Matemaattisia olioita

Leena Krohn: Matemaattisia olioita tai jaettuja unia

"Yhä kysyn: Kuinka olemme olemassa me? Me, jotka olemme sekä näkyviä että näkymättömiä? Mitä todellisuusastetta me edustamme? Onko se aina sama vai siirtyykö se toisinaan ilman että itse havaitsemme sitä? Kuinka riippumattomia ja kuinka riippuvaisia me olemme? Ja miten me voimme koskaan lakata olemasta? – – Mutta ehkä minäkin olen jo jotain muuta? ... Lue koko vinkki »
Musta kirja

Orhan Pamuk: Musta kirja

Voiko ihminen olla rehellisen onnellisesti oma itsensä vai tavoitteleeko hän alati pääsylippua parempaan maailmaan, toiseen minään? Samastuuko hän sokeasti lukemiensa tarinoiden sankarihahmoihin, pyristeleekö elämässään eteenpäin vain tullakseen toiseksi, ihmiseksi joka on aina halunnut olla, ja sitä kautta saavuttaakseen unelmansa? Jos se ylipäätä... Lue koko vinkki »
Omegapiste

Don DeLillo: Omegapiste

Richard Elster, 73, toimi Yhdysvaltain armeijan konsulttina, konseptualisoimassa sotaa. Elster löydettiin esseestä, joka julisti hallituksen rikolliseksi hankkeeksi ja analysoi perinpohjaisesti sanan rendition merkitystä. Elsterin piti laajentaa näkökulmaa. Hän halusi haikusotaa. Nyt Elster asuu keskellä erämaata. Jim Finley haluaisi tehdä hänes... Lue koko vinkki »

Daniel Kehlmann: Maine

Saako kertoja nauraa itselleen? Ainakin Daniel Kehlmannin kokoelmassa Maine vastaus on kyllä, tai kenties jopa mielellään. Eikä nauru rajoitu siihenkään. Kehlmann nauraa myös kirjailijalle, tämän epätoivoiselle yritykselle olla ”joku”. Lopulta hän nauraa lukijallekin Kokoelman novellit ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, vaikka niissä katsotaan samo... Lue koko vinkki »