Keuhkopuiden uni

Siiri Enoranta: Keuhkopuiden uni

Siiri Enoranta on kehitellyt taas jotain perin kummallista. Keuhkopuiden uni on kuvaus seurapiireistä, mutta näissä tanssiaisissa ei tanssahtele tavallisia ihmisiä. Vihreäihoiset, siivekkäät Homo arborikset ovat luonnon kanssa läheisessä yhteydessä elävää melko pienen elämänpiirin väkeä, sillä heidän on joka yö kiinnityttävä keuhkopuihinsa. Jotkut ... Lue koko vinkki »
Lintumies

Mika Honkalinna: Lintumies

Tämä kirja on sellainen aarre, että olen onnellinen siitä, miten paljosta se hyllyssäni minua muistuttaa. Ostin tämän kirjan kirjailijalta itseltään, koska olin niin kovin ihastunut hänen kuviinsa ja teksteihinsä; siihen, miten luontoa voi kuvata. Mika Honkalinna on tehnyt useita palkittuja huippuluokan luontokirjoja. Lintumies on romaani, kauno... Lue koko vinkki »
Nimettömästä

Veera Antsalo: Nimettömästä

Veera Antsalon runouden pariin päädyin aikoinaan satunnaisotannalla ja osin Jenny Saaren kauniin kansitaiteen houkuttelemana. On ilo havaita, että sama linja jatkuu ja tässä Antsalon uusimmassakin kokoelmassa on Saaren taituroima kiehtova ulkoasu. Kannesta löytyy sormenjälkiä, lehtiä, perhosia, muurahaisia, kirppuja ja muita hyönteisiä. Monenlai... Lue koko vinkki »
Näkyjä

Marjo Lanér: Näkyjä

Hän on nuori. Aluksi ekaluokkalainen, lopuksi kolmenkymmenen. Aluksi ihastunut miesopettajaansa, lopuksi tämän tyttäreen, joka synnyttää ja saa Mayan hänen kanssansa. Olen hieman pulassa ensimmäisen lukukerran jälkeen. Onneksi olen nauttinut hänen metsäretkistään, luontoelämyksistään, asumisestaan mökissä metsien takana, valokuvaushetkistään, va... Lue koko vinkki »
Suo siellä

Mika Honkalinna: Suo siellä

Tämä kirja on varsinainen herkkupala, enkä ollenkaan ihmettele sitä, että se valittiin WWF:n vuoden luontokirjaksi 2023. Mika Honkalinna on ansioitunut luontokuvaaja ja sen lisäksi vielä aivan upea kirjoittamaan ja kertomaan siitä, millaista luonnossa on ja välittämään tietoa, niin että sitä on leppoisaa lukea. Tämä kirja kertoo soista. Vois... Lue koko vinkki »
Puut puhuvat

Pepe Forsberg ja Anneli Jussila: Puut puhuvat

Puut puhuvat on kirja, jonka sivuille kannattaa suunnata ennakkoluulottomasti, hieman uteliaana ja sopivan nöyränä. Aivan kuin menisi metsäretkelle. Tämä matka vie niin lähimetsään, kuviteltuun metsään kuin vuosisatojen taakse. Luonnossa monet lajit kommunikoivat keskenään siinä missä ihminenkin – niin myös puut. Kirjan alkuosiossa Pepe Forsberg... Lue koko vinkki »
Periferia

Joel Mäkipuro: Periferia

Periferia ei liiemmin kuvaile itseään: takakansi on täysin tyhjä, Olli-Pekka Tennilän kansikuva sentään asemoi lukijan lähiöiden kerrostalojen, arkkitehtuuria luonnostelevien kuvien äärelle. Asuttuun, rakennettuun tilan. Ei siis auta kuin sukeltaa tekstiin ja katsoa, mitä se kertoo. Ensimmäinen mielleyhtymä: teksti on kuin jostain kummallisesta ... Lue koko vinkki »
Meren kutsu

Patrik Svensson: Meren kutsu : Tarinoita ihmisen uteliaisuudesta

Patrik Svensson pohdiskelee kirjassaan, mikä ajaa ihmistä uteliaana tutkimaan, luotaamaan ja kartoittamaan. Pääasiassa puhutaan merestä, siitä mikä saa ihmiset lähtemään merille ja ihmettelemään, mitä pinnan alla piilee, mutta näkökulma on silti pelkkää merta laajempi. Ruotsinkielisen alkuteoksen nimi onkin suomeksi Luotaava ihminen: meri, syvyydet... Lue koko vinkki »
Haavamaa

Pontus Purokuru: Haavamaa

Pontus Purokuru on jäänyt minulle kirjoittajana vielä vieraaksi, mutta ääni on tuttu: sen verran pitkään olen kuunnellut sekä Mitä meitä vaivaa -podcastia että Selitä minulle -podcastia. Oli siis korkea aika perehtyä Purokurun kirjalliseen tuotantoon. Uusi Haavamaa-teos pakkaa samoihin kansiin kaksi teosta tai kuusi osaa, miten tätä nyt haluaa tark... Lue koko vinkki »
Suden jälki

Kerstin Ekman: Suden jälki

Ikäsyrjintään taipuvainen saattaisi katsella Suden jälkeä paheksuen. Mitä voi antaa nuoremmalle lukijalle lähes 90-vuotiaan kirjailijan kirja, jonka pääosassa toikkaroi 70-vuotias hyvinvoiva ruotsalaismies? Vastaus on tietysti: paljonkin, etenkin kun se lähes 90-vuotias kirjailija on Ruotsin kansallisaarre, vuonna 1959 kirjallisen uransa aloittanut... Lue koko vinkki »
Vieras eläin

Riikka Kaihovaara: Vieras eläin ja muita uusia luontokappaleita

Riikka Kaihovaaran muutama vuosi sitten ilmestynyt Villi ihminen ja muita luontokappaleita (Atena 2019) oli mainio esseekokoelma erilaisista luontoon liittyvistä kysymyksistä: luonnon monimutkaisuus, ennallistaminen ja rewilding, alkuperäiskansojen romantisointi, antroposeeni, paluu luontoon – raikasta ja ravistelevaa ajattelua kautta linjan. Ny... Lue koko vinkki »
Huuto kaupunkiluonnon puolesta

Jaana Kanninen ja Sanni Seppo: Huuto kaupunkiluonnon puolesta

"Jos metsään haluat mennä nyt niin takuulla yllätyt…" Kirjassakin versioidun laulun vanha lyriikka on varmaan ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä moni tuttuun metsään mennyt on kokenut viime vuosina tyrmistyttävän yllätyksen rakkaan paikan menettämisestä. Helsingin lähimetsiä puolustavat asukasaktiivit ovat nähneet tämän etulinjassa ja Huuto kaupun... Lue koko vinkki »
Hämmästys

Richard Powers: Hämmästys

Richard Powers on pitkän linjan kirjailija, jonka ensimmäinen romaani Three Farmers on Their Way to a Dance ilmestyi jo vuonna 1985. Palkintoraatien suosiosta nauttinut Powers tuli suomalaisille tutuksi, kun vuonna 2003 ilmestynyt The Time of Our Singing ilmestyi suomeksi nimellä Laulut joita lauloimme vuonna 2008. Gummerus julkaisi heti perään Mui... Lue koko vinkki »
Vuoden vaellus

Erno Saukko: Vuoden vaellus: Elämää pohjolan erämaissa

Minulle tärkein syy lähteä vaellusreissuille on aina luonto, eikä Vuoden vaellus ole poikkeus. Luonnon valtava monimuotoisuus hämmentää, ilostuttaa ja hurmaa. Se rikastuttaa ajatuksen kulkua ja tunne-elämää. Sen voimien mahtavuus saa ihmisen kokemaan itsensä pieneksi ja näkemään asiat oikeassa mittakaavassa. Luonto tarjoaa rauhaa, seuraa, virikkeit... Lue koko vinkki »
Trauma ja luonto

Harri Virtanen: Trauma ja luonto

Kertoja on tyypillinen suomalainen mies, joka pitää autoista ja kuluttaa surutta niin rahojaan kuin sitä myöten myös luonnonvaroja. Hän on kirjan kirjoittaja Harri Virtanen, jonka hetki metsäaukiolla herättää lopulta pohtimaan itseään ja sitä voiko viisikymppinen äijä muuttaa elämäntapaansa? Juuri henkilökohtaisuus tekee kirjasta entistä mielenk... Lue koko vinkki »
Aamu-unisen lintubongarin vuosi

Lars Sund: Aamu-unisen lintubongarin vuosi

Reilut kymmenen vuotta sitten Lars Sund kirjoitti rakkaimmasta harrastuk­sestaan, lintujen tarkkailusta, kauniin kirjan Aamu-unisen lintubongarin tun­nustukset. Sen lyhyehköissä päiväkirjamerkinnöissä Sund kuljetti lukijan mu­kanaan kotikaupunkinsa Uppsalan seuduille monenmoisia kiehtovia lintulajeja seurailemaan. Koronavuonna 2020 vanha lintumies ... Lue koko vinkki »
Puolikuu

Chi Zijian: Puolikuu

Evenkeistä en ennen Puolikuu-romaania tiennyt mitään. Nyt kun pääsin kuuntelemaan 90-vuotiasta evenkinaista, tiedän jotain. Evenkinainen istuu oman kotansa tulisijan äärellä ja minä luen kirjan omassa kodissani. Niin elävästi ja moniaistisesti evenkinainen pitkää elämäänsä ja heimonsa vaiheita monen sukupolven ajalta muistelee, että kirjaa luk... Lue koko vinkki »