Venäjä : Aatteet ja ideat Pietari Suuresta Putiniin

Bengt Jangfeldt: Venäjä : Aatteet ja ideat Pietari Suuresta Putiniin

Kautta länsimaisen modernin historian, Venäjän ymmärtäminen ollut suomalaisille ja eurooppalaisille tärkeää, mutta se on osoittautunut vaikeaksi eikä venäläisen mielen ennakointi ole ollut helppoa. Ymmärrys on tänä päivänä erityisen tärkeää, kun Venäjä parhaillaan hyökkää Ukrainaan. Siksi onkin hienoa, että Siltala on julkaissut Tukholman yliopisto... Lue koko vinkki »
Ruttoyöt

Orhan Pamuk: Ruttoyöt

Vuonna 1901 puhkeaa ruttoepidemia Välimerellä Mingerin saarella Kreetan ja Rodoksen välimaastossa. Osmanivaltakunnan sulttaani Abdülhamit lähettää saarelle terveysasiain ylivalvojansa, kemisti Bonkowski paššan apulaisineen, alkavaa epidemiaa tartuttamaan, mutta hyvin pian saarelle saapumisensa jälkeen Bonkowski pašša murhataan. Sulttaani määrää hän... Lue koko vinkki »
Kadonneet sydämemme

Celeste Ng: Kadonneet sydämemme

Amerikkalainen Celeste Ng tuli suomalaisille lukijoille tutuksi toisella romaanillaan Tulenarkoja asioita, jonka Gummerus julkaisi suomeksi 2019. Reese Witherspoonin suosioon päässyt romaani on Ngin suosituin teos tähän asti. Seuraavana vuonna suomeksi saatiin Ngin esikoisteos Olisi jotain kerrottavaa vuodelta 2014. Nyt Ng on tehnyt uuden romaanin,... Lue koko vinkki »
Jäähyväiset kotimaiselle kirjallisuudelle

Olli Löytty: Jäähyväiset kotimaiselle kirjallisuudelle

Kummallista kiukkua ja teilaamista näemmä aiheuttanut tämä lempeän kirjallisuustohtorin Olli Löytyn (s. 1966, Namibia) esseepamfletti Hesarin yleisönosastossa, vaikka Löytty vain aavistelee, miten kotimaisen kirjallisuuden kielen on käymässä. Se näet on laajenemassa pelkästä suomen-, ruotsin- ja saamenkielisestä tekstistä tulevaisuudessa monikie... Lue koko vinkki »
Miksi en enää puhu valkoisille rasismista

Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista

Brittiläinen toimittaja Reni Eddo-Lodge kyllästyi puhumaan valkoisille rasismista, joten hän kirjoitti aiheesta blogikirjoituksen, jonka seurauksena hän on päätynyt puhumaan todella paljon valkoisille rasismista. Käytännöllistä! No, kaikesta tästä seurasi tämä oivallinen kirja, joka toivon mukaan vähentää tarvetta vääntää valkoisten kanssa rakentee... Lue koko vinkki »

Dorian Lynskey: The Ministry of Truth : A Biography of George Orwell’s 1984

George Orwellin dystopia Vuonna 1984 ei varmaankaan suurempia esittelyjä kaipaa. Harva kirja on samalla tavalla jättänyt jälkensä kulttuuriin ja inspiroinut jälkipolvia – heitäkin, jotka eivät ole koskaan Orwellin kirjaa henkilökohtaisesti lukeneet. Dorian Lynskeyn The Ministry of Truthia voisi luonnehtia eräänlaiseksi elämäkerraksi tästä romaanist... Lue koko vinkki »

Merete Mazzarella: Emmekö voisi elää sovussa? : Esseitä ajastamme

Onko utopistista ajatella, että myös me erilaisissa kuplissa elävät suomalaiset voisimme oppia ajattelemaan asioita enemmän "yhtäläisyyksien, yhteisten päämäärien ja keskinäisen riippuvuuden" kannalta? Tämä vaatisi toisenlaista keskustelua kuin nykyinen - median suosima - keskustelu, jossa vastakkaiset mielipiteet törmäävät yhteen, mutta ennen muut... Lue koko vinkki »
Mitäs me länsimaalaiset!

Karim Maïche: Mitäs me länsimaalaiset! : Suomi ja lännen käsite

Karim Maïche lähtee teoksessaan purkamaan, mitä ”länsimaat” tarkoittaa ja miten suomalaiset ovat yrittäneet identifioida itsensä sen kanssa. Kirja hyödyntää niin maailman- kuin aatehistoriaa ja asiantuntijoiden haastatteluja, piirtääkseen monipuolisen kuvan limittäisten verkostojen maailmasta. Kirjassa paljastuukin, että ”länsimaat” on epämääräi... Lue koko vinkki »

Timo Hännikäinen: Lihamylly

Olisikohan tämä enemmän radikalismista kirjoittavan kirjavinkkaaja Sami Eerolan heiniä kuin minun, joka en kovin yhteiskuntaorientoitunut ole. Mutta toisaalta konfliktihakuinen, kuten Hännikäinenkin: auktoriteetit hiiteen! Mutta humalassa örveltäjä en ole niin kuin Timo H, joka Facebookissa on tuonut silloin tällöin esille primaarista alkoholia nau... Lue koko vinkki »

Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta

Yuval Noah Harari nousi populaaritieteen rocktähdeksi ihmiskunnan historian pikakelauksella esittelevän Sapiens-teoksensa myötä. Erinomainen kirja oli melkein kokonaan huippukiinnostava. Sittemmin myös tulevaisuutta tutkaileva Homo Deus nousi kansainväliseksi bestselleriksi, joten uusi 21 oppituntia maailman tilasta kuului varmaankin monilla vuoden... Lue koko vinkki »
Hamasin poika

Mosab Hassan Yousef: Hamasin poika

Mosab Hassan Yousefin Hamasin poika on entisen Hamasin korkea-arvoisen taustajäsenen muistelmat. Yousef oli korkea-arvoisen Hamasin johtajan poika, joka kasvoi ensimmäisen intifadan aikoina, mutta ei ollut varsinainen aktivisti, vaan enemmänkin kulissien takana liikkuva hiippari, joka tiesi vähän kaikesta, välillä osallistui mielenosoituksiin, m... Lue koko vinkki »
Kuolemantanssi

Heikki Aittokoski: Kuolemantanssi : Askeleita nationalismin Euroopassa

Kuolemantanssi, danse macabre, on 1400-luvulta asti tunnettu maalausmotiivi, joka esiintyy erityisesti katolisten kirkkojen seinämaalauksissa sekä hautausmailla. Niitä on säilynyt eri puolilla Eurooppaa useita; Suomen ainoa Kuolemantanssi löytyy Inkoon kirkosta. Maalauksen aihe ei ole kovinkaan kaunis: siinä luurangot tanssittavat kaikkien kas... Lue koko vinkki »
Riivaajat

Fedor Dostojevski: Riivaajat

Fedor Dostojevskin laajasta tuotannosta tulevat yleensä ensimmäisenä mieleen hänen suuret romaaninsa. Niitä kaikkia yhdistää vahva psykologinen ihmiskuvaus ja yleismaailmalliset hyvän ja pahan vastakkainasettelut. Niitä pidetään romanttisen romaanitaiteen yksinä suurimmista saavutuksista. Riivaajat kuuluu kunniakkaasti tähän tiiliskivien sarjaan. S... Lue koko vinkki »