Muinaisen Lähi-idän imperiumit

Saana Svärd ja Joanna Töyräänvuori (toim.): Muinaisen Lähi-idän imperiumit : Kadonneiden suurvaltojen kukoistus ja tuho

Jossain vaiheessa etsin kirjastosta tietoa muinaiseen Lähi-itään liittyen, vain huomatakseni, että suomeksi aiheesta on julkaistu yllättävän vähän kirjoja. Se on sinänsä erikoista, sillä muinainen Sumer, Babylonia ja Assyria olivat paitsi historiallisesti erittäin merkittäviä suurvaltoja, niin alue tunnetaan myös kirjoitustaidon ja monien tieteiden... Lue koko vinkki »
Herodotos

Christa Steinby: Herodotos : Historiankirjotuksen isä ja hänen maailmansa

Vuonna 2021 on kulunut tasan 2500 vuotta persialaissotien päättymisestä. Mikäli persialaiset olisivat tuolloin voittaneet Kreikan kaupunkivaltiot, näyttäisi historiamme aivan toisenlaiselta. Nämä tapahtumat ovat kiintoisia myös toisesta syystä – niistä kirjoitti länsimaisen historian ensimmäinen historijoitsija Herodotos (484–425 eaa.). Hänen kirjo... Lue koko vinkki »
Egypti: kala sargofagissa

Mia Meri: Egypti : kala sarkofagissa & muita mysteerejä

Tällä hetkellä Amos Rexissä on meneillään vuoden mielenkiintoisin näyttely, eli muinaista Egyptiä esittelevä Egyptin loisto. Olipa itse näyttelyyn mahdollisuuksia mennä tai ei, niin näyttelykirjaan kannattaa silti tutustua, sillä se esittelee muinaiseen Egyptiin liittyviä arvoituksia – ja myös väärinkäsityksiä – oikein mielenkiintoisella tavalla. ... Lue koko vinkki »

Maijastina Kahlos: Roomalaiset ja barbaarit

Maahanmuutto ja pakolaisuus, vihapuhe, suvaitsevaisuus ja ennakkoluulot ovat uutisotsikoiden aiheina harva se päivä. Siitä huolimatta nämä aiheet eivät tietysti ole vain omalle ajallemme ominaisia puheenaiheita, onhan jo kauan pohdittu tuhoutuiko Länsi-Rooma maahan muuttaneiden barbaarien vuoksi. Maijastina Kahlosen Roomalaiset ja barbaarit pyrkii ... Lue koko vinkki »

Mikko Kamula: Tuonela

Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja etenee aikataulun mukaisesti ja suunnittelluista kuudesta kirjasta on nyt ilmestynyt kolmas, Tuonela. Juko Rautaparran perheen elämä savolaismetsien keskellä on arkista raadantaa ja eloonjäämistaistelua. Edeltävä osa, Iso härkä, on vaatinut koko yhteisön ja jopa entisten vihollisten liittoutumista yhteistä uhkaa va... Lue koko vinkki »

Risto Isomäki: Viiden meren kansa

Risto Isomäki on tunnettu trillereistään, joihin on yhdistetty ekologinen teema. Hänen teoksensa Sarasvatin hiekkaa on ollut Finlandia-palkinnon ehdokas. Jännityskirjallisuuden lisäksi hän on julkaissut laajan kirjon ympäristökysymyksiin liittyviä teoksia. Viiden meren kansa koostuu joukosta novelleja, jotka sijoittuvat Suomen esihistoriaan. Iso... Lue koko vinkki »

Mikko Kamula: Iso härkä

Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja on edennyt toiseen osaansa. Eletään 1480-lukua Savon syrjäisillä korpimailla, jonne Juko Rautaparta muutti perheensä kera kruunun veroja vältelläkseen. Mutta kuten aloitusosasta Ikimetsien sydänmailla kävi ilmi, verottaja iski huonekuntaan poikkeuksellisen ahnaasti neljännesmies Tönius Ikäheimosen muodossa. Kaunain... Lue koko vinkki »
1491 : Amerikka ennen Kolumbusta

Charles C. Mann: 1491 : Amerikka ennen Kolumbusta

Mitä oli Amerikassa vuonna 1491 eli vuosi ennen Kolumbuksen saapumista? Yleinen käsitys lienee, että muutama hassu intiaani siellä täällä. Tämä virallinen käsitys taitaa kuitenkin olla pahemman kerran väärässä. Nykytutkimuksen valossa Amerikassa asui vuonna 1491 todennäköisesti enemmän ihmisiä kuin Euroopassa. Pian vuoden 1492 jälkeen tilanne ku... Lue koko vinkki »