Toiset 24 yötä jouluun

Toiset 24 yötä jouluun : huippudekkaristien jännitystarinoita

Viime vuonna ilmestynyt 24 yötä jouluun sai jatkoa tänä vuonna. Jälleen on saatu lukea mahtavia jännitysnovelleja dekkaristeilta: 24 kirjailijaa ja 24 erilaista jännitystarinaa. Nämä tällaiset kirjat ovat kyllä todella kivoja, sillä jos on huono keskittymään varsinaiseen romaaniin, niin tässä kirjassa on 24 pienoisromaania. Samalla saa tutustua ... Lue koko vinkki »
24 yötä jouluun

24 yötä jouluun : Huippudekkaristien jännitystarinoita

Tässä on oiva paketti näin loppuvuodesta kaikkien dekkarien ystäville! 24 yötä jouluun, vähän niinkuin joulukalenteri, että voit aloittaa lukemisen 1. joulukuuta, lukea tarinan päivässä ja saada kirjan loppuun jouluaattona. Tosin en usko, että se onnistuu monenkaan kohdalla, vaikka olisin kiinnostunut tietämään, kuka kykeni siihen. Itse kävin l... Lue koko vinkki »
Kontiainen

Mixu Lauronen: Kontiainen

Kontiainen on rautakautinen tietäjä, joka nimensä mukaisesti on sokea ja kaivelee asioita. Hän saa ensimmäisessä tarinassaan seuralaisekseen henkieläimen, Variksen, jonka kanssa hän sitten kiertelee maita ja mantuja. Minne tahansa Kontiainen meneekin, aina löytyy jotain ongelmaa selviteltäväksi. Kuolemantapauksia, valitettavasti, eikä ole ihan k... Lue koko vinkki »
Kova mutta reilu

Lee Child: Kova mutta reilu

Kova mutta reilu sisältää kokoelman Lee Childin luoman sankarikulkurin Jack Reacherin seikkailuja. Tällä kertaa Reacher pieksee konnia ja hurmaa naisia novelleissa. Jack Reacher on totuttu tapaamaan keskipituisen romaanin päähahmona, mutta Kovassa mutta reilussa Lee Child on tehnyt hänestä novellien sankarin. Ratkaisu on yllättävänkin onnistunut... Lue koko vinkki »
Mistelimurha ja muita kertomuksia

P. D. James: Mistelimurha ja muita kertomuksia

P. D. James (1920–2014) oli merkittävä brittiläinen rikoskirjailija, jonka tuotannon keskeisin henkilöhahmo oli runoilija ja poliisi Adam Dalgliesh. Tämä eettisen pohdiskelun ja kirjallisten yhteyksien taitaja esiintyy myös Mistelimurha-kirjan neljästä novellista kahdessa, ja onhan hänet oikein mukava taas tavata. Kirjan novellit Mistelimurha, H... Lue koko vinkki »

David Terrenoire: Hyvä naapurusto

Kätevää! Tunti sitten en ollut vielä kuullutkaan amerikkalaisesta kirjailijasta nimeltä David Terrenoire, mutta nyt istun jo tässä arvioimassa hänen dekkarinovellikokoelmaansa. Hyvä naapurusto ei siis todellakaan ole pituudella pilattu. 16-sivuinen kolmen kertomuksen vihko taitaa olla (jotkin pikkulasten kuvakirjat poislukien) lyhimp... Lue koko vinkki »

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut

Harva populaarikulttuurin hahmo on yhtä aktiivinen kuin Sherlock Holmes. Sherlock Holmesin seikkailut ilmestyivät vuonna 1892 ja hahmot ovat edelleen yhtä eläviä kuin julkaisuajankohtana. Kokoelma sisältää kaksitoista novellia, jotka ovat ajankuvan mukaisesti aikanaan julkaistu alun perin muissa julkaisuissa. Nämä novellit julkaistiin ensin The Str... Lue koko vinkki »
Maigret

Georges Simenon: Maigret : Kootut kertomukset

Belgialaisen Georges Simenonin luoma komisario Maigret on yksi dekkarikirjallisuuden klassikkohahmoja, joka on seikkaillut yli 80 romaanissa. Simenon kirjoitti myös Maigret-novelleja. Tästä kokoelmasta löytyy lähes kolmekymmentä novellia, jotka ovat ilmestyneet 1936–1950 ja ovat aiemmin suomentamattomia. Maigret oli minulle uusi tuttavuus, ... Lue koko vinkki »
Kummaa ääntä pimeydestä

Maritta Naumenen ja Ritva Sorvali: Kummaa ääntä pimeydestä : nuorten kirjoittamia rikostarinoita Kouvolasta 2015

Kummaa ääntä pimeydestä on todella loistava kokoelma nuorten kirjoittamia jännitysnovelleja. Kouvolan Dekkaripäivien kilpailusatoa on tämä teos, joka sisältää 28 toinen toistaan kiehtovampaa rikostarinaa. Vaikka kyse on nuortenkirjasta, niin painotan sitä, että se on vain nuorten kirjoittama. Lukijana voi oikein hyvin olla aikuinen ja se olisiki... Lue koko vinkki »
Helsinki Noir

Jim Thompson (toim.): Helsinki Noir

Akashic Books -kustantamon kansainvälinen Noir-dekkarisarja on ilmestynyt jo vuosikymmenen ajan, ja siihen kuuluu kymmeniä kirjoja. Kirjat ovat rikosnovellikokoelmia, jotka keskittyvät aina yhden kaupungin laitapuolen elämään. Kirjoittajat ovat paikallisia dekkaristeja. Tänä syksynä yksi uusista mustanpuhuvista kaupungeista on Helsinki. James ... Lue koko vinkki »
Laulu seis, sanoi Susikoski

Mauri Sariola: Laulu seis, sanoi Susikoski : Mauri Sariolan novelleja

Mauri Sariola oli erittäin tuottelias kirjailija. Noin yhdeksänkymmenen romaanin lisäksi Sariola kirjoitti valtavasti rikosnovelleja lehtiin. Mauri Sariola -seuran intendentti Matti Nummenpää on koonnut Sariolan tästä tuotannosta noin 26 novellin leikkauksen. Joukossa on myös Sariolan salanimellä (Esko Laukko, Simo Hurtta, Simo Arra) kirjoittama no... Lue koko vinkki »
Perhonen ja jaguaari

Aliette de Bodard: Perhonen ja jaguaari

Osuuskumman ensimmäisen käännösjulkaisun kirjailija on ranskalainen Aliette de Bodard, jolta on Kirjavinkeissä aiemmin arvosteltu omaperäinen ja mainio Servant of the Underworld. Tuon dekkarin asetelmana toimi atsteekkien Tenochtitlan, ja samanlaisia vaikutteita Perhosessa ja jaguaarissakin on. Novellikokoelma on jakautunut kahtia. Ens... Lue koko vinkki »
Maria Kallio -extra

Hannu Harju ja Ismo Loivamaa (toim.): Maria Kallio Extra : Kevyttä ja vakavaa Leena Lehtolaisen komisariosta

Leena Lehtolaisen Maria Kallio -dekkarit täyttävät tänä vuonna jo 20 vuotta! 20 vuotta täynnä hyviä, erinomaisia, koukuttavia dekkareita. Ensimmäinen kirja Ensimmänen murhani ilmestyi vuonna 1993 ja siitä lähtien olemmekin saaneet olla Marian mukana erilaisissa työtehtävissä sekä perhe-elämässä ja -kiemuroissa. Olemme saaneet lukea lasten syntym... Lue koko vinkki »
Ainakin äiti yritti

Jens Lapidus: Ainakin äiti yritti : rikostarinoita

Stockholm noir -trilogian jälkeen Ruotsin tyylikkäin asianajaja Jens Lapidus yllättää novellikokoelmalla Ainakin äiti yritti. Novellien maailmassa pyöritään yhä enimmäkseen rikosten parissa. Monet novellien henkilöistä ovat tuttuja jo Stockholm noir -trilogiasta, mutta uusiakin hahmoja löytyy. Stockholm noir -trilogiassa Lapiduksen kirjoitustyyl... Lue koko vinkki »

John Dickson Carr ja Adrian Conan Doyle: Seitsemän piipun arvoitukset

Sir Arthur Conan Doylen poika Adrian Conan Doyle lyöttäytyi yhteen kultaisen kauden dekkarimestari John Dickson Carrin kanssa kirjoittaakseen jatkoa Sherlock Holmesin seikkailuille. Kokoelma ilmestyi jo 1954, eli se on varhainen esimerkki muiden kuin Sir Arthurin kirjoittamista Sherlock Holmes -tarinoista. Carr on kirjoittanut virallisen Conan Doyl... Lue koko vinkki »
Arsène Lupin : Mestarivarkaan kootut kertomukset

Maurice Leblanc: Arsène Lupin : Mestarivarkaan kootut kertomukset

Mestarivaras, huijari, älykkö, tyylikäs herrasmies, valepukujen ja tekaistujen henkilöllisyyksien erikoismies, charmantti seurapiiriliitäjä. Saammeko esitellä: Arsène Lupin. Maurice Leblancin 1900-luvun alussa luomalla dekkarisankarilla on omien sanojensa mukaan "toisten omaisuudesta hieman erikoisia käsityksiä", mutta sydän hänellä on hyvä, eikä h... Lue koko vinkki »
Kononen käyttää järkeä

Eero Pasanen: Kononen käyttää järkeä

Eero Pasanen on kirjoittanut useamman romaanin rikostarkastaja Martti Konosesta. Tämä on ensimmäinen, joka sisältää pelkästään novelleja. Niissä kuvataan yksittäisiä tapauksia Konosen uralta. Romaanien tapaan myös novellit sisältävät suoraa toimintaa ja ovat teemoiltaan omaan makuuni melkein jopa liian miehisiä. Baareissa ei näiden pätkien aikana k... Lue koko vinkki »

Tapani Bagge (toim.): Tykki

Tykki on loistava novellikokoelma, johon kaksitoista Suomen johtavaa rikolliskirjailijaa ovat jokainen kirjoittaneet oman tarinansa. Yhtenäistä tarinoissa on se, että niissä kaikissa esiintyy jollain tapaa "tykki" eli Lahti 35 -sotilaspistooli. Tarinoissa ase kiertää ympäri Suomea, 70-luvulta nykyvuosiin. Tykin kanssa tekemisissä ovat niin uudet ri... Lue koko vinkki »
Sherlock Holmes : Kootut kertomukset -kirjan kannessa on piirroskuva talojen reunustamasta kadusta. Kadulle piirtyy Sherlock Holmesiksi tunnistettava varjo.

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes : Kootut kertomukset

Sherlock Holmesin seikkailujen suomentaminen alkoi jo 1890-luvulla. Tarinoita on sittemmin nähty suomeksi moneen otteeseen, mutta vasta tämä kokoelma kerää yksiin kansiin kaikki novellimittaiset Sherlock Holmes -tarinat. Mukana on kokoelmat Sherlock Holmesin seikkailuja, Muistelmia Sherlock Holmesista, Sherlock Holmesin paluu, Viimeinen kumarrus, S... Lue koko vinkki »