Meren kutsu

Patrik Svensson: Meren kutsu : Tarinoita ihmisen uteliaisuudesta

Patrik Svensson pohdiskelee kirjassaan, mikä ajaa ihmistä uteliaana tutkimaan, luotaamaan ja kartoittamaan. Pääasiassa puhutaan merestä, siitä mikä saa ihmiset lähtemään merille ja ihmettelemään, mitä pinnan alla piilee, mutta näkökulma on silti pelkkää merta laajempi. Ruotsinkielisen alkuteoksen nimi onkin suomeksi Luotaava ihminen: meri, syvyydet... Lue koko vinkki »
Maailman kauhea vihreys

Benjamín Labatut: Maailman kauhea vihreys

Uteliaisuus on tieteentekijän siunaus ja eteenpäin vievä voima, ainakin tiettyyn pisteeseen saakka. Se, että haluaa ottaa syvällisesti selvää jostakin aivan fundamentaalisesta, koko kosmoksen mikro- tai makrorakenteesta vaikkapa, on hieno ja kunnioitettava tarve. Mutta entä kun se muuttuu pakkomielteeksi? Tai vielä pahempaa: entä jos se, mitä tiede... Lue koko vinkki »
What if? 2

Randall Munroe: What If? 2

Fyysikko, robotiikkatutkija NASA:n palveluksessa, tikku-ukkosarjisten piirtäjä. Aika mielenkiintoinen on Randall Munroen urakaari tähän saakka. Munroen loistava XKCD-sarjakuva on yhä voimissaan, samoin sen sivutuotteena syntynyt What if? -sivusto. Tällä sivustolla Munroe antaa "vakavia tieteellisiä vastauksia absurdeihin hypoteettisiin kysymyksiin"... Lue koko vinkki »
Tämä kokonainen maailmani

Elizabeth Gilbert: Tämä kokonainen maailmani

Tämä kokonainen maailmani on lähes 600-sivuinen romaani, joka kertoo 1800-luvulla kasvaneen naisen elämästä ja niistä suurista harppauksista, jotka luonnontieteet ottivat hänen elämänsä aikana. Philadelphiassa sijaitsevasta perheen kotikartanosta Tahitille ja lopulta Hol­lantiin. Eristyksissä lapsuutensa viettänyt Alma Whittaker on itsepäinen j... Lue koko vinkki »
Sokkotesti

Edward St Aubyn: Sokkotesti

Sokkotesti oli hyvin erikoinen lukukokemus. Sen henkilöt ja tapahtumat olivat toisaalta ihan uskottavia, toisaalta jotenkin överiksi menevän eksentrisiä. Ja niitä henkilöitä oli paljon; kaikki enemmän tai vähemmän yläluokkaisia, rikkaita, lahjakkaita ja menestyneitä. Mutta samalla huvittavankin neuroottisia. Keskiössä ovat vastarakastuneet Olivi... Lue koko vinkki »
Tiedonjano : Vuosi seikkailuja tieteen viidakossa

Esko Valtaoja: Tiedonjano : Vuosi seikkailuja tieteen viidakossa

Mikä olisi hyvä tapa verrytellä aivojaan eläkkeellä? Esko Valtaoja näyttää mallia ja alkaa tilata Nature-lehteä, joka on vanhimpia ja arvostetuimpia tiedejulkaisuja. Nykyään kuin tiedejulkaisut keskittyvät yhä kapeampiin erityisaloihin, Nature yleistiedelehtenä päin vastoin kattaa melkein kaiken maan ja taivaan välillä ja siten se antaa erinomaisen... Lue koko vinkki »
Suuri tiedekirja : Maailmaa mullistaneet neronleimaukset atomeista tekoälyyn

Freya Hardy ja Sara Mulvanny: Suuri tiedekirja : Maailmaa mullistaneet neronleimaukset atomeista tekoälyyn

Freya Hardyn ja kuvittaja Sara Mulvannyn Suuri tiedekirja on kunnianhimoinen teos. Kirjan alaotsikko on Maailmaa mullistaneet neronleimaukset atomeista tekoälyyn, ja se pyrkii selittämään yhdellä isolla ja värikkäällä aukeamalla aina yhden luonnontieteen suurista ideoista – yhteensä 15 mahti-ideaa aineen koostumuksesta maailmankaikkeuden rakenteisi... Lue koko vinkki »
Kangastuksia varjojen talossa

Kari Enqvist: Kangastuksia varjojen talossa

Olen lukenut useampia Kari Enqvistin kirjoja hyvillä mielin. Enqvist on oivallinen kirjoittaja, joka osaa kirjoittaa yleistajuisesti ja jopa hauskasti vaikeista kosmologian, astrofysiikan ja jopa ihmisyyden aiheista. Onhan Enqvist käsitellyt kirjoissaan suhteellisuusteorian lisäksi kuolemaa ja uskontoja. Tällä kertaa aihe on sen verran kepeä kui... Lue koko vinkki »
Modernin tieteen synty Euroopassa

Paolo Rossi: Modernin tieteen synty Euroopassa

Moderni tiede, se, mitä pidämme nykyisen kaltaisen tieteellisen ajattelun juurina, ponnisti keskiajan ajatusmaailmasta, joka on kovin erilainen kulttuurinen ympäristö kuin omamme. Monet valistuksen ja tieteen vallankumouksen sankareista pitivät pitkään kiinni vähintään osasta aatteita, joita tieteellisesti ajattelevalle nykyihmiselle on mahdotonta ... Lue koko vinkki »
Maa ja taivas

Yaa Gyasi: Maa ja taivas

Ghanalais-yhdysvaltalaisen Yaa Gyasin esikoisteos Matkalla kotiin teki vaikutuksen, jonka johdosta uusi Maa ja taivas löysi helposti tiensä lukulistalle. Tämäpä olikin erilainen tarina, joka kieputti yhteen muutaman mielenkiintoisen langan jälleen kerran varsin taidokkaalla tavalla. Kirjan pääosassa on Gifty, Ghanasta Yhdysvaltoihin muuttaneen ä... Lue koko vinkki »
Kaiken maailman kuopat

Saija Saarni: Kaiken maailman kuopat : hiidenkirnusta hymykuoppiin

Saija Saarnin aikaisempi tietokirja Kiviä taskussa teki vaikutuksen, joten kun kustantamon kuvastosta bongasin uuden kirjan, laitoin sen heti varaukseen, etenkin kun aihe on niinkin mielenkiintoinen kuin erilaiset kuopat. Siinä missä Kiviä taskussa on tasoltaan ehkä ennemmin perhekirja kuin lastenkirja ja tarjosi mielenkiintoisen perus... Lue koko vinkki »

Daniel Kehlmann: Maailman mittaajat

Paroni Alexander von Humboldt (1769-1859) vietti merkittävän osan elämästään Etelä-Amerikan luontoa tutkien ja kartoittaen. Kaivostarkastajana aloittanut luonnontutkija laajensi tutkimuspiiriään yleisempään maantieteeseen, ja häntä pidetään yhtenä eliömaantieteen isistä. Hän oli ensimmäisiä, jotka kiinnittivät systemaattista huomiota erilaisten laj... Lue koko vinkki »

Fabien Grolleau ja Jérémie Royer: Darwin : An Exceptional Voyage

Charles Darwinin matka HMS Beagle -laivalla jäi historian kirjoihin maailman ehkä tärkeimpänä tutkimusretkenä, syntyihän sen lopputuloksena lopulta evoluutioteoria. Fabien Grolleaun ja Jérémie Royerin sarjakuva Darwin : An Exceptional Voyage ottaa kunnianhimoiseksi tavoitteekseen kertoa tästä viisivuotisesta matkasta. Sarjakuvan näkökulma on mie... Lue koko vinkki »

Esa Hohtola, Lauri Lajunen, Jari Peltomäki ja muut: Kiehtovat linnut : faktaa ja visailua koko perheelle

Avaussivujen kuvissa lukijaa katselevat suopöllö ja lapinpöllö. Tämä on hyvä johdatus teemaan, sillä pöllöt ovat linnuista jo elintavoiltaankin erityisen kiehtovia. Jatkossa lintuja esiintyy monipuolisesti eri lajijryhmistä ja niitähän riittää, sillä kirja kertoo maailmassa tavatun 9 740 lajia, joista Suomessa Birdlifen mukaan vain 475. Dinosaur... Lue koko vinkki »