Erämailla

Tomi Kontio: Erämailla

Jos Kansallispuistojen kutsu oli runoilijana ja lastenkirjailijana tunnetulta Tomi Kontiolta yllätysveto, niin Erämailla on odotetumpi teos. Kuten monilla muillakin retkeilijöillä on käynyt, Kansallispuistojen polkujen jälkeen Kontio ja hänen poikansa haluavat kauemmas erämaahan. Tämä kirja kertoo siitä. Jalkojen lailla mielikin haluaa kulkemaan... Lue koko vinkki »
Helmipöllö

Erkki Korpimäki: Helmipöllö

Tunturipöllö, Pöllöt : metsiemme hiljaiset saalistajat ja Helmipöllö. Jos kevät on pöllöjen kuuntelun sesonkiaikaa niin tänä vuonna se on sitä myös kirjoille. Helmipöllö on jo kolmas julkaistu pollökirja melko lyhyen ajan sisään. Se koostuu vankkaan tutkimustyöhön perustuvista teksteistä, kuvista, muutamasta maalauksesta ja grafiikoista. Helmipö... Lue koko vinkki »
Tunturipöllö

Pertti Koskimies, Jorma Luhta ja Markus Varesvuo: Tunturipöllö

Tunturipöllö on lienee Harry Potterin Hedwigin ansiosta maailman tunnetuin pöllölaji. Luonnossa lajilla ei mene niin hyvin kuin tarinassa, sillä maailman kanta on hyvin pieni ja keskittynyt vain muutamalle alueelle. Monista luontokirjoista tuttujen tekijöiden teos kertoo Hedwigin pohjoisista lajitovereista tiedolla ja tunteella. Alkuosan tekstit... Lue koko vinkki »
Suomen hyppyhämähäkit

Sami Karjalainen: Suomen hyppyhämähäkit

Hei, tuossa seinällä on pieni hämähäkki. Ei kun ei sittenkään, sehän hyppäsi. Vai onko sittenkin – onpa hieno! Hyppyhämähäkkejä löytää melko helposti kun osaa etsiä oikeasta paikasta, mutta tarkasti niitä on vaikeampi päästä katsomaan. Sami Karjalaisen kirja esittelee Suomen hyppyhämähäkit ainutlaatuisin kuvin. Jos Karjalaisen aiemmat teokset ku... Lue koko vinkki »
Puiden asukkaat

Petri Keto-Tokoi ja Juha Siitonen: Puiden asukkaat

Kun katsoo puuta kaukaa niin näkee yhden puulajin, mutta mitä lähemmäs kulkee niin lajien määrä ja kirjo kasvavat melkoisesti. Kaikkia niitä ei löydä tai tunnista, mutta Puiden asukkaat kertoo mitä kaikkea missäkin puussa elää. Yhtä mittavaa teosta puissa elävistä lajeista on tuskin aiemmin julkaistu missään. Kirja on yksinkertaisesti upea ja va... Lue koko vinkki »
Majavan mailla

Paula Forsberg ja Pepe Forsberg: Majavan mailla

Majavan mailla on hieman erilainen luontokirja. Pääosissa ovat toki Evon majavat, mutta ne esitellään enemmän nimikoituina "henkilöinä" kuin salaperäisinä erämaajärvien asukkeina. Suurin osa tekstistä on toteutettu päiväkirjamaisesti. Tekijät ovat kuvanneet majavista paljon hienoa materiaalia, jota on ennen kirjaa jaettu sosiaalisessa mediassa. ... Lue koko vinkki »
Rakkauskirjeitä luonnolle

Minna Jakosuo, Meeri Koutaniemi ja Petteri Saario: Rakkauskirjeitä luonnolle

”Ihmisenä olemisen paradoksi on siinä, että luonnonoikku ihminen on luonnostaan kyltymätön. Kyltymättömyys kuitenkin uhkaa tappaa sekä luonnon että lopulta kyltymättömän itsensäkin, minkä vuoksi meidän on opeteltava ahneudesta eroon.”  Näin toteaa Petteri Saario Rakkauskirjeitä luonnolle -kirjeenvaihtokirjassa Minna Jakosuon kanssa. Petteri Saar... Lue koko vinkki »
Hannu Hautala: Legendan perintö

Juha Metso ja Anna-Stina Nykänen: Hannu Hautala : Legendan perintö

Hannu Hautala on luultavasti kansainvälisesti tunnetuin suomalainen luontokuvaaja. Hänestä on kirjoitettu paljon ja kuvat ovat tulleet tunnetuiksi ympäri maailmaa jo vuosikymmenten ajan. Tämä kirja näyttää kuitenkin kuvitukseltaan täysin uudenlaisen teoksen, jonka tunnelma on yhdellä sanalla kuvaten intiimi. Kun saa käsiinsä kirjan, jonka kannes... Lue koko vinkki »
Mies ja ahma

Antti Leinonen: Mies ja ahma

Vuonna 2012 julkaistussa kirjassaan Antti Leinonen oli Ahman kintereillä, mutta uutuusteoksessa hänen ei enää tarvitse olla, sillä ahma tulee miehen luokse. Matka tähän on ollut vuosikymmenten pituinen tai kuten hän itse kuvaa johdannossa: Reitti ahmojen luokse oli löytynyt, se oli 33 vuotta pitkä. Suurpetojen kojukuvaus on jo vuosia kuulunut ma... Lue koko vinkki »
Metsä elää

Kimmo Ohtonen: Metsä elää

Tästä kirjasta pitäisi kertoa sanoin ja kuvin, ei pelkästään sanoin. Kun haluan sisällyttää arvosteluuni lauseita kirjan tekstistä, minun pitäisi ottaa myös kuvia. Kuvat ja teksti kun yhdessä muodostavat kirjan vaikuttavan kokonaisuuden. Kirjan teksteissä yhdistyy kaunokirjallinen tarinankerronta ja täsmällinen tieteellisiin tutkimuksiin perust... Lue koko vinkki »
Katoava talvi

Ville Heikkinen, Pertti Koskimies, Jarmo Manninen ja muut: Katoava talvi : pohjoisen eläimet ilmaston muuttuessa

Katoava talvi kertoo sanoin ja kuvin ainutlaatuisesta pohjoisen talvesta, sen luonnosta ja ahdingosta. Kirja antaa lukijalle monipuolista tietoa ja ravistelee ajatuksia näyttävien luontokuvien kera. Yhdistelmä Pertti Koskimiehen tekstit ja Markus Varesvuon kuvat on toiminut ennenkin, kirkkaimpana helmenä mielestäni Metson suku. Tällä kertaa teks... Lue koko vinkki »
Metsä minussa

Heikki Willamo: Metsä minussa

Kirjahyllyssäni on Heikki Willamon Haukkametsä, jonka omistuskirjoitus on joulukuulta 1998. Metsä minussa -kirjassa Willamo aloittaa kertomisen vuodesta 1987, mutta päätyy lopussa juuri tuohon tuttuun haukkametsään ja sen muistoihin. Uusi teos on kuin pienoishistoriikki hänen metsäsuhteestaan sekä näyttelyretki Willamon metsäkuvien äärelle. Olen... Lue koko vinkki »

Sami Karjalainen: Suomen leppäkertut

Sami Karjalaisen Suomen Sudenkorennot kasvatti mielenkiintoa sudenkorentoja kohtaan ja leppäkerttukirjan esipuheessa hän pohtiikin, voisiko nyt käydä samoin. Kaikki edellytykset siihen ovat, sillä Suomen leppäkertut on jokaiselle sopiva tietopaketti, määritysopas ja kaunis kuvakirja leppäkertuista. Kukapa ei leppäkerttua tuntisi, onhan Lennä, le... Lue koko vinkki »

Heikki Eriksson, Aleksi Lehikoinen ja Mari Pihlajaniemi: Linnut ja ilmasto

"Pohjolan linnustossa on tapahtunut suuria ja nopeita muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana." Millaisia ja miksi? Siihen tämä tärkeä kirja antaa paljon vastauksia käytännön esimerkkien kautta. Yhden lajin katoaminen voi tuntua luonnosta vieraantuneelle yhdentekevältä, mutta tekstiä lainaten "Yhdelle lajille tapahtuvat asiat vaikuttavat kai... Lue koko vinkki »

Timo-Heikki Varis: Närhi : kaunis ja salaperäinen

Variksella ja korpilla on kirjallisuudessa pitkä historia, mutta närhestä on kirjoitettu huomattavasti vähemmän. Yleisistä varislinnuista se on etenkin elintavoiltaan heikosti tunnetuin. Närhen maine on myös ollut etenkin ennen aikaan huono ilman sen suurempaa syytä. Timo-Heikki Varis kertookin alkusanoissaan haluavansa kirjan avulla närhelle parem... Lue koko vinkki »

Markku Saiha: Linnut ja lintuharrastajat

Porin lintutieteellinen yhdistys, joka on maamme ensimmäinen paikallisyhdistys, täyttää tänä vuonna 60 vuotta, joten kirjan julkaisuajankohta on luonteva. Kirja kertoo lintuharrastuksesta, sen muutoksista ja historiasta Satakunnan näkökulmasta, mutta on mielenkiintoista luettavaa kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle. Kirja kertoo lintuharrastuk... Lue koko vinkki »
Öinen kiitäjä ja muita ötököitä

Juha Laaksonen: Öinen kiitäjä ja muita ötököitä

Öinen kiitäjä ja muita ötököitä jatkaa samaa tyyliä ja laatua kuin sarjan aiemmat teokset. Koreat perhoset, luteet, jäärät ja muut ovat samalla viivalla. Johtolankana on innostus ja kunnioitus luontoa kohtaan sekä jano oppia uutta. Suomessa on nisäkäslajeja vähän ja monella lintulajilla menee huonosti, mutta hyönteisiä sentään piisaa ihmeteltävä... Lue koko vinkki »

Mauri Leivo: Kylän linnut

Kylän linnut esittelee sanoin ja mukavan monipuolisin kuvin peltoympäristön tavallisia ja harvinaisempia lajeja, mutta myös maalaismaisemia, maanviljelyä ja vuodenkierron merkitystä. Samalla se kertoo muutoksista niin lajistossa, maisemassa kuin elintavoissa, vaikka ei edes yritä olla tyyliltään tietokirjamainen. Mauri Leivo kirjoittaa avoimesti... Lue koko vinkki »