Two Heads

Alex Frith, Chris Frith, Uta Frith ja muut: Two Heads : Where Two Neuroscientists Explore How Our Brains Work with Other Brains

Aviopari Uta Frith ja Chris Frith ovat neurotieteilijöiden joukossa alansa huippuja, he ovat vuosikymmenien mittaisen uransa varrella tehneet uraauurtavaa tutkimusta muun muassa autismin ja skitsofrenian parissa. Alan menneeseen ja nykyiseen kehitykseen päästään tutustumaan heidän poikansa Alex Frithin kirjoittamassa ja Daniel Locken piirtämässä s... Lue koko vinkki »
Tuntematon mieli

Michael Pollan: Tuntematon mieli : Mitä uusi psykedeelien tutkimus opettaa

Olipa kiehtova mutta vaikeasti arvosteltava kirja! Psykedeelien historia on jo itsessään mielenkiintoinen aihe, mutta en kirjaa aloittaessani aavistanut miten kiinteästi aihe liittyy aivojen tietoisuustutkimukseen, ja jopa kysymykseen siitä onko "minuus" lopulta vain aivojen tuottama harha. En myöskään arvannut aiheen liittyvän läheisesti ihmisten ... Lue koko vinkki »
Maa ja taivas

Yaa Gyasi: Maa ja taivas

Ghanalais-yhdysvaltalaisen Yaa Gyasin esikoisteos Matkalla kotiin teki vaikutuksen, jonka johdosta uusi Maa ja taivas löysi helposti tiensä lukulistalle. Tämäpä olikin erilainen tarina, joka kieputti yhteen muutaman mielenkiintoisen langan jälleen kerran varsin taidokkaalla tavalla. Kirjan pääosassa on Gifty, Ghanasta Yhdysvaltoihin muuttaneen ä... Lue koko vinkki »

Jukka Häkkinen: Outojen kokemusten psykologia

Havaintopsykologian tutkijan Jukka Häkkisen Mielen oudot maisemat : hallusinaatioiden psykologiaa oli sen verran hyvä kirja, että pistin häneltä jo aikaisemmin ilmestynyneen Outojen kokemusten psykologian ilman muuta lukulistalle. Tässä kirjassa Häkkinen paneutuu neurotieteellisestä näkökulmasta ilmiöihin, joita on monesti pidetty jopa yliluonno... Lue koko vinkki »

Lauri Nummenmaa: Tunnekartasto : Kuinka tunteet tekevät meistä ihmisiä

Järki ja tunteet sekä niiden vastakkainasettelu on ollut länsimaisessa historiassa varsin yleistä, mutta kuinka oikeutettu tällainen vastakkainasettelu oikeastaan on? Aivotutkija Lauri Nummenmaan Tunnekartasto kertoo tunteiden merkityksestä ja vaikutuksesta elämäämme muun muassa onnen, inhon, rakkauden ja pelon kautta. Miksi tunteet vaikuttavat mei... Lue koko vinkki »

Jukka Häkkinen: Mielen oudot maisemat : hallusinaatioiden psykologiaa

Hallusinaatioilla on huono maine, sillä ne usein liitetään joko psykoosiin tai huumeiden käyttöön. Ilmiöön liittyy siis paljon väärinkäsityksiä, sillä havaintopsykologian tutkija Jukka Häkkinen osoittaa mielenkiintoisessa kirjassaan, miten hallusinaatiot ovat itse asiassa paljon tavanomaisempia kuin kuvitellaan ja niitä esiintyy myös aivan tavallis... Lue koko vinkki »

Markus Heilig: Naisen aivot, miehen aivot : onko aivoilla sukupuolta?

Professori Markus Heilig tarttuu varmasti joillekin ihmisille arkaan aiheeseen, eli mitä tiede sanoo aivojen sukupuolieroista ja mitä merkitystä näillä eroilla on liittyen tasa-arvokeskusteluun ja yhteiskuntaan. Heilig selvästi pelkää saavansa suoraan kaviosta, sillä hän vakuuttaa jopa vähän huvittavuuteen asti, että on ehdottomasti tasa-arvon k... Lue koko vinkki »
Elää, ajatella, katsoa

Siri Hustvedt: Elää, ajatella, katsoa

Siri Hustvedt on aina ollut yksi lempikirjailijoitani; erityisesti ihastuin hänen ensimmäisenä suomeksi ilmestyneeseen romaaniinsa Kaikki mitä rakastin (2007). Pidin myös kovasti hänen esseekokoelmastaan Vapiseva nainen : hermojeni tarina (2011), mutta ehkäpä olin itsekin enemmän tai vähemmän vapiseva nainen, kun tartuin tähän Elää, ajatella, katso... Lue koko vinkki »

Siri Hustvedt: Vapiseva nainen : hermojeni tarina

Pari vuotta isänsä kuoleman jälkeen puhuessaan isän muistoksi järjestyssä tilaisuudessa kirjailija Siri Hustvedt sai vapinakohtauksen, jossa hän ei pystynyt hallitsemaan kehoaan kaulasta alaspäin, vaikka puhe luistikin normaalisti. Myöhemmin oireet ovat toistuneet usein hänen julkisissa esiintymisissään. Hustvedt päätti yrittää ottaa selvää, mistä ... Lue koko vinkki »