäiseksi, ja vähitellen hänen pitäisi päättää, mikä hänestä tulee isona. Koulunkäynti ei oikein innosta, kun mieltä painaa Syyriaan muuttaneen isän haamu. Äidistä ei paljoa apua ole, sillä tämän kaikki energia menee erilaisiin yrityksiin saada isän sieppaama pikkuveli takaisin kotiin Ranskaan. Mutta piirtää ... Lue koko vinkki »
Kiirehdi rakkain

Alex Schulman: Kiirehdi rakkain

Jos on lukenut kaikki Alex Schulmanin suomennetut teokset, on pakko jatkaa ja mikä ilahduttavinta, tämä kirja oli taas ihan mahtava elämys. Kiirehdi rakkain on kirjan nimi, joka tulee Tove Janssonin sanoittamasta Syyslaulusta. Väkisinkin se alkaa soimaan päässä ja korvissa, kun sanoo kirjan nimen ääneen. Alex Schulman on kirjoittanut monta ... Lue koko vinkki »
Ihmettä kaikki

Juha Itkonen: Ihmettä kaikki

Loppukesällä 2016 kirjailija Juha Itkosen perheeseen odotettiin kolmatta lasta, mutta kaikki ei mennytkään hyvin: lapsivesi alkoi vuotaa kohdusta varhaisilla viikoilla, ja vaikka sikiö ei siihen menehdykään, on tilanne kohdussa vaikea, ja Itkonen puolisoineen joutuu miltei mahdottoman valinnan eteen. Onko edessä abortti vai vieläkö he haluavat kann... Lue koko vinkki »
Hullut ihanat linnut

Joonatan Tola: Hullut ihanat linnut

Tämän merkillisen seremonian jälkeen hän avasi suunsa ja kertoi, että äidin hoitolaitoksessa oli käynnissä hoitajien lakko. Hän vilkaisi vielä metsänpuoleisesta ikkunasta ulos, totesi että pikkulinnut ne söivät jyviä linnunruokintalaudalla. Ja sitten hän sanoi rauhallisesti: "Äitinne on kuollut, nukkui aamupäivällä pois." Hullut ihanat linnut j... Lue koko vinkki »
Pitkä talvi preerialla

Laura Ingalls Wilder: Pitkä talvi preerialla

En lue nykyään kovinkaan paljon kirjoja uudestaan, koska lukuaika on parhaimmillaankin rajallista, ihmisen elämä perin lyhyt ja markkinat syytävät uusia kiinnostavia kirjoja joka vuosi. Eräät tyttökirjat vetävät minua kuitenkin puoleensa yhä uudelleen, etenkin näin joulun aikaan. L. M. Montgomery, Louisa M. Alcott, Anni Swan, Laura Ingalls Wilder. ... Lue koko vinkki »
Jos sataa, älä tule

Emma Kantanen: Jos sataa, älä tule

Emma Kantanen debytoi muutama vuosi sitten omaan elämäänsä perustuvalla Nimi jolla kutsutaan öisin -kirjalla (Gummerus 2019), joka kuvasi elämää Kiinassa peligraafikkona ja Pekingin lesbopiireissä. Nyt Kantaselta on tullut uusi romaani, joka edeltäjänsä tavoin kertoo ulkomailla asuvasta suomalaisnaisesta hieman erikoisissa oloissa. Tämäkin teos per... Lue koko vinkki »
Aikuisuus

Tove Ditlevsen: Aikuisuus

Tove Ditlevsenin omaelämäkerrallisen Kööpenhamina-trilogian kolmannessa osassa Ditlevsen on mennyt käytännöllisistä syistä naimisiin itseään 30 vuotta vanhemman Viggo F. Møllerin kanssa edistääkseen kirjailijanuraansa. Esikoisromaani Lapselle on tehty pahaa ilmestyykin, mutta muuten eteneminen ei ole aivan yksinkertaista. Avioliitto Møllerin ka... Lue koko vinkki »
Isästä / Äidistä

Annie Ernaux: Isästä / Äidistä

Ranskalainen Annie Ernaux (s. 1940) nousi suomalaisten lukijoiden tietoisuuteen vuonna 2021, kun alkujaan vuonna 2008 ilmestynyt muistelmateos Les Années ilmestyi suomeksi nimellä Vuodet. Nyt Ernaux-suomennokset jatkuvat kahdella pienoisromaanilla, jotka suomalaisten lukijoiden iloksi on niputettu yhdeksi niteeksi. Eipä tässä näinkään ole kuin 152 ... Lue koko vinkki »
Kasvukausia

Ida Pimenoff (toim.): Kasvukausia : kirjoituksia äitiydestä

Äitiys on runsas aihe, joka ei hetkessä tyhjene. Siitä todistaa myös tämä Ida Pimenoffin toimittama kolmentoista esseen kokoelma, jonka kirjoittajat käsittelevät äitiyttä ja vanhemmuutta monista eri näkökulmista. Kirjoittajat ovat enimmäkseen naisia, mutta mukana on myös kaksi miestä. Ihan jokaista näkökulmaa mukaan ei ole saatu, niin toteaa Pim... Lue koko vinkki »
Tuntemani vieraat

Claudia Durastanti: Tuntemani vieraat

Claudia Durastantin äiti kertoo tyttärelleen tarinaa siitä, kuinka hän pelasti miehensä, Claudian isän, hengen heidän ensitapaamisellaan Roomassa. Eri­tyiseksi tuon äiti-tytär -hetken tekee se, että heillä ei oikeastaan ole yhteistä kieltä. Claudian äiti on kuuro ja vaikka hän olikin oppinut aikoinaan koulussa viittomakielen, hän ei halunnut sitä j... Lue koko vinkki »
Shuggie Bain

Douglas Stuart: Shuggie Bain

Shuggie on 1980-luvun alussa pieni poika repaleisesta perheestä Glasgow'sta. Hänen isänsä on taksikuski ja äitinsä juoppo. Niin, ei kai sitä sen selkeämmin voi ilmaista. Shuggien kaksi vanhempaa sisarusta ovat jo teini-ikäisiä, syntyneet äidin ensimmäisessä avioliitossa. Isä hylkää perheen sur­kealle asutusalueelle suljetun hiilikaivoksen taakse. J... Lue koko vinkki »
Esseitä eläimistä

Elisa Aaltola: Esseitä eläimistä

Se, mitä eläimille tehdään, on väärin. Tähän yksinkertaiseen ajatukseen tiivistyy Elisa Aaltolan teos Esseitä eläi­mistä. Aaltola on kirjoillaan ja teoillaan noussut suomalaisen eläinten oikeuk­sia puolustavan ajattelun kärkeen. Edellinen teos Häpeä ja rakkaus : Ihmis­eläinluonto oli vaikuttavaa luettavaa, eikä tämä uusi esseekokoelmakaan jätä k... Lue koko vinkki »
Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Ujuni Ahmed ja Elina Hirvonen: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Somalialaissyntyinen Ujuni Ahmed on näkyvimpiä suomalaisia ihmisoikeuk­sien puolesta taistelevia muslimeja. Yhdessä Elina Hirvosen kanssa kirjoitet­tu Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on Ujuni Ahmedin henkilökohtai­nen kertomus siitä, miten hänestä tuli se aktiivinen toimija, joka hän tänään on. Ujuni Ahmed haluaa antaa voimia erityise... Lue koko vinkki »