Elonkirjo

Miina Mäki ja Anni Pöyhtäri: Elonkirjo

Elonkirjon kaunis kansi pisti silmään Lastenkirjainstituutin Kirjakori-näyttelyssä. Tässäpä tutustumisen arvoinen kirja! Pikainen selailu paljasti, että vaikka kirja lasten tietokirjojen joukosta löytyykin, siinä on 130 isoa sivua ja runsaasti luettavaa, joten eipä auttanut kuin palauttaa kirja hyllyyn ja palata asiaan myöhemmin kirjastosta lainatu... Lue koko vinkki »
Kaikenkirjavat linnut

Laura Ertimo ja Kaisu Sandberg: Kaikenkirjavat linnut

Maailmaan mahtuu paljon erilaisia lintuja. Niitä yhdistää höyhenpeite, lisääntyminen munimalla, tasainen ruumiinlämpö, siivet ja nokka, mutta muuten ne ovat kaikenkirjava eläinjoukko. Kaikki linnut eivät esimerkiksi lennä. Laura Ertimon kirjoittama ja Kaisu Sandbergin kuvittama Kaikenkirjavat linnut -tietokirja esittelee lintujen monipuolista maail... Lue koko vinkki »
Helmipöllö

Erkki Korpimäki: Helmipöllö

Tunturipöllö, Pöllöt : metsiemme hiljaiset saalistajat ja Helmipöllö. Jos kevät on pöllöjen kuuntelun sesonkiaikaa niin tänä vuonna se on sitä myös kirjoille. Helmipöllö on jo kolmas julkaistu pollökirja melko lyhyen ajan sisään. Se koostuu vankkaan tutkimustyöhön perustuvista teksteistä, kuvista, muutamasta maalauksesta ja grafiikoista. Helmipö... Lue koko vinkki »
Lintuharrastajan lajiopas

Tero Linjama ja Jussi Murtosaari: Lintuharrastajan lajiopas

Lintuharrastajan lajiopas -kirjan tekijöistä toinen, Tero Linjama on tietokirjailija, luonto-opas, kokenut lintuharrastaja ja äänittäjä. Toinen on ammattiluontokuvaaja ja tietokirjailija Jussi Murtosaari. Vuosina 2012–2013 kirjoitetuista teksteistä oli alkujaan tarkoitus tehdä mobiilisovelluksen tekstiosa. Mobiilisovellusta ei tullut, joten tekstit... Lue koko vinkki »
Matka jään reunalle

Annika Suvivuo: Matka jään reunalle

Annika Suvivuo on luonto-ohjaaja ja toimittaja, jonka esikoisteos Matka jään reunalle vie lukijan jään pariin. Tässä kokemuksellisessa tietokirjassa Suvivuo kartoittaa jään olemusta monin eri tavoin. Kirja rönsyilee mukavan vapautuneesti erilaisiin suuntiin. Ensin aloitetaan pääskyistä. Kesäisten lintujen yhteys jäähän tuntuu etäiseltä, kunnes m... Lue koko vinkki »
Tunturipöllö

Pertti Koskimies, Jorma Luhta ja Markus Varesvuo: Tunturipöllö

Tunturipöllö on lienee Harry Potterin Hedwigin ansiosta maailman tunnetuin pöllölaji. Luonnossa lajilla ei mene niin hyvin kuin tarinassa, sillä maailman kanta on hyvin pieni ja keskittynyt vain muutamalle alueelle. Monista luontokirjoista tuttujen tekijöiden teos kertoo Hedwigin pohjoisista lajitovereista tiedolla ja tunteella. Alkuosan tekstit... Lue koko vinkki »
Suomen luonto 2100

Kerttu Kotakorpi: Suomen luonto 2100

Kirjan lähestymiskulma on hyvä, ei puhuta jostain hamasta tulevaisuudesta vaan tietystä vuodesta. Lukiessa tosin piti monta kertaa muistuttaa itseään, että nyt ei olla tässä päivässä vaan vuodessa 2100. Suomen luonto 2100 ei kuitenkaan ole dystopia vaan esittää pohdiskellen yhden skenaarion millaista silloin voisi olla. Koko ilmastonmuutoksen ym... Lue koko vinkki »
Katoava talvi

Ville Heikkinen, Pertti Koskimies, Jarmo Manninen ja muut: Katoava talvi : pohjoisen eläimet ilmaston muuttuessa

Katoava talvi kertoo sanoin ja kuvin ainutlaatuisesta pohjoisen talvesta, sen luonnosta ja ahdingosta. Kirja antaa lukijalle monipuolista tietoa ja ravistelee ajatuksia näyttävien luontokuvien kera. Yhdistelmä Pertti Koskimiehen tekstit ja Markus Varesvuon kuvat on toiminut ennenkin, kirkkaimpana helmenä mielestäni Metson suku. Tällä kertaa teks... Lue koko vinkki »
Metsä minussa

Heikki Willamo: Metsä minussa

Kirjahyllyssäni on Heikki Willamon Haukkametsä, jonka omistuskirjoitus on joulukuulta 1998. Metsä minussa -kirjassa Willamo aloittaa kertomisen vuodesta 1987, mutta päätyy lopussa juuri tuohon tuttuun haukkametsään ja sen muistoihin. Uusi teos on kuin pienoishistoriikki hänen metsäsuhteestaan sekä näyttelyretki Willamon metsäkuvien äärelle. Olen... Lue koko vinkki »

Heikki Eriksson, Aleksi Lehikoinen ja Mari Pihlajaniemi: Linnut ja ilmasto

"Pohjolan linnustossa on tapahtunut suuria ja nopeita muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana." Millaisia ja miksi? Siihen tämä tärkeä kirja antaa paljon vastauksia käytännön esimerkkien kautta. Yhden lajin katoaminen voi tuntua luonnosta vieraantuneelle yhdentekevältä, mutta tekstiä lainaten "Yhdelle lajille tapahtuvat asiat vaikuttavat kai... Lue koko vinkki »

Timo-Heikki Varis: Närhi : kaunis ja salaperäinen

Variksella ja korpilla on kirjallisuudessa pitkä historia, mutta närhestä on kirjoitettu huomattavasti vähemmän. Yleisistä varislinnuista se on etenkin elintavoiltaan heikosti tunnetuin. Närhen maine on myös ollut etenkin ennen aikaan huono ilman sen suurempaa syytä. Timo-Heikki Varis kertookin alkusanoissaan haluavansa kirjan avulla närhelle parem... Lue koko vinkki »

Markku Saiha: Linnut ja lintuharrastajat

Porin lintutieteellinen yhdistys, joka on maamme ensimmäinen paikallisyhdistys, täyttää tänä vuonna 60 vuotta, joten kirjan julkaisuajankohta on luonteva. Kirja kertoo lintuharrastuksesta, sen muutoksista ja historiasta Satakunnan näkökulmasta, mutta on mielenkiintoista luettavaa kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle. Kirja kertoo lintuharrastuk... Lue koko vinkki »

Robert Hunter: Luonnon ääniä : maailman linnut

Luonnon ääniä : maailman linnut esittelee lintuja erilaisissa elinympäristöissä. Se eroaa tavanomaisemmista äänikirjoista siinä, että totuttujen yksiäänisten melodioiden sijaan se päästelee ilmoille kokonaisia äänimaisemia, joissa lintujen laulut soivat kauniisti yhdessä. Lukija vierailee kirjan siivin sademetsässä, vuoristossa, aavikolla, preerial... Lue koko vinkki »

Mauri Leivo: Kylän linnut

Kylän linnut esittelee sanoin ja mukavan monipuolisin kuvin peltoympäristön tavallisia ja harvinaisempia lajeja, mutta myös maalaismaisemia, maanviljelyä ja vuodenkierron merkitystä. Samalla se kertoo muutoksista niin lajistossa, maisemassa kuin elintavoissa, vaikka ei edes yritä olla tyyliltään tietokirjamainen. Mauri Leivo kirjoittaa avoimesti... Lue koko vinkki »
Pohjolan eläimet äänessä

Jan Pedersen: Pohjolan eläimet äänessä

Äänet ovat tärkeä osa luonnon havainnointia, mutta ääniin perustuvia teoksia on julkaistu melko vähän. Usein pukutuntomerkkejä käsitellään kirjallisuudessa sivukaupalla, mutta äänet kuitataan lauseella tai parilla. Tämä teos vie huomion ääniin. Se tarjoaa tuttua ja tuntemattomampaa, mutta nojaa ennen kaikkea toiminnallisuuteen. Kirjassa esitellä... Lue koko vinkki »