Kultainen peura

Miina Supinen: Kultainen peura

Olen aina pitänyt Miina Supisen kirjoista ja olipa vaan kiva yllättyä tästäkin. Siis todella yllättyä, koska Kultainen peura oli jälleen erilainen. Jos monet kirjailijat noudattavat jotain sellaista omintakeista kaavaa, niin Miina Supinen hyppää aina johonkin ihan uuteen. Jotenkin tiesin, että hän pitää fantasiasta, mikä on minulle täysin vieras... Lue koko vinkki »
Katkerat puutarhat

Kaisa Beltran ja Johanna Erjonsalo: Katkerat puutarhat : Euroopan riistettyjen siirtotyöläisten tarina

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden työolot ovat viime aikoina puhututtaneet, mutta vähemmän keskustelua käydään siitä, minkälaisissa oloissa poimitaan ruokapöytämme vihannekset ja hedelmät. Espanja on Suomen toiseksi merkittävin vihannesten ja merkittävin hedelmien sekä marjojen tuoja, ja merkittävän osan tästä poimintatyöstä tekevät siirtolaiset. ... Lue koko vinkki »
George Sand : True Genius, True Woman

Kim Consigny ja Séverine Vidal: George Sand : True Genius, True Woman

George Sand (oikealta nimeltään Amantine Lucile Aurore Dupin, 1804–1876) oli ranskalainen kirjailija ja yksi 1800-luvun merkittävimmistä naiskirjailijoista. Koska naisten näkemyksillä ei ollut kummoistakaan arvoa 1800-luvun yhteiskunnassa, Sand päätyi kuitenkin maskuliiniseen kirjailijanimeen. Sandin vallankumouksellisuus ei kuitenkaan pysähtynyt n... Lue koko vinkki »
Nainen, elämä, vapaus

Marjane Satrapi (toim.): Nainen, elämä, vapaus

Nainen, elämä, vapaus -slogan tuli maailmalle tutuksi sen jälkeen kun Iranin siveyspoliisi hakkasi nuoren Masha Aminin kuoliaaksi, koska hänen huivinsa ei ollut "oikeaoppisesti" sidottu. Aminin kuolema aloitti valtaisan mielenosoitusten aallon ja feministisen liikkeen, johon osallistuivat laajalti myös Iranin miehet. Hetken aikaa näytti jopa siltä,... Lue koko vinkki »
Hulanjoen tarinat

Xiao Hong: Hulanjoen tarinat

Tässäpä on kirja, jonka olisin helposti ohittanut, ellen seuraisi suomentaja Rauno Sainion tekemisiä Instagramissa. Harvaa suomentajaa tulee näin seurattua, mutta seuraamalla Sainiota saa samalla lähes täysin kattavan näkökulman kiinasta suomennettaviin kirjoihin. Hulanjoen tarinat on pienen Punos-kustantamon julkaisu ja siksikin jäisi herkästi huo... Lue koko vinkki »
Naisen paikka

Vilja-Tuulia Huotarinen: Naisen paikka

Naisen paikka edustaa Vilja-Tuulia Huotarisen varhaista runotuotantoa. Vuonna 2007 ilmestynyt kokoelma on Huotarisen toinen. Kansikuva on oivaltava, siihen on kuvattu  pitsinen hartiahuivi, jonka keskelle jää musta tyhjä tila – se naisen paikka. Nimi antaa odottaa feminismiä ja sitähän tulee. Naisen paikka luotaa naisen asemaa osana sukupol... Lue koko vinkki »
Sisunin maailma

Chung Serang: Sisunin maailma

Shim Sisun oli monipuolinen ihminen, joka teki uraa taiteilijana, kirjailijana, mielipidevaikuttajana ja oli myös kolmen oman ja yhden avioliiton kautta saadun lapsen äiti ja viiden lapsen isoäiti. Hän oli monella tapaa omaperäinen ja perinteitä vastaan, joten hänelle ei myöskään pidetty kuolemansa jälkeen perinteistä muistojuhlaa. Nyt, kymmenen vu... Lue koko vinkki »
Kotimatkoja Mari Leppäsen kanssa

Johanna Venho: Kotimatkoja Mari Leppäsen kanssa

Johanna Venho on kirjoittanut rohkeasta, kutsumuksensa ääntä kuunnelleesta ja omaa tietään kulkevasta arkkihiippakunnan piispa Mari Leppäsestä. Tai paremminkin yhdessä nämä kaksi ovat kirjoittaneet kirjan, jonka pääosassa on Leppänen, hänen kasvutarinansa, irtautumisensa vanhoillislestadiolaisesta elämäntapauskonnosta ja kasvunsa evankelis-luterila... Lue koko vinkki »
Taiteen historia ilman miehiä

Katy Hessel: Taiteen historia ilman miehiä

Englantilainen taidehistorioitsija, kuraattori, radioääni ja kirjailija Katy Hessel on kirjoittanut painavan kirjan. Painavan painoltaan – lähes kaksi kiloa. Painavan erityisesti sisältönsä ja merkityksensä takia. Miksi? Se esittelee taiteilijoita – erityisesti naistaitelijoita - jotka on tavallisesti jätetty pois historiankirjoista ja kursseilta. ... Lue koko vinkki »
Sängyssä tupakoimisen vaarat

Mariana Enriquez: Sängyssä tupakoimisen vaarat

Suomalaislukijat pääsivät tutustumaan argentiinalaiseen Mariana Enriqueziin ensin novellien myötä, kun WSOY julkaisi Mitä liekit meiltä veivät -kokoelman Sari Selanderin suomentamana. Argentiinan lähihistoriasta ammentavat kauhunovellit olivat vaikuttavia ja herättivät monen lukijan mielenkiinnon. Seuraavaksi Enriquezilta saatiin upea Yö kuuluu mei... Lue koko vinkki »
Tyttö joka en

Laura Juntunen: Tyttö joka en

Tyttö joka en -kirjan nimi herättää kummallisen olon ja että mitä se tarkoittaa? Halusin lukea sen, vaikka tiesin, että vastaan voi tulla mitä tahansa. On ihan hyvä tietää, mitä tapahtuu ja yrittää ymmärtää heitä, jotka ovat kokeneet raskaita asioita. Lisäksi se, ettei itse valittaisi turhista, kun on kuitenkin selvinnyt helpommalla. Laura ... Lue koko vinkki »
Onnenkauppaa

Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Onnenkauppaa

Nigerialainen Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ pääsi vuonna 2017 ilmestyneellä esikoisteoksellaan  Älä mene pois kansainväliseen menestykseen: teos käännettiin monille kielille ja se pääsi useiden palkintojen ehdokkaaksi. Toista romaania on saatu tovi odotella, mutta tänä vuonna Onnenkauppaa ilmestyi ja tuoreeltaan suomeksikin. Onnenkauppaa kuvaa nigerial... Lue koko vinkki »
Sudenluola

Elodie Harper: Sudenluola

"Hässin joukoittain tyttöjä täällä!" "Kesäkuun viidentenätoista Hermeros, Phileterus ja Caphisus kävivät pukilla täällä." Seinäraaputuksia Amaran kammiossa. Elämää orjana Pompejin halvassa bordellissa. Historiaan matka siis, aikaan ennen Jeesusta. On vähän rajumpi meno, kieleltäänkin suorasukaisempaa, kuin Mart Sanderin Litsideissä, herr... Lue koko vinkki »
Tyhjyyspäiväkirja

Emi Yagi: Tyhjyyspäiväkirja

Työelämässä miesten ja naisten osat eivät ole samanlaiset. Naisille on taipumus kertyä kaikenlaista pikkusälää, kuten toimiston siisteydestä, kahvinkeittämisestä ja sensellaisesta puuhastelusta huolehtimisesta, ihan riippumatta siitä, kuuluuko se toimenkuvaan vai ei – tavanomainen ”keitäpä tyttö kahvit” -ilmiö. Japanissa naisen asema työelämässä on... Lue koko vinkki »
Tapaus

Annie Ernaux: Tapaus

Annie Ernaux voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2022, eikä suotta. Tämä käsillä oleva pienoisromaani Tapaus kertoo väkevästi, että hän on mestarillinen kirjailija. Teos on käsittääkseni suoraa autofiktiota, kokemusta kirjailijan omasta elämästä, mutta myös kaunokirjallisuutta mitä suurimmassa määrin.  Kirjan minäkertoja – ehkä minulla o... Lue koko vinkki »
Lehtori Hellmanin vaimo / Työmiehen vaimo

Minna Canth: Lehtori Hellmanin vaimo / Työmiehen vaimo

Kirjallisuustutkimuksen kotimaisen kirjallisuuden tuntemuksen lukulistalla on Minna Canthilta Työmiehen vaimo, ja kun löysin kirjasta Kariston niteen, jossa on samoissa kansissa Lehtori Hellmanin vaimo, luin sitten molemmat. Ei tämä huono niputus olekaan, sillä teokset käsittelevät hyvin pitkälti samaa aihetta, eli nuoren naisen kehnoa onnea avioli... Lue koko vinkki »