Kuolleen silmät ja muita kauhukertomuksia

Mika Waltari: Kuolleen silmät ja muita kauhukertomuksia

Kuolleen silmät on ilmestynyt ensimmäisen kerran vuonna 1926, jolloin Mika Waltari oli vain nuori poikanen ja käytti salanimeä Kristian Korppi. Vaikka en olekaan kauhugenren ystävä, tämän kirjan luin moneen otteeseen, koska joku kummallinen viehätys siinä oli. Lisäksi on sekin, että kirjan saaminen ei ollut mikään helppo juttu. Sitä ei ole myytävän... Lue koko vinkki »
Aion kertoa nyt kaiken

Olga Palo: Aion kertoa nyt kaiken

Olga Palon Aion kertoa nyt kaiken -teoksen luvattiin katalogissa tutkivan kielen ja kertomisen mekanismeja ja ”ajavan autofiktiivisen totuuden iloisesti nurkkaan”. Tämä kuulosti hyvältä ja johti kirjastovaraukseen, koska suhteeni autofiktioon on kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Vaan miten kävi? Aion kertoa nyt kaiken on novellikokoelma, joka j... Lue koko vinkki »
Uhripuu

Per Faxneld: Uhripuu

Yksi vuoden kiinnostavimmista teoksista itselleni on tämä Per Faxneldin Uhripuu. Kyseessä on kokoelma lyhyitä kauhukertomuksia, jotka voisivat olla kerättyä kansanperinnettä. Per Fazneld on uskonnonhistorian dosentti ja julkaissut aiemmin teoksia jotka sivuavat mm. okkultismia. Uhripuu on hänen ensimmäinen kaunokirjallinen teoksensa.Tarinat ovat pi... Lue koko vinkki »
Christmas with Anne

L. M. Montgomery: Christmas with Anne and other holiday stories

Jokaisella meillä lienee joulurituaaleja, myös kulttuurillisia: on niitä elokuvia, joita katsotaan joka joulu. Mitä olisi esimerkiksi aatto ilman Lumiukko-animaatiota? Monelle suomalaisellekin Frank Capran filmi Ihmeellinen on elämä kuuluu kiinteästi jouluun. Mutta on myös kirjoja, joissa tämä aihe on keskeisenä, ja näitä kohtia löytyy useista k... Lue koko vinkki »
Varjo menneisyydestä

H. P. Lovecraft: Varjo menneisyydestä ja muita kertomuksia

Yksi Jalavan kirjallisuusteoista tänä vuonna on julkaista uudet painokset H. P. Lovecraftin novellikokoelmista. Varjo menneisyydestä on sarjan toinen osa ja sisältää kuusitoista novellia eri puolilta Lovecraftin uraa. Viimeksi tämä julkaistiin kokoelmana vuonna 2010. Painokset sarjassa eivät kuitenkaan ole mitenkään massiivisen kokoisia ja paikoite... Lue koko vinkki »
Kuollut tyttö ja muita tarinoita Maatuvanlaaksosta

Hertta Vierula: Kuollut tyttö ja muita tarinoita Maatuvanlaaksosta

Olen kasvanut kiinni maahan. Kantapäät ovat juurtuneet sammaleeseen. Pakarat yhtyvät karikkeeseen. Korvasta kasvaa mustikanvarpu, häpyhuulilla torvijäkälä. Minä antaudun, annan kaikkeni. Vereni laimenee, suonissa virtaa kohta vain mahlaa ja tummaa purovettä. Rihmasto haluaa enemmän. Hertta Vierulan omaperäisessä kauhusta ammentavassa novellikoko... Lue koko vinkki »
Sielun ruumis

Ljudmila Ulitskaja: Sielun ruumis

Sielun ruumis on Ljudmila Ulitskajaa parhaimmillaan. Ljudmila Ulitskaja herättää lukijan ajattelemaan, mutta ei kerro, mikä on oikein ja miten ajatella. Hän paremminkin kysyy: mitä sinä lukija tuumaat, ja niin ratkaisu jää lukijalle. Ulitskajan teksteissä löydän sekä lempeän hyväksyvän katseen että tiukan kriittisyyden. Vak... Lue koko vinkki »

Leena Lehtolainen: Tappajan tyttöystävä ja muita rikoksia

Leena Lehtolainen on varmasti yksi Suomen suosituimpia rikoskirjailijoita, jollei sitten yksi suosituimpia kirjailijoita ylipäänsä. Koko lukeva kansa tuntee ainakin rikospoliisi Maria Kallion, ja moni on tutustunut myös henkivartija Hilja Ilveskeroon. Tässä uudessa kertomuskokoelmassakin he ovat mukana, Ilveskero kahdessakin eri roolissa. Olkoon... Lue koko vinkki »
Uudet uhkakuvat

Jaakko Yli-Juonikas: Uudet uhkakuvat!

Uudet uhkakuvat on novellikokoelma, jonka jokaisessa novellissa seikkailee nuori mies, Jaakko Yli-Juonikas. Mikään muu näitä novelleja ei sitten erityisemmin yhdistäkään. Kokoelma on sullottu täyteen kaikenlaista kummallista. Osa aiheista on tunnistettavissa Yli-Juonikkaan myöhemmästä tuotannosta tutuiksi kiinnostuksenkohteiksi, esimerkiksi Neur... Lue koko vinkki »

L. M. Montgomery: Yrttitarha

Voi mikä ihanuus – jälleen kerran Minerva-kustantamo on hemmotellut meitä tyttökirjojen ystäviä L. M. Montgomeryn teoksilla. Viime vuonna julkaistiin Alppipolku, joka sisälsi kirjailijan omaelämäkerrallisen tekstin sekä Sisko Ylimartimon teoksen Anna ja hänen ystävänsä. Nyt ovat sitten vuorossa Montgomeryn novellit ja kertomukset: Yrttitarha-kokoel... Lue koko vinkki »
Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja

David Foster Wallace: Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja

Pyörittelin joskus Infinite Jestiä käsissäni, omistinkin tämän tiiliskiven jonkun aikaa. Jäi sitten lukematta. David Foster Wallace on ilmiönä kuitenkin sen verran kiinnostava, että Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja oli yksinkertaisesti pakko napata kirjaston hyllystä mukaan, kun siihen sattumalta törmäsin. Kirja... Lue koko vinkki »
Yösoittoja

Kazuo Ishiguro: Yösoittoja

Yösoittoja on novellikokoelma, jossa viisi haikean kaunista tarinaa rakkaudesta, musiikista ja ajan kulumisesta sekä sen vaikutuksista ihmisiin. Päähenkilöinä ovat muun muassa unelmoivat nuoret, italialaiset kahvilamuusikot sekä eilispäivän tähdet, joiden kaikkien elämässä koittaa lopulta jonkinlainen totuuden hetki. Niminovellissa Yösoittoja ol... Lue koko vinkki »
Näin on hyvä

Annie Proulx: Näin on hyvä : Kertomuksia Wyomingista 3

Proulxin vuonna 2008 ilmestynyt novellikokoelma sisältää samanhenkisiä Wyoming-kertomuksia kuin kokoelmat Maan tomua ja Lyhyt kantama, jonka tunnetuin kertomus on Brokeback Mountain. Proulxin – vanhan journalistin – kieli on kristallinkirkasta ja sanasivellin pikemmin terävä kuin leveä; miljöö ja henkilöt elävöityvät konkreettisten ja osuvien yk... Lue koko vinkki »

Yann Martel: Totuus Helsingin Roccamatioista

Tämä Yann Martelin ensimmäinen teos on neljän kertomuksen kokoelma. Se ilmestyi 1993, mutta vasta Piin elämän (2001) menestys antoi esikoisellekin uuden elämän (hiukan stilisoituna) vuonna 2004. Niminovelli Totuus Helsingin Roccamatioista on kertomus italialais-suomalaisesta suvusta Helsingissä 1900-luvulla. Tai oikeastaan se on kertomus siitä, ... Lue koko vinkki »
Koko kosmokomiikka

Italo Calvino: Koko kosmokomiikka

Alkuperäinen Kosmokomiikkaa (1965, suomeksi 1969) on kokoelma absurdeja tieteiskuvitelmia, joiden päähenkilö Qfwfq jutustelee sekavia maailmankaikkeuden synnystä ja ominaisuuksista, sillä Qfwfq on ollut paikalla aina, kun jotain on tapahtunut: "Vaikka minä olin siihen aikaan vain lapsi, kertoi Qfwfq, - olin jo pannut sen merkille. Vetyatomit tunsin... Lue koko vinkki »