Sirkka Turkka : Tähti kuuttomassa yössä

Ulla Janhonen: Sirkka Turkka : Tähti kuuttomassa yössä

Kirjailijaelämäkerrat ovat lukutoukalle kerrassaan hurmaavaa lukemista! Näin ajattelin jälleen kerran, kun sain käsiini Ulla Janhosen kirjoittaman teoksen lyyrikko Sirkka Turkasta (1939–2021), olkoonkin etten ole edes tutustunut kovinkaan paljon Turkan runouteen. Hän lienee tunnetuin kokoelmastaan Tule takaisin, pikku Sheba, joka sai Finlandia-palk... Lue koko vinkki »
Mitä Helvi Hämäläinen todella sanoi?

Suvi Ahola: Mitä Helvi Hämäläinen todella sanoi?

Helvi Hämäläinen (1907–1998) on ollut eräs elämäni, varsinkin sen nuoremman ajan, tärkeimmistä kirjailijoista. Hänen värikäs, kuvaileva ja jopa rönsyilevän runsas kerrontansa on jollain tavalla sopinut aina omaan sielunmaisemaani, jopa niin paljon, että tein 1980-luvulla graduni hänen pääteoksenaan pidetystä Säädyllinen murhenäytelmä -romaanista (1... Lue koko vinkki »
Maailma on minun

Edith Södergran: Maailma on minun : runoja ja valokuvia

Ihan heti täytyy sanoa, että tämä kirja oli minusta hurmaava, vaikka luulinkin jo Edith Södergranin lyriikan jääneen omalta kohdaltani jonnekin nuoruuteen. Ei ollenkaan! Päinvastoin, nyt paljon myöhemmin monet runoista puhuivat aivan uudella tavalla. Edith Irene Södergran (1892–1923) oli varmastikin tunnetuin lyriikan modernismin tuoja Suomeen; ... Lue koko vinkki »
Kesken

Liisa Enwald: Kesken : Proosaa taiteesta ja elämästä

FT Liisa Enwald (1946–2021) oli monipuolinen esseisti, kirjailija ja kääntäjä. Mirkka Rekolan tuotannosta väitellyt Enwald tunsi kirjallisuutta laajasti. Hän teki pitkän uran luovan kirjoittamisen opettajana ja elämäntarinallisen kirjoittamisen parissa. Satuin itse Enwaldin kirjallisen tuotannon äärelle penkoessani kirjaston kirjallisuudentutkimuks... Lue koko vinkki »
Viimeinen talvi

Raisa Marjamäki: Viimeinen talvi

Viimeinen talvi on Poesian Poesiavihkot-sarjassa ilmestynyt vihkonen, joka muodostuu kahdesta osasta. Ensinnäkin se sisältää Raisa Marjamäen vuosi­na 2012–2013 kirjoittamia englanninkielisiä runoja. Toinen osa "Viimeinen talvi eli miksi en kirjoita enää englanniksi" on sitten tähän kiehtovaan aihee­seen pureutuva essee. Runoissa on puolensa; lue... Lue koko vinkki »
En ole sinun

Sara Teasdale: En ole sinun : valitut runot

Olen joskus, itse asiassa varmaan vuosikymmeniä sitten, hankkinut amerik­kalaisen runoilijan Sara Teasdalen englanninkielisen elämäkerran, jonka sil­mäilin laiskasti läpi. Nyt kun luin hänen valittujen runojensa kokoelman En ole sinun, jonka Tuomas Kilpi on taitavasti kääntänyt, tuntuu, että olisi pitänyt syventyä enemmänkin Teasdalen elämään ja tu... Lue koko vinkki »
Katri Vala

Minna Maijala: Katri Vala : Kulkuri & näkijä

Katri Vala kuuluu niihin menneen ajan naisiin, jotka ovat olleet aina kiinnostavia. Jo nuorena sain tietää, että on eräs talo, missä hän on toiminut opettajana ja aina kun ajan siitä ohi, muistan Katri Valaa. Vala kuului Tulenkantajiin ja kappas, hänkin oli nainen, johon Olavi Paavolainen mielistyi. Olavi Paavolainen on ollut aikansa hurmuri, j... Lue koko vinkki »

Hannele Huovi ja Elina Warsta: Hiiri mittaa maailmaa

Hannele Huovin tekstit ovat lapsiperheille tuttuja ja pidettyjä jo vuosikymmenten ajan. Tähän kokoelmaan on paketoitu 200 lastenrunoa Huovin runsaasta tuotannosta. Kirja tempaa mukaansa ensiriviltä lähtien. Tekstit on jaoteltu yhdeksän eri teeman alle, mutta yhtä hyvin niitä voi lukea yhden kerrallaan sieltä täältä. Ne eivät ole sidoksissa johon... Lue koko vinkki »

Maija Haavisto: Raskas vesi

Maija Haavisto on kirjoittanut hyvin monipuolisesti: useita romaaneja sekä tietokirjoja muiden muassa kroonisen väsymysoireyhtymän ja fibromyalgian hoidosta. Nyt hän yllättää runokirjalla, ehkä yllättää siksikin, että hänen romaaninsa ovat olleet selkeitä ja käsitelleet yleensä jonkin sairauden ominaisuuksia ja hoitoa. Raskas vesi on kuitenkin hyvi... Lue koko vinkki »

Anna Wickham: Kun rakkaus on ohi poltamme sängyn : valitut runot

Anna Wickham, syntymänimeltään Edith Alice Mary Harper (1883-1947), vietti kosmopoliittisen joskin melko levottoman lapsuuden Englannissa ja Australiassa, jonne perhe oli saapunut etsimään onneaan vuonna 1890. Nuori Anna palasi kuitenkin 21-vuotiaana Englantiin, mielessä sekä lauluopinnot että kirjailijan ura. Pian hän kuitenkin avioitui juristi Pa... Lue koko vinkki »
Elä tai kuole

Anne Sexton: Elä tai kuole : Valitut runot

Amerikkalainen Anne Sexton (1928-1974) oli yksi ikäpolvensa ja miksei myöhempienkin aikojen suosituimpia ja luetuimpia runoilijoita maassaan. Suomessa hän on tullut tunnetuksi melko vähän; yleensä häntä on pidetty vain Sylvia Plathin ystävänä, mikä sekin vaikuttaa ainakin Plathin päiväkirjojen ja kirjeiden valossa vähän liioitellulta. Naiset toki t... Lue koko vinkki »
Maassa massa maassa

Hanna-Maija Valjanen: Maassa massa maassa

Hanna-Maija Valjasen runokirja on ilmestynyt Mediapinta-kustantamon Suomen satavuotisjuhlinnan merkeissä; tämä sekä oma- että täyskustanteita julkaiseva tamperelainen yritys on luvannut julkaista sata runoteosta ilmaiseksi juhlavuoden kunniaksi. Yksi näistä runokirjoista on Hanna-Maija Valjasen Maassa massa maassa. Valjanen debytoi jo vuonna 2012 k... Lue koko vinkki »

Liisa Laukkarinen: Herbaariostani

Liisa Laukkarinen (s. 1944) on varsin tuottelias kirjailija. Hänen tuotantonsa sisältää lyriikkaa, kirjoja Marius-­pojan Aspergerin syndroomasta ja uskonnollisen tunnustuskirjan Jos Jumala on. Laukkarisen kahdeskymmenes teos Herbaariostani on kaunis runokirja vakavista aiheista. Herbaariostani koostuu kuudesta osasta, joissa käsitellään vanhenem... Lue koko vinkki »