Sodan sellisti

Pirjo Houni: Sodan sellisti : Lukas Stasevskij ukrainalaisilla juurillaan

Myönnettäköön, Lukas Stasevskij ei ollut minulle nimenä yhtään tuttu ennen kuin luin tämän kirjan. Kannen kuva sodan raunioissa selloa soittavasta miehestä oli kuitenkin niin pysäyttävä, että kirjaan oli pakko tarttua. Kuka Stasevskij siis on? Hänet tunnetaan ehkä parhaiten Euroopan ensimmäisen pelimusiikkiin keskittyvän orkesterin Game Music Colle... Lue koko vinkki »
The 69 Eyes

Timo Kalevi Forss: The 69 Eyes

The 69 Eyes on ollut suomalaisen musiikkikentän kiinteä jäsen yli 30 vuotta. Bändi on pysynyt samassa kokoonpanossa ja kiertänyt eri puolilla tasaisesti. The 69 Eyes -kirja kurkistaa goottirockin suurimman bändin kulisseihin. Kirjan toimittanut Timo Kalevi Forss on palkittu tietokirjailija, joka on ollut monessa mukana. Ennen The 69 Eyes -kirjaa... Lue koko vinkki »
Manse : Markka-aika

Tommi Liimatta: Manse : Markka-aika

Tommi Liimatan omaelämäkerrallisten romaanien sarja on tuonut nuoren taiteilijan Jeppiksen, Jeppis 2:n ja Rollon kautta Tampereelle. Liimatta muuttaa avopuolisonsa kanssa Etu-Kalevaan kesällä 1996, ja tästä alkaa ainakin itselleni merkitysellisin vaihe Absoluuttisen Nollapisteen ja Liimatan luomistyön ja levytysten jatkumossa. Peräti 720-sivuinen t... Lue koko vinkki »
Golden boy

Michael Ross: Golden boy : Beethoven’s Youth

Ludwig van Beethoven oli aikakautensa suurin säveltäjä, mutta kuka hän oli ennen kuin hänestä tuli "Beethoven"? Michael Rossin sarjakuva kertoo Beethovenin nuoruusvuosista aina vuoteen 1795 asti, jolloin Beethoven esiintyi ensimmäisen kerran Wienissä julkisesti, ja jonka jälkeen hänen hänestä tuli kaupungin johtava pianisti. Kuten sarjakuvan nim... Lue koko vinkki »
Taikajengi ja viekas vatsastapuhuja

Neil Patrick Harris: Taikajengi ja viekas vatsastapuhuja

Ihmelähteiden kaupungin vuotuinen suuri kykykilpailu lähestyy, ja Taikajengi harjoittelee ahkerasti ohjelmanumeroa, jolla he löisivät ällikällä kanssakaupunkilaisensa. Ohjelman elementit kuitenkin aiheuttavat nuorten taikureiden keskuudessa eripuraa: kuka saisi vastuulleen suuren finaalin? Kaupunkiin on myös saapunut kuuluisa vatsastapuhuja, jonka ... Lue koko vinkki »
Aki Sirkesalo : Musiikki soi

Laura Haarala ja Antti Luukkanen: Aki Sirkesalo : Musiikki soi

Aki Sirkesalo oli yksi 1990-luvun vetovoimaisimmista kotimaisista pop-artisteista eikä hänen hittinsä ole vieraita ainakaan meille 1990-luvulla teini-ikää viettäneille. Sirkesalo perheineen on ihmisten mielissä kuitenkin ennen kaikkea Intian valtameren maanjäristyksen tapaninpäivänä vuonna 2004 aiheuttaman tsunamin uhrina ja siksi on hienoa, että L... Lue koko vinkki »
Tie päättyy meren rannalle

Suonna Kononen: Tie päättyy meren rannalle

Johan Johansson on viisissäkymmenissä oleva Suomen mittapuulla tunnettu progemuusikko, joka suolistoleikkauksen ja burn outin jälkeen laittaa elämän­sä kokonaan uusiksi. Bändi saa loppua, avioliitto saa loppua, levykokoelma kirpputoreille, ja nokka vanhalla pakulla kohti Norjan Vuoreijaa, elämän uutta alkua. Matkakumppaniksi road tripille Joensuust... Lue koko vinkki »
Limited Edition of One

Mick Wall ja Steven Wilson: Limited Edition of One

Jo noin 30 vuoden ajan Steven Wilson on tunnettu erityisesti Porcupine Tree -yhtyeen keulakuvana ja biisintekijänä. Viimeiset kymmenkunta vuotta hän on keskittynyt soolouraansa omissa nimissään, ja lisäksi hän on julkaissut useita levyjä myös muiden projektiensa kautta. Hänestä on tullut kysytty yhteistyö­kumppani vanhojen rock-levyjen uudelleenmik... Lue koko vinkki »
Ballad for Sophie

Juan Cavia ja Filipe Melo: Ballad for Sophie

Musiikkimaailman supertähti Eric Bonjour, oikealta nimeltään Julien Dubois, on jo vuosikymmeniä elänyt erakkona kartanossaan. Kysymys siitä miksi tämä virtuoosi aikanaan hylkäsi maallisen maailman on vaivannut monia, ja niinpä jälleen kerran yksi journalisti uskaltautuu kokeilemaan onneaan. Adeline Jourdainilla on kuin onkin enemmän sinnikkyyttä ja... Lue koko vinkki »
Mozart: musiikkiperheen tarina

Michael Lemster: Mozart : Musiikkiperheen tarina

Mozartista on kirjoitettu paljon, mutta yhdessä suhteessa Mozart : Musiikkiperheen tarina eroaa muista. Kirjan lähtökohtana on itse Mozartin suvun tarina, joka sai alkunsa 1400-luvulta hyvin vaatimattomista oloista, ja miten suku onnistui sinnikkäällä työllä vähä vähältä nousemaan sääty-yhteiskunnan kapeassa portaikossa. Mozart-suvun laajempaa hist... Lue koko vinkki »
Bix

Scott Chantler: Bix

Bix Beiderbecke (1903–1931) on jäänyt historiaan varhaisena jazz-ilmaisun pioneerina. Musiikillisesta menestyksestä huolimatta Bixin elämä oli enimmäkseen traaginen. Vanhemmat, erityisesti Bixin tuomitseva isä, eivät lainkaan ymmärtäneet Bixin vetoa musiikilliselle uralle. Ehkäpä vielä suurempi ongelma tälle vaiteliaalle miehelle oli kuitenkin kyvy... Lue koko vinkki »
Elämä : Kari Tapio

Antti Heikkinen: Elämä : Kari Tapio 1945 – 2010

Antti Heikkinen tutkii syvälle suomalaisten, ainakin miehen, sydämeen kairautuneen iskelmälaulaja Kari Tapion elämän niin että tuntuu. Nuorella nilsiäläisellä kirjoittajalla, s. 1985, on takana jo elämäkertateokset Juice Leskisestä, Heikki Turusesta, Jaakko Teposta ja Kalle Päätalosta. Kansanmiehiä kaikki. Samaan riviin luikahtaa helposti Kari Tapi... Lue koko vinkki »
Kaukana väijyy ystäviä: Muistelmat 1

M. A. Numminen: Kaukana väijyy ystäviä : muistelmat I

1960-luvun puoleenväliin tultaessa M.A. Numminen, sosiologian ja filosofian opiskelija, oli asettunut Somerolta Helsinkiin ja alkanut vähitellen huomata, että hänen jazz-harrastuksensa on käymässä vakavammaksi. Numminen liikkuu yliopiston ja kaupungin taide- ja kulttuuripiireissä laajasti. Pian on aika ensimmäisten omien levytysten. Lopulta se sosi... Lue koko vinkki »
Agit-prop

Jouko Aaltonen: Agit-Prop : Lauluja utopiasta

Muutama vuosi sitten tuli eräässä keskustelussa puheeksi Agit-Prop, ja jouduin tunnustamaan suuren hämmästyksen säestämänä, että en ollut kuullut koko yhtyeestä yhtään mitään. Selvästi näin suuri aukko yleissivistyksessä vaatii täyttämistä, joten SKS:n uutuuskirja oli pakko ottaa luettavaksi ja tulipa siinä samalla myös laulu jos toinenkin kuunnelt... Lue koko vinkki »

Kjell Westö: Tritonus

Kapellimestari Thomas Brander rakennuttaa valtavaa huvilaa Ravaisten saaristokuntaan. Hänen naapurinsa Reidar Lindell, psykologi ja koulukuraattori ammatiltaan, osoittautuu myös musiikkimieheksi: Reidar soittaa kitaraa paikallisessa harrastajabändissä. Vähitellen Brander ja Lindell alkavat ystävystyä, ja vaikkei ehkä suurinta sielujen harmoniaa mon... Lue koko vinkki »

Nuppu Koivisto: Sähkövaloa, shampanjaa ja Wiener Damenkapelle

"Kun pohjoisnapa vihdoin löydetään, siellä varmasti soittaa naisorkesteri jo valmiiksi." Olen aina ajatellut asian suurin piirtein näin: musiikin historia on paljolti miesten historiaa. Yksittäisiä naismuusikoita ja esiintyjiä on toki vilahdellut historiassa aina silloin tällöin, mutta he ovat olleet poikkeuksia, musiikillisia ilmiöitä ja muotia... Lue koko vinkki »

Jay Lewis: Yöstä valoon

Heti aluksi on kerrottava, että tällainen vanha Yö-fani kävi aikoinaan ystäviensä kanssa Yö-yhtyeen keikoilla lähinnä siksi, että siellä oli niin soma basisti. Suokaa anteeksi, jos kutsun häntä Jukiksi, koska sillä nimellä opin hänet tietämään, joskaan en tuntemaan. Silti jo silloin muinoin tein hänestä "profilointia", sillä paitsi, että hän oli he... Lue koko vinkki »

Mape Ollila: Erja Lyytinen : Blueskuningatar

Erja Lyytinen on suomalaisittain luonut varsin poikkeuksellisen uran. Naispuolisia bluesmuusikoita ei varsinaisesti kasva joka oksalla – edes kansainvälisessä mittakaavassa – saati sitten Suomessa. Omanlaisensa huippu koettiin vuonna 2017, kun European Blues Awards valitsi Lyytisen peräti vuoden parhaaksi kitaristiksi. Oli siis jo aikakin, että Lyy... Lue koko vinkki »
Hiphop Suomessa

Dragana Cvetanović, Inka Rantakallio, Venla Sykäri ja muut (toim.): Hiphop Suomessa : puheenvuoroja tutkijoilta ja tekijöiltä

Kirjassa joukko tutkijoita ja hiphopkulttuuriin kytkeytyneitä taiteilijoita esittää havaintojaan genrestä. Hiphop Suomessa onkin yhdistelmä vertausarvioituja akateemisia tutkimuksia ja harrastelijoiden esseitä. Se käsittelee niin suomalaisen hiphopin syntyä ja evoluutiota, sukupuolikysymyksiä, rodullistamista, breake dancea, graffititaidetta ja mon... Lue koko vinkki »

Anna Beer: Sounds and Sweet Airs : The Forgotten Women of Classical Music

Säveltäminen on kautta historian ollut hyvin maskuliininen ammatti. Vielä nykyäänkin naissäveltäjät ovat vähemmistössä ja historiankirjoista heitä saa todella kaivella. Siitä huolimatta joukko naisia on onnistunut luomaan omana aikanaan uran, vaikka monet heistä sittemmin ovatkin unohtuneet jälkipolvien mielestä. Sounds and Sweet Airs esittelee näi... Lue koko vinkki »