Hiphop Suomessa

Dragana Cvetanović, Inka Rantakallio, Venla Sykäri ja muut (toim.): Hiphop Suomessa : puheenvuoroja tutkijoilta ja tekijöiltä

Kirjassa joukko tutkijoita ja hiphopkulttuuriin kytkeytyneitä taiteilijoita esittää havaintojaan genrestä. Hiphop Suomessa onkin yhdistelmä vertausarvioituja akateemisia tutkimuksia ja harrastelijoiden esseitä. Se käsittelee niin suomalaisen hiphopin syntyä ja evoluutiota, sukupuolikysymyksiä, rodullistamista, breake dancea, graffititaidetta ja mon... Lue koko vinkki »
Kerouac : Elämäkerta

Dennis McNally: Jack Kerouac : Elämäkerta

Näin tämän kirjan sattumalta Helsingissä Innon kirjakaupan pöydässä muiden elämäkertojen kanssa. Otin sen lukulistalle, koska pidin Kerouacin romaanista Matkalla (1955). Ajattelin, että niin mielenkiintoisen kirjan kirjoittanut jäbä on varmasti mielenkiintoinen henkilö. Olin oikeassa. Jack Kerouac oli työläistaustainen kirjailija, joka kasvoi to... Lue koko vinkki »
Kasari

Sari Poijärvi ja Kjell Westö: Kasari : Kun pyörähdin pyörässä näin

Kasari – 1980-luku, jolloin minäkin nuoruuttani viettelin tai jo hiipuvaa sellaista, mutta kuitenkin, hyvässä muistissa se aika. Tämä pirtsakka kuvateos on mukavaa muistin virkistystä siitä ajasta, jos jotain on jo päässyt unohtumaan. Sari Poijärven omintakeiset kuvat ja Kjell Westön niiden rinnalla kulkeva teksti ovat mieluisaa katsottavaa ja l... Lue koko vinkki »
Karvainen rahastaja

Kurt Nuotio: Karvainen rahastaja

Kurt Nuotio muistelee lapsuuttaan ja varhaisnuoruuttaan hämmentävän pikkutarkasti ja samalla vivahteikkaasti. Ei hän sentään syntymäänsä itse muista, mutta jälkeenpäin hänelle on sekin toki tarkkaan kerrottu; talvisodan ensimmäisinä päivinä Helsingin pommitusten aikana. Sota löi leimansa lapsuuteen ja leikkeihin monella tavalla. Se löi leimansa myö... Lue koko vinkki »
50-luvun sanakirja

Jukka Pakkanen: 50-luvun sanakirja

Nostalgiaa jo kannesta alkaen. Mitä 50-luvulla tapahtui? Mitä nonareissa näytettiin – siis missä nonareissa? Kuka oli katsomassa Paul Ankaa? Entäpä mukana Helsingin olympialaisissa? Milloin olivat Eltsun ajot? Pieniä tunnelmapaloja 50-luvun elämästä nuorten ja hieman vanhempienkin silmin. Kirjoittaja on tavoittanut hyvin erilaiset ihmistyypit, j... Lue koko vinkki »

Seppo Heikkinen: Mansikkakarnevaalit

Realistinen romaani nuorten kavereiden matkasta Suonenjoen Mansikkakarnevaaleille Liimataisen ukon vanhalla Transitilla ja toilailusta siellä. Eihän siellä ole niin upeaa kuin Turun Ruisrockissa, mutta taatusti riehakkaampaa kuin Pielaveden muikkufestivaaleilla. Pettymyksiä on kuitenkin tarjolla jo matkan alkaessa. Kaverukset lähtevät etsimään rokk... Lue koko vinkki »

Helene Hegemann: Aksolotli : yliajo

Helene Hegemann kirjoitti tämän romaaninsa 17-vuotiaana. Kirjaa on jossain verrattu kapinakirjallisuuden klassikoihin, muun muassa 1950-luvulla ilmestyneeseen Sieppariin ruispellossa. Nuorten röyhkeys, älykkyys, inho ja tahallinen normeista poikkeaminen yhdistää ehkä teosten päähenkilöitä, mutta nykymeno on rajumpaa kaikin puolin. 16-vuotias Mif... Lue koko vinkki »
Toista maata

Marjaneh Bakhtiari: Toista maata

Romaani on jatkoa kirjailijan esikoisteokselle Mistään kotosin, mutta on luettavissa täysin itsenäisenä kokonaisuutena. Pääosassa on jälleen Mehrdadin perhe, joka asustaa periruotsalaisessa miljöössä kaikkine kliseineen. Kuitenkin perheen 16-vuotias tytär Parisa haluaa matkustaa Teheraniin, Iraniin. Maahan, josta vanhemmat aikoinaan pakenivat he... Lue koko vinkki »