Maailman pahimmat paikat

Jani Kaaro: Maailman pahimmat paikat

Maailmankaikkeus on mielenkiintoinen paikka. Avaruudesta löytyy niin erikoisia ja äärimmäisiä paikkoja, että niiden voisi kuvitella olevan puhdasta mielikuvituksen tuotetta. Vai miltä kuulostaa Uranus, jossa sataa timantteja tai äärimmäisen kuuma eksoplaneetta WASP-76b, jossa taivaalta sataa sulaa metallia? Tiedetoimittaja Jani Kaaron Maailman pahi... Lue koko vinkki »
Kohti korkeuksia

Marcus Rosenlund: Kohti korkeuksia : ajatusmatkalla avaruudessa

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund jatkaa kevyen ja helposti lähestyttävän tietokirjallisuuden parissa. Edellinen Sää joka muutti maailmaa oli oikein oiva kirja, eikä tämä Kohti korkeuksia: ajatusmatkalla avaruudessa ole sekään hullumpi. Nimensä mukaisesti teos suuntaa kohti avaruutta. Sinne ei olekaan pitkä matka: täältä Tampereelta on avaruuteen yl... Lue koko vinkki »
Kaiken alku

Dan Hooper: Kaiken alku : universumin ensimmäiset sekunnit

Kosmologialla on takanaan uskomaton vuosisata. Sata vuotta sitten emme tienneet universumin menneisyydestä ja varsinkaan sen alkuperästä yhtään mitään. Nykyään tiedämme, että universumi koki ensimmäiset hetkensä noin 13,8 miljardia vuotta sitten ja olemme myös pystyneet hahmottamaan maailmankaikkeuden menneisyyttä uusilla tavoilla ja ennen näkemätt... Lue koko vinkki »

Tommi Tenkanen: Pimeän aineen arvoitus

Vielä sata vuotta sitten ajateltiin, että kotigalaksimme on koko maailmankaikkeus. Kuluneet vuosikymmenet ovat tehokkaasti poistaneet ihmisen maailmankaikkeuden keskipisteestä. Elämme äärettömässä, laajenevassa universumissa, josta vain murto-osa on edes samanlaista ainetta kuin me. Niin sanottua pimeää ainetta on arvioiden mukaan noin neljä ker... Lue koko vinkki »

Markus Hotakainen: Kosminen pimeys väistyy : Maailmankaikkeuden arvoituksia

Moderni käsitys maailmankaikkeudesta on hiljalleen kehittynyt viimeisen neljänsadan vuoden aikana, siitä hetkestä alkaen, kun Hans Lippershey keksi kaukoputken. Tämä on sopivasti myös Markus Hotakaisen kirjan aloituskohta, käännekohta jonka jälkeen ihmiset eivät joutuneet ihmettelemään avaruutta vain omien aistiensa asettamien rajojen sisällä. S... Lue koko vinkki »

Robert Dinwiddie: Tieteestä tinkimättä : lyhyt selitys pienille ja isoille asioille molekyyleistä mustiin aukkoihin

Lapsena mielikirjojani olivat erilaiset runsaasti kuvitetut lasten tietosanakirjat, joista sai tietoa mitä erinäisimmistä asioista. Näiden kirjojen ongelmana oli kuitenkin usein tiedon hajanaisuus; mieleen jäi kaikenlaista hauskaa nippelitietoa, mutta ei välttämättä selkeää kokonaiskuvaa tutkittavasta asiasta. Tieteestä tinkimättä : Lyhyt selity... Lue koko vinkki »
Kosmoksen siruja

Esko Valtaoja: Kosmoksen siruja

Esko Valtaoja on moneen kertaan palkittu tieteen popularisoija. Kotona maailmankaikkeudessa -kirjasta alkanut trilogia on erittäin suositeltavaa luettavaa. Kirjojen ulkopuolella Valtaoja on kirjoitellut kaikennäköistä pienempää: artikkeleita, kolumneja, juhlapuheita. Näitä siruja on koottu tähän kirjaan yksiin kansiin ja varustettu ajankohtaisin... Lue koko vinkki »
Ihmeitä : Kävelyretkiä kaikkeuteen

Esko Valtaoja: Ihmeitä : Kävelyretkiä kaikkeuteen

Esko Valtaojan pohdiskelevan trilogian kolmas osa on tuttua ja turvallista: monenlaisten aiheiden ympärillä pyörivää leppoisaa jutustelua, tieteelliset näkökulmat mielessä pitäen. Valtaoja reflektoi elettyä elämää, muistelee menneitä ja nivoo muisteluihinsa monenlaista tieteellistä pohdiskelua vaikkapa pimeän energian ja pimeän aineen olemuksest... Lue koko vinkki »